Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Kadett-EM : Sverige kvar i A-poolen

23/7 Sverige förlorade med 1-5 mot Ryssland - slutade på 6:e plats , men spelar i A-poolen även 2012.Elvis Hammarstedt vald till turneringens bästa pitcher. Italien mästare efter 9-8 vinst mot Tjeckien i finalen.

Lördagen 23 juli - Sverige-Ryssland 1-5

Startande laget mot Ryssland, match om 5:e/6:e plats: 

 • Antoine Duplantis - CF
 • Joel Johnson - 2B
 • Kevin Sterner - 3B
 • Oscar Holmberg – C
 • Sven Holmats - LF
 • Elvis Hammarstedt - SS
 • Robin Pettersson – RF
 • William Reimer - 1B
 • Jakob Syren - P

Sverige hade inte mycket kvar i tanken efter urladdningen och förlusten mot Tyskland dagen innan, det stabila spelet och den taggade stämningen i dugout var inte som tidigare i veckan. Och när startande pitchern Jakob Syren efter en poänglös första inning inte hittade strikezonen i fortsättningen och när några errors gjorde att Ryssarna tog en 5-0 ledning, ja då kändes det som laget inte riktigt hade krafter kvar till en vändning och uppryckning trots att Elvis Hammarstedt gick in och pitchade bra och inte släppte in några fler poäng. Ryssarna kändes som ett lag med sämre kvaliteter än Svenskarna, men de hade en pitcher som vi inte lyckades slå annat än lösa markollar på och därför blev det bara en poäng framåt och det efter en error i de ryska laget då Joel Johnson kunde ta poäng.

Men EM-veckan måste, trots bara en vinst och tre förluster, anses vara en framgång för detta svenska kadettlag. Vi har först och främst klarat huvudmålsättningen - att klara oss kvar i A-poolen. Men vi har också visat att vi klarar att spela jämnt med stora basebollnationer och vi har fått mycket beröm och lovord under veckan från coacher, scouter och arrangören. Visserligen faller nu 12 av dessa 18 spelare för åldersstrecket så det blir tufft att behålla A-poolsplatsen nästa år med ett så ungt och nytt lag som vi då får, men "Snigeln" och hans ledarstab har visat på en hållbar modell för att få fram konkurrenskraftiga kadettlag . Det har naturligtvis varit nyttigt för både ledare och spelare att se så mycket bra baseboll som spelats här, spelarna vet nu att de inte är så långt ifrån denna nivå, vi saknar pitchingdjup främst. De stora lagen ser ut att ha hur många hårda strikekastare som helst. Men slagmässigt och defensivt är vi på en hög nivå. Men det är ju som bekant pitching som vinner mästerskap.
I det sammanhanget måste ju också nämnas att Elvis Hammarstedt fick priset som EM:s bäste pitcher, också en bra kvitto på det här lagets talang.


Elvis pitchar mot Ryssland

Hemresa till Sverige imorgon och en utvärdering av EM-äventyret väntar därefter.

 

Fredagen de 22 juli - Tyskland-Sverige 7-6 (8 inn)

På morgonen hade regnet upphört och arrangörerna jobbat hela natten med att få planen i speldugligt skick. Förutsättningarna innan matchen var att Sverige behövde vinna mot Tyskland med 5 runs för att gå till semifinal - under fem runs eller förlust innebar en tredjeplats i gruppen. Startande lineup:

 • Kevin Sterner – 3B
 • Antoine Duplantis - CF
 • Elvis Hammarstedt – SS
 • Oscar Holmberg – C
 • Joel Johnson – P
 • William Reimer - 1B
 • Robin Pettersson – 2B
 • Sven Holmats – LF
 • Martin Fahlin – RF

Sverige började slå och tog en poäng i första inningen när Kevin Sterner kom ut på en error (Tyskarnas enda), bunt till 2b, balk till 3b och sedan en sac fly av Elvis Hammarstedt. Inningen fortsatte med att Oscar Holmberg, Sveriges bäste slagman detta EM, fick på en trippel och sedan fylldes baserna via två walks.

 
Oscars trippel på gång

Då gjorde Tyskarna sitt första pitcherbyte, redan i första inningen alltså. Robin Pettersson slog dock ett slag till pitchern och vi lämnade våra första tre löpare på bas - det skulle bli fler.
Tyskarna tog 2 poäng i botten av första och Sverige lämnade en löpare på bas i toppen av andra.
Joel Johnson på kullen, som pitchade hela matchen för Sverige, höll Tyskarna poänglösa i andra, och i toppen av tredje tog sig Oscar Holmberg ut på walk, stal andra bas och scorade sedan på Joels double. William Reimer kom ut på walk och via Robin Petterssons singel hade vi baserna laddade igen. Martin Fahlins singel fick in en löpare men sedan lämnades tre löpare när Kevin Sterner slog en lyra till leftfield. 3-2 till Sverige och livat på läktarna som Svenska klacken dominerade kraftfullt igen.


Svensk nagelklack

Tyskarnas svar lät inte dröja, de kvitterade via en trippel och en singel med två brända. Sverige svarade med en walk av Elvis Hammarstedt, en singel av Oscar Holmberg och en HP på Joel Johnson, och dessa laddade baser fick Tyskarna att byta pitcher igen. Robin Pettersson slog en singel med två brända och Micke Lindqvist fick en HP efter en väldigt lång och intensiv atbat vilket gav två poäng,


Mickes poänggivande atbat

men återigen lämnade vi baserna laddade - nu ledde Sverige med 5-3 och Joel Johnson på kullen pitchade fortfarande starkt så trots en error och en walk klarade Sverige av att hålla Tyskarna poänglösa i fjärde inningen. I femte inningen fick Sverige ut två löpare på HP och en singel av Antoine Duplantis, men vi blev pickade så inga poäng kom hem. Tyskarna kvitterade på några långa slag med två brända och bytte sedan pitcher igen när det var kvitterat. Sverige tog en poäng i toppen av sjätte på en walk av Joel Johnson, en singel av William Reimer och en singel av Micke Lindqvist, men vi lämnade två löpare till på bas efter detta. Tyskarna kvitterar igen via en error när de fått ut en löpare. Det hade mycket lätt kunnat bli fler poäng till dem men Antoine Duplantis står för en snygg lyra på centerfield som avslutar sjätte inningen.
Ny pitcher för Tyskarna igen i sjunde som Antoine Duplantis direkt slår en fin singel på. Tyvärr misslyckas hans försök att stjäla andra bas och Sverige blir poänglösa men det blir Tyskarna också så nu var extrainnings ett faktum.
I extrainnings får lagen ställa ut två löpare och starta där de vill i slagordningen. Sverige försökte bunta fram de två löparna men misslyckas med buntarna och strikar ut istället. Tyskarna lyckas däremot med sin bunt som blir till en singel efter lite missförstånd på Sveriges infield. Nu såg det mörkt ut, men hoppet tändes efter ett fint doubleplay pitcher-catcher-första bas. Men en singel till shortstop gör att Tyskarna springer in den vinnande poängen. 
Mycket starkt trots allt av Sverige att hota detta Tyska lag som slog Holland häromdan. Sverige får nu spela matchen om 5-6:e plats imorgon lördag mot Ryssland och har klarat sin huvudmålsättning - att stanna kvar i A-poolen. Joel Johnsons fina pitching under åtta inning måste nämnas liksom Oscar Holmbergs fortsatt fina catcherspel och ledande slagning.
Självklart var det starka känslor efteråt och besvikelsen var enorm, men så småningom började helhetsbilden tona fram att Sverige har gjort ett fantastiskt EM i A-poolen, hotat de båda toppnationerna Tyskland och Holland och krossat Bulgarien.

Torsdagen den 21 juli

Inget spel alls kunde genomföras idag pga ett ihållande regn. Planerad matchstart för Tyskland-Sverige är nu 10.00 imorgon fredag istället...

Onsdagen den 20 juli

Sverige var tidigt på planen för slagträning och såg bestämda och hungriga ut, idag ska det käkas bulgur...
På kullen hade vi Elvis Hammarstedt och Robin Pettersson fick då flytta in på andra bas och Martin Fahlin tog Robins plats på RF. Laget:

 • Kevin Sterner – 3B
 • William Reimer – 1B
 • Elvis Hammarstedt – P
 • Oscar Holmberg – C
 • Joel Johnson – SS
 • Antoine Duplantis – CF
 • Robin Pettersson – 2B
 • Sven Holmats – LF
 • Martin Fahlin – RF

 
Taggat lag

 

 

 

Matchen börjar med att båda lagen nollar, Elvis pitchar stabilt och Sverige gör sina spel på ett säkert sätt. Sverige får igång slagträna med hjälp av gårdagens hjälte Sven Holmats trippel som får in två poäng. Elvis fortsätter att nolla Bulgarerna om än inte utan visst besvär. I tredje inningen startar vi med en trippel av Kevin Sterner och sedan går vi ifrån med många fina slag bl a en homerun-in-the-park av Antoine Duplantis. Elvis håller Bulgarerna stången även i nästa inning och vi fortsätter att slå bra med en leadoff dubbel av Martin Fahlin, som blir buntad till tredje och William Reimer slår in honom med en singel och sedan slår Oscar Holmberg in William och scorar även själv efter defensiva misstag. Joel Johnson fyller på med en dubbel, och tar poäng på hit av Robin Pettersson. 11-0 till Sverige och vi tar in William Reimer på kullen som klarar av att hålla Bulgarerna poänglösa.

 

Antoine springer hem på sitt eget slag

 

Sverige vann alltså sin "måstematch" på ett övertygande sätt utan errors och med tung slagning och stabil pitching. Bulgarerna var svaga defensivt men inte ofarliga offensivt. Sverige spelar som ett samtrimmat och harmoniskt lag där verkligen alla plockar upp varann. "Snigeln" säger efteråt att han är imponerad av på vilket sätt laget tar sig an en måsteuppgift, vi gjorde en perfekt match när vi behövde det. Nu gäller det att ladda om till morgondagens avgörande match mot Tyskland som ser starka men inte oövervinnerliga ut. Läget är komplicerat eftersom Tyskland något överraskande vann eftermiddagens match mot Holland med 8-7, det betyder att om Sverige skulle slå Tyskland imorgon så är det ändå inte säkert att vi går vidare till finalspelet för då har Tyskland, Holland och Sverige samma antal vinster. Då räknas något som heter "quality points" och utan att gå in på den matematiken för mycket så behöver Sverige vinna över Tyskland med några runs.
Sverige kommer alltså att gå för fullt imorgon och satsa allt på denna Tysklandsmatch för vi känner att det här laget kan gå långt.


Svenska klacken

Sverige hade förstås det bästa publikstödet också, stommen till årets hejarklack består av teamet från Rosvalla förra året med några nyförvärv.
Rutinen lyser igenom och Holländarna har fått seriöst motstånd här...

 
Elvis och Oscar

I Bulgarienmatchen hade vi ett stabilt Stockholms-batteri i form av Elvis Hammarstedt och Oscar Holmberg som också blivit uttagna att deltaga på seniorlandslagets träningsläger på Örvallen i Sundbyberg i slutet av denna månad.
På läktaren syntes dessa herrar på plats från landslagsledningen:


Doug Skiles, Ulf Steinvall och Rickard Reimer

 

Tisdagen den 19 juli

Sovmorgon och frukost vid 9.30. Efter det så hade vi ett möte med utdelning av visa ”gifts” från arrangörerna. Peptalk och laguppställning meddelades på detta möte.

Efter mötet gav sig laget ut på en 45 minuters promenad genom Brno för att mentalt börja förbereda sig för kvällen uppgift.

Snigeln och Robert kommer att bege sig till planen för att ”scouta” Tyskland-Bulgarien.

Laget har vila på hotellet med Mathias för att sedan äta lunch och samlas för avfärd mot matchen kl 16.

 Startande Line-up mot Holland 

 • Kevin Sterner – 3B
 • William Reimer – 1B
 • Elvis Hammarstedt –SS
 • Oscar Holmberg – C
 • Joel Johnson – 2B
 • Antoine Duplantis – CF
 • Robin Pettersson – RF
 • Sven Holmats – LF
 • Jakob Syren – P

Long relief – Arvid Carlstedt

Short relief – Mikael Lindqvist

 


Nationalsången

Matchen mot Holland förlorades med 2-10 men det var ingalunda en dålig match av de svenska utan en stämningshöjare då vi skakade Holland i fyra innings, spelade alla sju innings, fick dem att byta pitcher i tredje inningen trots att de ledde med 3-1 och Sven Holmats t.o.m. slog en homerun över left field stängslet, när hände detta i ett svenska kadettlandslag senast? Vi låter en stolt "Snigeln" summera: 

Mina intryck efter förlusten mot Holland är att vi spelade såååå bra. Vi får problem i 4:e inningen och släpper 6 poäng där. Vi kastar bort en boll i 1:a som gör att Holland får 2 poäng istället för att vi kommer ur inningen. När vi sedan går in i 4:e står det 3-2 till Holland och dom har fortfarande inga hits. Med några färre walks så hade det kunnat vara vi som var upp med 0-3. Hur många Svenska landslag har spelat hela matchen ut mot dessa flygande Holländare? Senast det var ett bättre resultat var 2005. Vi nollar dem i 2 innings, 2 innings tar dom 1 poäng i 1:a tar dom 2 och sedan har vi den 6:e som jag tidigare nämnt.

Jag är så otroligt stolt över killarnas insatts idag och jag kan inte göra annat än att lyfta på kepsen för grabbarna. Detta bådar gott inför morgondagen mot Bulgarien. För stats och boxscore se den officiella hemsidan för turneringen: http://competition.baseballeurope.com/2011/brno/schedule.php Länk till annan webbplats.

 


Sven gratuleras efter sin homerun

 


Arvid Carlstedt pitchar mot Holland

 

Måndagen den 18 juli

Efter en lång dags resande och en natt med djup sömn så åt vi en härlig frukostbuffé. Efter frukosten hade vi ett spelarmöte med genomgång av alla våra tecken och offensiva samt defensiva spel. Det börjar kännas att laget har hittat focusen på uppgiften.

På eftermiddagen så har vi haft 2 timmars träningspass på EM arenan. Slagträning och lite defensiva övningar för infielders och outfielders. Pitcherna hann även med att jobba med mecanics. Efter träningen var det dags för lunch och sedan ett par timmars fritt val för att sedan äta middag och invänta sovdags. Hotelldöden har fått ett ansikte för våra kadetter.

”så här dagen innan vår premiär i EM så känns det otroligt taggat inför vår premiär i morgon”

 

Intervju söndag 17 juli med Förbundskapten "Snigeln": 

I fjol tog det svenska kadettlandslaget klivet in i det europeiska finrummet och nu är det upp till bevis när kadett-EM avgörs i Brno och Trebic i Tjeckien. Sverige inleder mot Holland på tisdag.
- Om allt studsar vår väg kan vi hota dem, men det är matcherna mot Bulgarien och Tyskland som blir avgörande för oss, säger förbundskapten Stefan "Snigeln" Nielsen.

Några av spelarna från laget som kvalade upp Sverige i fjol har fallit för åldersstrecket, och förbundskaptenen har haft en del bryderier kring hur alla luckor skulle fyllas.
- I våras hade vi otroliga problem med det defensiva spelet, men grabbarna har tränat hårt och nu under Leksandslägret såg det mycket bättre ut med spelare som kastade sig och tog lyror och double plays. Dessutom ser slagningen grym ut, vi mötte halva Leksands A-lag och alla våra killar slår bra på hård pitching vilket jag misstänker att vi kommer att möta i Tjeckien.

Förbundskaptenen räknar upp ett flertal spelare som gjort stora framsteg och några nya namn som bidrar med spetskompetens.
- Vi tappade många viktiga spelare från i fjol men jag skulle ändå säga att årets startnia är snäppet vassare än förra årets. Vi har Antoine Duplantis, en svenskamerikan som är vänsterhänt pitcher, outfielder och väldigt duktig slagman. Vi har Jan-Mikael Johnson och Joel Johnson som har varit i USA och spelat baseboll varje dag. Vi har killar som Elvis Hammarstedt och Oscar Holmberg som har tränat nio dagar i veckan och utvecklats enormt och belönats med var sin biljett till A-landslagslägret i slutet av juli. Vi har Jakob Syrén, en pitcher som är 205 centimeter lång och kastar stenhårt...

Nu sätts de svenska kadetterna på prov mot europaeliten och det blir hårdast tänkbara motstånd direkt när Holland väntar i premiären.
- Vi kommer så klart att göra vårt bästa för att vinna alla matcher, men vi har bestämt oss för att vi ska vinna mot Bulgarien och då blir matchen mot Tyskland avgörande för om det blir slutspel eller placeringsspel. 

 

EM-truppen Länk till annan webbplats.

CEB:s resultatsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Gruppspel
 
 
 
 
Tis 19.7
18.00
Holland
-Sverige
10-2 
Ons 20.7
10.30
Sverige
-Bulgarien
11-0
Fre 22.7
10.00
Tyskland
-Sverige
 7-6
Placeringsspel
 
 
 
 
Lör 23.7  5-6 plac.
15.00
Sverige
Ryssland
 1-5
             7-8 plac. 
15.00
Bulgarien
Österrike
10-11
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Slutspel
 
 
 
 
Lör 23.7     semi
11.00
Italien
Holland
 8-3
                 semi
11.00
Tyskland
Tjeckien
 7-8
Lör 23.7     final
19.00
Italien
Tjeckien 
 9-8
 
 
 
 
 

Publicerad: 2011-07-17

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se