Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Softboll-EM: 11:e plats för Sverige

Sverige slutade på 11:e plats (av totalt 20 lag) i Softboll-EM. I den sista matchen föll man i extra innings mot Tyskland, som slutade nia i turneringen.

Direktlänk: Resultat Softboll-EM Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (Officiella webbsidan)

Fler bilder från EM finns på SBSFs Facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

 

04.08 - Sverige föll mot Tyskland i extra innings

Sverige avslutade sitt EM-spel med match mot Tyskland. Den matchen blev hyperjämn och gick till extra innings där Tyskland hade marginalerna på sin sida och vann med 2-1 i den åttonde inningen. | Boxscore och statistik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

SVERIGE TYSKLAND
000 100 00 - 1 000 001 01 - 2


Sverige ställde upp med Tess Granath i pitchercirkeln och hon gjorde som vanligt en bra match, släppte endast två poäng i matchen totalt. Tyvärr räckte det inte för att besegra Tyskland som hade marginalerna på sin sida i förlängningen.

Sverige tog ledningen efter en dubbel av Amanda Karlsson och en poänggivande singel av Priya Mohlén. Tyskland kvitterade i den sjätte inningen och kunde sedan avgöra i botten av åttonde inningen på Arlene Quinns dubbel.

Sverige slutade därmed på 11:e plats i detta EM som totalt omfattade 20 lag. Men i många betraktares ögon skulle Sverige varit ett givet lag för slutspel "om inte" man hade haft oturen att hamna i samma grupp som Storbritannien och Italien, som båda på förhand var givna att hamna bland topp 4 i EM.

 

Laget har dock framtiden för sig, med en ung medelålder och fler och fler spelare som tar chansen att utveckla sig utomlands både på collegenivå och i Europa. I Tess Granath och Lindsey Bitowft har Sverige två utvecklingsbara pitchers - det är lätt att glömma att de bara är 21 respektive 18 år. Man har i Kehli Washington en leadoffslagman av internationellt snitt - och en tjej som kommer fortsätta utvecklas, vid 19 års ålder är hon startande i lineup på Rider University. Flera av de rutinerade spelarna har flera säsonger kvar i kroppen på landslagsnivå, bland annat skadades ju Minna Kulokorpi på lägret inför EM och om hon kommer tillbaka från sin skada har Sverige ytterligare en viktig pusselbit i sitt lagbygge i kommande mästerskap.

Summa summarum: Sveriges softbollandslag har framtiden för sig och har i år tagit ett stort steg tillbaka mot att ingå i den övre delen av Europasoftbollen, trots minimala förberedelser och möjligheter till matchträning inför mästerskapet. Med lite mer djup i truppen, samt något tillskott till lineupen och i pitchingen, kommer Sverige kunna utmana på allvar. Men då krävs det också mer rutin från internationella matcher för att kunna göra de små spelen när det verkligen krävs.

Vi återkommer under den kommande veckan med en intervju med förbundskaptenen Mattias Grimstoft om hans intryck från EM i Italien.

 

04.08 - Förlust mot Belgien - seger mot Slovakien

BELGIEN
040 012 0 - 7
SVERIGE
150 000 0 - 6

Sverige gjorde en riktigt usel match mot Belgien och förlorade med 6-7. Efter gruppspelet var det många betraktare som ansåg att Sverige var turneringens sjätte bästa lag efter de kvintetten Holland, Italien, Tjeckien, Ryssland och Storbritannien. Det var nog många som omvärderade den analysen efter Sveriges match mot Belgien... | Boxscore och statistik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sverige slog 16 hits. Belgien slog 9 hits. Där har vi nyckeln till denna förlust för de svenska tjejerna. Laget lämnade 11 löpare på bas under matchen, vilket är på tok för många poäng att lämna på baserna i en så här viktig match.

Lindsey Bitowft pitchade för Sverige och fick se två viktiga errors utförda i den andra inningen då Belgien tog fyra poäng. Sedan kunde Sverige i och för sig vända matchen med fem poäng i botten av andra inningen efter att Belgien i sin tur bjudit på två defensiva misstag. Totalt släppte Lindsey sju poäng, varav tre var "earned". 

Offensivt var det återigen den "nya" konstellationen i toppen av slagordningen som svarade för flest hits, poäng och inslagna poäng i matchen. Vid en seger mot Belgien hade Sverige haft ett riktigt bra läge att knipa en niondeplats i turneringen, nu ser det betydligt mörkare ut trots att laget sedan vann över Slovakien senare på dagen.


SLOVAKIEN
000 000 0 - 0
SVERIGE
103 000 0 - 4

I dagens andra match lyckades Sverige besegra Slovakien trots att man bara slog två hits på hela matchen. Nina Sarajärvi blev stor matchhjälte för Sverige tillsammans med pitchern Tess Granath. | Boxscore och statistik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Offensivt lyckades Sverige bara slå två hits på hela matchen. Och i den första inningen behövdes inte ens en hit för att ta poäng. Kehli Washington kom ut på en error av Slovakiens tredjebasman, och flyttades över till tredje bas på en bunt av Sandra Bitowft. Nina Sarajärvi slog sedan hem Kehli med en lyra till outfield. I den tredje inningen hade Sverige lyckats ladda baserna på två defensiva misstag och en hit av Sandra Bitowft. Nina Sarajärvi slog sedan en dubbel som rensade baserna och noterade sin fjärde inslagna poäng i matchen.

Defensivt gjorde både Sverige och Slovakien sina delar av spelen. Tess Granath släppte bara en hit och noterade 12 strikeouts på matchen i sin tredje vinst för turneringen. Granath sänkte sin ERA till 0,67 på 21 innings under EM-turneringen med 5 walks och 24 strikeouts.
Men även Lindsey Bitowft har pitchat riktigt bra i EM även om hon har förlorat alla sina tre matcher. En ERA på 2,06 borde ge ett bättre resultat om man hade haft lite mer offensiv support...

 

03.08 - Seger mot Ungern

UNGERN
000 000 - 0
SVERIGE
150 001 - 7

Sverige lyckades revanschera sig efter förlusten mot Storbritannien och utnyttjade totalt 12(!) errors av Ungern i den direkt avgörande matchen om vilket lag som får spela om platserna 9-12. | Boxscore och statistik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ungern, som har förstärkts med två spelare med collegeerfarenhet, bl.a. pitchern Viki Mattick, kan hota i enstaka matcher när Mattick får till det samtidigt som defensiven höll tätt. Sverige hade dock läst på Mattick ordentligt från Ungerns match mot Italien och visste att så länge de skapade kontakt så kommer Ungerns defensiv att vara minst sagt skakig. Och den var det. Åtta errors på infield och fyra errors på outfield blev resultatet av att Sverige skalade bort 13 strikeouts jämfört med matchen mot Storbritannien.

Ledarstaben hade även skakat om i slagordningen och flyttat upp Sandra Bitowft och Nina Sarajärvi i lineup. Detta gav resultat, topp 5 i lineup slog 7 för 17 med endast en strikeout. Och i cirkeln visade Tess Granath återigen sin klass. Åtta strikeouts och endast två hits gjorde att Ungern inte fick några chanser att ta poäng.

I och med segern kommer nu Sverige spela om platserna 9-12 enligt följande:

Torsdag 09:30 Sverige - Belgien
Torsdag 15:00 Sverige - Slovakien (streamas på webben)
Fredag 10:00 Tyskland - Sverige (streamas på webben) 


02.08 - Förlust mot Storbritannien - inget slutspel för Sverige

STORBRITANNIEN
000 012 0 - 3
SVERIGE
000 000 0 - 0

Efter den fina insatsen mot Italien igår förlorade Sverige med 0-3 mot Storbritannien, som kom tvåa i förra EM-turneringen. Därmed blir det inget slutspel för Sverige i detta EM. | Boxscore och statistik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Trots den knappa förlusten var det inte något höjdarspel som Sverige svarade för idag. Lindsey Bitowft pitchade riktigt bra i sina fem innings som hon gjorde i cirkeln, men fick inte någon offensiv support. Storbritannien ställde upp med sitt "ess", Stacie Townsend, eftersom en förlust skulle innebära att Storbritannien skulle missa sitt mål om en topp tre-placering och en plats i VM 2012.

Townsend pitchade effektivt och noterade 16 strikeouts mot svenska slagmän som inte riktigt verkade vara med i matchen denna dag. Till viss del kanske den fina insatsen mot Italien fortfarande satt i benen eller så var det värmen som tog ut sin rätt, men det kändes inte som om svenskorna var på topp denna dag. Endast två hits offensivt är inte godkänt - inte heller 16 strikeouts - inte ens mot ett fullblodsproffs som Stacie Townsend.

Sverige har närmat sig Europaeliten och kommer vid vinst mot Ungern i morgon att spela om platserna 9-12 i EM. Förlust mot Ungern - ja, då blir det spel om platserna 13-16 istället.

 

01.08 - Hedersam förlust mot Italien

SVERIGE
000 000 0 - 0
ITALIEN
101 210 x - 5

Sveriges lag fick idag ett riktigt genombrott internationellt. Italien, som jagar sitt 10:e guld på de senaste 11 mästerskapen, vann visserligen - men "bara" med 5-0 och matchen spelades i sju innings, vilket var ett av delmålen för det svenska laget. | Boxscore och statistik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Italien är Europas genom tiderna starkaste softbollnation och på hemmaplan jagar de revansch för den underkända sjätteplatsen i senaste EM-turneringen, som blev resultatet av tre uddapoängsförluster i mellanrundan, varav två i extra innings.

Med EM-guld i varje EM-turnering sedan 1992 (förutom då 2009) är det ett krav att Italien skall nå finalerna. Och de fick verkligen kämpa mot det unga och talangfulla svenska laget, som ställde upp med Lindsey Bitowft som pitcher och hennes tvillingsyster Sandra Bitowft som catcher. Lindsey gjorde en bra insats i cirkeln liksom Hanna Gehr som bytte av henne i sjätte inningen. Bakåt gjorde Sverige en stabil insats med endast ett par positionsmässiga misstag.

Kehli Washington fortsätter att skapa kaos på baserna som leadoffslagman, och totalt noterades det svenska laget för fem hits (Italien slog sex hits totalt).

Mattias Grimstoft var nöjd efter matchen:

- Vi pressar Italien, spelar full matchlängd och tvingar dem till två pitcherbyten samt flera buntspel för att kunna ta enstaka poäng, det får man vara nöjd med, sade Mattias efter matchen.

Och visst var det så. Ett Italien, som senast avfärdade Sverige i EM 2007 med 11-0, fick arbeta för att få ihop poängen och flera gånger gjorde den svenska outfieldetrion fantastiska spel för att hålla tätt. Speciellt kommer vi ihåg det double play som Amanda Karlsson på rightfield svarade för när hon först tog en lyra på rightfield och sedan följde upp med ett klockrent kast till hemplattan för att bränna löparen som försökte utöka Italiens ledning.

Nu gäller det för Sverige att orka ladda om och ta nästa steg - att prestera i de två kommande matcherna i EM-turneringen, mot Storbritannien på tisdag och Ungern på onsdag. Överraskningsmomentet är över - nu är det dags för vårt duktiga och unga, talangfulla lag att visa vad de går för när allt sitter på spel.

Supporterskaran på plats i Italien växer för varje match och ni som är hemma i Sverige kan följa Sveriges två återstående matcher dels live "play by play" hemma i datorhörnan - men även live streaming på webben på EM-webbsidan!

 

31.07 - Skön seger i öppningsmatchen

SVERIGE
003 004 x - 7
KROATIEN
000 000 0 - 0

Sverige fick en drömstart i Softboll-EM. "Måstematchen" mot Kroatien, som öppnade turneringen, slutade med en enkel seger för svenskorna, 7-0, efter bra pitching av Tess Granath. | Boxscore och statistik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

En fläckfri defensiv och stabil pitching av Tess Granath gjorde att Sverige kunde ta hem den viktiga öppningsmatchen i Softboll-EM. Bakom Granath gjorde defensiven de enkla spelen och tillät inte kroatiskorna att ta poäng under hela matchen.

Framåt hade Sverige chanser, redan i den andra inningen hade man poängläge med löpare på andra och tredje bas och ingen bränd. Men två raka strikeouts och en groundout dödade det "rallyt". Men revanschen kom redan i inningen efteråt då man fick poängläge igen. Amanda Karlsson slog in Sveriges två första poäng och Lina Larsson följde upp med ytterligare en rbi för att ge Sverige ledningen med 3-0 och då fick laget arbetsro.

I sjätte inningen fick Sandra Bitowft chansen att slå som "pinch hitter" och slog till direkt med en dubbel. Vindsnabbe Kelhi Washington satte press på defensiven med en bunt som missades och ställningen var 4-0. Anna-Karin Solén Westling följde upp med en trippel som blev poänggivande efter ytterligare en kroatisk error och när inningen var över hade Sverige noterat fyra poäng på tre hits och tre errors av Kroatien.

Sverige inledde därmed Softboll-EM med en viktig och nödvändig seger mot Kroatien. Nästa match spelas måndag kväll klockan 21:00 mot Italien.

 

Inför Softboll-EM

Softboll-EM har sedan 1997 spelats med en A- och en B-grupp men nu inleds en ny era med EM som ett enda stort mästerskap, vilket ställer höga krav på arrangörerna som skall få in 78 matcher under sju speldagar.


Årets EM spelas i regionen Friuli Venezia Giulia, nära Venedig och Trieste i nordöstra Italien. Ronchi dei Legionari är huvudort med två spelplaner, men matcher spelas även i grannorterna Staranzano och Redipuglia.

De tre bäst placerade lagen i Softboll-EM kvalar in till Softboll-VM 2012 som avgörs i Whitehorse, Kanada 13-22 juli 2012.

 

Tuff men inspirerande uppgift för Sverige

Sverige spelar i samma grupp som Italien, Storbritannien, Kroatien och Ungern - det krävs att Sverige kommer tvåa i gruppen för att gå till slutspel och nå någon av de åtta främsta placeringarna i EM. Kommer laget på tredje, fjärde eller femte plats väntar placeringsspel om placeringarna 9-20.

Sverige inleder EM-turneringen med match mot Kroatien, sedan följer i tur och ordning Italien, Storbritannien och Ungern innan slutspelet och placeringsgrupperna inleds.

De två främsta lagen i varje grupp går till Mellanrundan, dit man tar med sig poängen från inbördes möte från matcherna i gruppspelet. Tre matcher på två dagar följer innan slutspelet går vidare.

 

För en fullständig grafik med hela spelprogrammet och mer information, kan ni ladda ner denna pdf-fil Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.(2740 kb) eller spara EM-programmet som gif Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.(341 kb).

Publicerad: 2011-08-05

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se