Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

SM Baseboll : Stockholm Svenska Mästare

Stockholm tog sitt tredje SM-guld på fyra år efter 3-0 i matcher i finalserien mot Göteborg. Den tredje matchen hemma på Skarpnäck vanns med 10-0 efter en praktmatch av 17-årige Albin Sivard. Foto: Peter Blomqvist

SM-final Match 3:

Göteborg
000 000 00 - 0
Stockholm
103 310 11 - 10

Inför den tredje SM-finalen kunde Stockholm inte ställa upp med vare sig Joakim Claesson eller Jacob Claesson på grund av skador. Inga problem. In på kullen klev junioren Albin Sivard som gjorde blott sin andra match i karriären för Stockholms elitserielag - och som pitchade en helt makalös match. Sju innings, en hit, två walks och hela 12 strikeouts. Vilken debut av Albin Sivard!


Offensivt kom Stockholm igång på allvar i den tredje och fjärde inningen, då man gick från 1-0 till 7-0. Göteborg svarade för sex errors i matchen och det var på tok för mycket för att kunna hävda sig mot Stockholm som därmed tog sitt tredje SM-guld på fyra år.


Magnus Pilegård utsågs till MVP i Finalserien efter att ha slagit 5 för 12 med fem rbi's.

 

SM-final Match 2:

Stockholm
005 023 100 - 11
Göteborg
103 000 130 -   8

Stockholm tog ledningen med 2-0 i matcher i SM-finalen - men det blev en dyrköpt seger. Joakim Claesson bröt handleden när han fick en "hit by pitch" som slagman, och brodern Jacob Claesson fick gå ur matchen redan i den tredje inningen efter smärtor i axeln. Så långt ledde Stockholm med 5-1 efter en trepoängshomerun i den tredje inningen av Justin Trejo.

Efter att Jacob Claesson, som startade matchen, fick gå ut på grund av skadan, gick Magnus Pilegård in i relief. Då hade Göteborg laddade baser och ingen bränd. De lyckades inte utnyttja läget mer än att springa in en poäng till 4-5 reducering innan Pilegård strikade ut tre slagmän och kom ur knipan.

I den femte inningen slog Magnus Pilegård till med en tvåpoängshomerun som gjorde ställningen till 7-4 och Stockholm ledde som mest med 11-4 innan Göteborg kom närmare i slutet av matchen.

 

SM-final Match 1:

Stockholm
102 100 011 - 6
Göteborg
000 200 001 - 3

Den första SM-finalen, som på grund av Göteborgs planproblemn spelades i Skövde, slutade med seger för Stockholm med 6-3. Justin Trejo pitchade sex starka innings för segern och Joakim Claesson avslutade med tre innings för en save från pitcherkullen.

Det blev dock riktigt tight på slutet. Göteborg lyckades ladda baserna och även få in en poäng när Claesson tappade kontrollen på slutet. Man hade baserna laddade när Tony Dermendziev kom upp och slog en riktigt lång lyra till rightcenter. Hade han träffat någon millimeter längre ner på slagträt hade nog matchen vänts till seger för Göteborgslaget...

Matchen inleddes i finfint höstväder med strålande sol men frampå eftermiddagen kylnade det på för publiken som letat sig till Sportfältet Billingehov.

 

INFÖR SM-FINALERNA

Göteborg har gjort en strålande säsong och slog ut regerande mästarna Karlskoga i semifinalen förra helgen. Men när SM-finalen drar igång på lördag får laget finna sig att spela hemmamatcherna i Skövde. Den dåligt dränerade basebollplanen i Utby är nämligen vattensjuk efter en osedvanligt blöt sensommar på västkusten.

Stockholm vann elitserien och får därmed fördelen av att spela de avgörande matcherna på hemmaplan i Skarpnäck kommande helg. Men först väntar alltså två matcher i Skövde för klubben som gör sin fjärde raka SM-final.

Vi ställde några frågor till finalisterna. Kalle Knutsson svarade för Göteborg och Jocke Claesson för Stockholm.

 

Läget i laget inför SM-finalen?

Göteborg: Läget är toppen, det är kul och historiskt för Göteborg. Formen är på topp efter sju homeruns i Karlskoga och vi har inga skador att rapportera. Curtis Dionne är tillbaka på 100 procent efter sin skada.

Stockholm: Det känns bra, alla ordinarie är tillgängliga. Vi spelade bra förra helgen, vi avslutade serien bra och pitchingen har fungerat bra. Vi hade en del småskador, bland annat Matt Merrifield, men det har fixat till sig.

 

Hur ser ni på motståndet?

Göteborg: Efter oss har Stockholm starkast slagning och de har väldigt hög standard på pitchingen. Men det går att slå dem!

Stockholm: De är helt klart bra, de slog ju Karlskoga i semifinalen. De har ett par riktigt vassa spelare och dessutom verkar några av de mer anonyma spelarna kommit igång.

 

Varför vinner ni finalen?

Göteborg: Om bara pitchingen lyckas så slår vi bättre än Stockholm, och vi har haft en positiv trend under säsongen. Dessutom har vi fullt lag.

Stockholm: Vi har bättre djup i de flesta lagdelarna, vi har bättre pitching och bättre djup i slagordningen. Men det blir en tuff uppgift.

 

Vem blir MVP i ert lag?

Göteborg: Jag skulle säga Evan Porter men Stockholm kommer inte att tillåta det. Så det blir någon som är efter honom i slagordningen och tar vara på chanserna.

Stockholm: Vår amerikan Justin Trejo kan kliva fram och bli avgörande och Jakob Claesson har pitchat bra på sistone. De två måste prestera.

 

 SM-final i bäst av fem matcher

Lör 17.9
12.00
Göteborg
-Stockholm
3-6
 
15.00
Göteborg
-Stockholm
8-11
Lör 24.9
12.00
Stockholm
-Göteborg
10-0 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicerad: 2011-09-26

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se