Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

SM Softboll: Skövde Svenska Mästare

Skövde tog sitt sjätte raka SM-guld efter ha vunnit finalmatch tre på hemmaplan mot Leksand med 17-2. Foto: Magnus Hallqvist

Direktlänk: Radio Skaraborg - Sjätte raka guldet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Inför den sista finalhelgen hade Skövde drömläge att ta hem sitt sjätte raka SM-guld då man ledde med 2-0 i matcher. Och det gjorde man också, inför talrik publik på hemmaplanen vid ishallen Billingehov.

Ann-Sofie Molin slog in tre poäng redan i första inningen då Skövde tog kommandot och med Nina Sarajärvi tillbaka i pitchercirkeln efter sjukdom kunde inte dalkullorna hota alls. Istället fortsatte Skövde att mala på offensivt och matchen bröts i den femte inningen vid ställningen 17-2 till Skövde. Leksand saknade några spelare vilket gjorde att det var lite tunt och Skövde spelade samtidigt inte riktigt upp till sin förmåga trots de stora siffrorna.– Det kanske inte var den mest välspelade matchen. Inledningsvis var det lite skakigt och vi missade enkla bollar. Kanske var vi övertaggade, säger Priya Mohlén, som spelar andrabas, till Radio Skaraborg.

Skövde Saints har kunnat dominera svensk softboll de senaste åren utan egentlig konkurrens.

– Vi är det lag som tränar mest och vi har stor rutin. Det spelar en stor roll, säger Priya Mohlén till Radio Skaraborg.


SM-guld för sjätte året i rad för Saints men glädjen var lika stor ändå efter matchen:

- Det är alltid lika underbart att vinna SM-guld, den här medaljen runt halsen, och RF:s mästerskapstecken, det är alltid lika skönt att vinna, kommenterade coachen Mattias Grimstoft till Radio Skaraborg efter matchen.


Anna-Karin Solén Westling utsågs till finalseriens Most Valuable Player.

 

Skövde har 2-0 i matcher efter första finalhelgen

I den första matchen, där Molly Meyer i Leksand pitchade mot Brittanie Talley i Skövde, såg det ut som om Skövde skulle ta hem segern enkelt. Man ledde med 5-0, men Leksand som är ett duktigt offensivt lag kunde plocka fram styrkan i slagträna och kvittera till 5-5 inför den sjunde och sista inningen.

I sjunde plockade dock Skövde fram slutspelsrutinen och sände hem sex poäng till plattan samtidigt som man höll tätt bakåt i den sista inningen och säkrade segern till siffrorna 11-5.

I den andra matchen tog Skövde en ledning med 7-0 tidigt som blev 12-4. Offensiven rullade på precis som under seriespelet och till slut skrevs segersiffrorna till 17-6.

 

INFÖR SM-FINALERNA:

 

Leksand, som vunnit SM-guld xxx gånger i historien (dock senast 198x) har ett ungt och utvecklingsbart lag, medan Skövdes lag är rutinerat och erfaret.

De båda lagen har varit de lag som slagit överlägset bäst genom serien, lagsnittet för Skövde är .374 och Leksand .336, medan Skövde tagit mer än dubbelt så många poäng i serien som Leksand.

Leksands förstapitcher är Molly Meyer, som gör sin andra säsong för dalkullorna. Molly är 2-2 i år med en ERA på 3.89 över 27 innings. Skövdes förstapitcher är Brittanie Talley (6-0, 0.23 ERA, 31 IP, 6 BB, 48 K). Nina Sarajärvi har också hon gjort en stark säsong efter sin comeback efter skada (9-0, 1.08 ERA, 39 IP, 4 BB, 30 K). För att Leksand skall kunna rubba Skövde krävs det att slagningen är på topp samtidigt som Malin Ellström (1-6) gör starka insatser i pitchercirkeln för Leksand.

Stalltipset är givetvis att Skövde tar sitt xx:e raka SM-guld men frågan är om inte generationsskiftet kommer närmare och närmare för de femfaldiga mästarinnorna från Skaraborg - och frågan är om de i finalen kanske möter tronarvingarna i svensk softboll?

Matcherna i SM-finalen spelas enligt följande:

Lördag 17.9

12:00 Leksand - Skövde

14:30 Leksand - Skövde

Lördag 24.9

12:00 Skövde - Leksand

14:30 Skövde - Leksand

Söndag 25.9

12:00 Skövde - Leksan

Leksands BSK, som har vunnit SM-guld sju gånger i historien (senast 1993 och 1994) har ett ungt och utvecklingsbart lag med flera spelare på Akademin i Leksand, medan Skövdes lag är rutinerat och erfaret.

Skövde har tagit hem SM-guld de senaste fem säsongerna efter en lång Stockholmsdominans där lag från huvudstaden tog hem samtliga SM-guld mellan 1995 och 2005.

 

I årets seriespel är det de båda slagstarkaste lagen som möts i finalen, lagsnittet för Skövde är .374 och Leksand .336, medan Skövde tagit dubbelt så många poäng i serien som Leksand.

I mötena mellan lagen i seriespelet har Skövde vunnit alla fyra matcherna (20-0, 22-3, 11-0, 11-0) och är av dessa skäl storfavorit i SM-finalerna.

- Vi är väl favoriter och det är svårt att säga något annat, men det har vi varit i några år nu och det är inget vi vänker på eller fokuserar på, säger Ann-Sofie Rickardson till SLA inför matcherna.

 

I det första mötet mellan lagen ställs Leksands förstapitcher, Molly Meyer, som gör sin andra säsong för dalkullorna mot Skövdes dito, Brittanie Talley.

Molly är 2-2 i år med en ERA på 3.89 över 27 innings. Brittanie Talleys siffror för året är 6-0, 0.23 ERA, 31 IP, 6 BB, 48 K. Det kan bli en jämn och underhållande match mellan två generationer av softbollspelare.

I den andra matchen kommer Skövde sakna Nina Sarajärvi på grund av sjukdom.

- Det är ett ganska rejält avbräck, men Priya Mohlén får gå in och pitcha istället, så det kan nog gå bra, säger Ann-Sofie Rickardson till SLA.

För Leksand kommer troligtvis Malin Ellström (1-6) starta i den andra matchen som blir en slags nyckelmatch i finalserien.

 

Stalltipset är troligtvis att Skövde tar sitt 6:e raka SM-guld - men frågan är om inte generationsskiftet kommer närmare och närmare för de femfaldiga mästarinnorna från Skaraborg - och frågan är om de i finalen kanske möter tronarvingarna i svensk softboll?


Matcherna i SM-finalen spelas enligt följande:

Lördag 17.9
12:00 Leksand - Skövde  5-11
14:30 Leksand - Skövde  6-17

Lördag 24.9
12:00 Skövde - Leksand  17-2

Publicerad: 2011-09-26

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se