Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Tony Klarberg på Instructional League i Arizona

SBSFs förbundsinstruktör på Riksidrottsgymnasiet i Leksand, Tony Klarberg, har precis kommit hem till Sverige efter att ha varit i Surprise, Arizona, på Instructional League.

Instructional League är ett av MLB:s större läger för lovande unga spelare, som ges möjlighet till extra träning och matcher. Detta för att tränare och scouter för de olika MLB-organisationerna ska kunna utveckla individerna vidare, avgöra om de skall behållas i organisationen och i så fall på vilken nivå, eller släppas till andra organisationer eller säljas vidare.

 

MLB Instructional League pågår under fyra veckors tid på de ordinarie Spring Training-anläggningarna som respektive klubb använder sig av.

 

Den organisation som Tony Klarberg är hos under två veckors "shadow coach" assignment är Kansas City Royals som har sin anläggning i Surprise, Arizona. Royals delar den enorma anläggningen med Texas Rangers där varje lag har sex kompletta träningsplaner vardera förutom själva matcharenan... 

Tony Klarberg har bjudits in av MLB International som en av några utvalda europeiska akademi instruktörer för att vara på plats med Kansas City Royals i Instructional League.

 

Hur känns det att vara på plats just med Royals i Instructional League?

-


Det känns bra. Royals har inte lyckats så bra i ligan i år men har en organisation som är duktiga på att ta hand om unga spelare.

 

Varför bjuder MLB International in dig till Instructional League?

-


Jag är inbjuden för att lära mig mer om utveckling av unga idrottare, teknik, idrottspsykologi och så vidare. Jag blev inbjuden redan förra året men kunde inte komma loss då. Det var inte direkt läge att tacka nej ett andra år…

 

Något speciellt du har noterat under tiden i Arizona?

- Jag är imponerad över hur utstuderat samtliga coacher verkligen försöker lära ut på ett bra sätt. Alla spelare är oerhört duktiga men har något de behöver jobba mer på, då är IL ett väldigt bra tillfälle att jobba bort fel rutiner, träna in ny teknik och så vidare, innan man går in i off-season.

 

Totalt har Kansas City ungefär 80-talet spelare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på plats i Surprise, Arizona, under de här veckorna. Förutom coacherna finns även ett komplett "medical staff" med 5-6 fystränare och lika många sjukgymnaster.

 

Hur många coacher har Kansas City Royals på plats?

- De har 19-23 coacher totalt, 12-16 st från Minor League-lagen och 7 st så kallade "roving instructors". Bland annat är Vance Wilson, en av coacherna på plats, tidigare catcher i New York Mets, och spelade tillsammans med Dennis Cook, seniorlandslagets förbundskapten, i Mets 1999-2001.

 

Vad menas med att vara "roving instructor"?

- Att vara "roving" innebär att de åker runt till samtliga lag i organisationen. Roving instruktörer ansvarar för pitching, hitting, infield, outfield, baserunning osv. De ska se till att organisationen får rapporter och att lagen får kunskap/vetskap om hur klubben ska lära ut vissa detaljer, en röd tråd helt enkelt.

 

Några fler bilder från Instructional League (tagna med tillstånd av KC Royals)Publicerad: 2011-10-10

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se