Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Hallå där... Peter Ström!

Vi startar lågsäsongens intervjuserie med att prata med Peter Ström, som i dagarna är i Panama under Baseboll-VM. Med sina 38 internationella turneringar i bagaget som Technical Commissioner har Peter sett de flesta delarna av basebollvärlden...

Denna gång är Peter Ström uttagen som Technical Commissioner vid Baseboll-VM i Panama. Under två veckor kommer han arbeta under matcher och vi fick chansen till en liten pratstund över webben...

 

- När gjorde du din första CEB-turnering? Var?

Where it began I can't begin to knowing, but then I know it's growing strong. Det var 1991 i Skellefteå och jag blev utsedd som lokal TC och fick chansen att jobba tillsammans med Riccardo Fraccari på Cupvinnarcupen. Det var den första dörren som öppnades för mig. Kort därefter blev jag invald i CEBs tekniska kommitté.

- När gjorde du din första IBAF-turnering? Var?

Året var 1998 och jag var TC på Ungdoms-VM i St Louis. 

- Som TC, vilka uppgifter har man primärt? 

Enkelt uttryckt kan man säga att TCs uppdrag är att se till att tävlingen genomförs i enlighet med reglerna. Det innebär att vi kontrollerar att såväl arrangör som deltagande lag gör det som förväntas av dem. Inför turneringar inspekterar vi spelplaner och godkänner laguppställningarna (hittar du ett bättre svenskt ord för rosters får du gärna använda det istället). Under turneringarna bevakar vi varje match och beslutar i protestärenden. 

 

Det som skiljer sig lite grann mellan CEB och IBAF är att vi i Europa också utvärderar domarnas insatser. Här ligger allt vårt fokus istället på de tekniska aspekterna av matcherna och man kan faktiskt säga att vi har mer jobb de sista tre timmarna före en match än under själva matchen. 

 

Det handlar bland annat om att fördela tider för slagträning och uppvärmning där det måste vara minutiös rättvisa, instruera ball boys och bat boys (jo det måste göras om och om igen inför varje match), svara på frågor från TV-team och bistå dem med information, prata med antidopingkontrollanter och se till att de gör sitt jobb rätt, gå igenom ground rules med domarna, med mera. 

 

- Hur många veckor går åt per år för turneringar?

Jag gör 2-3 turneringar per år, så det är förstås en betydande andel av semestern som går åt. 

- Hur många CEB respektive IBAF-turneringar har du gjort up till now?

Den här VM-turneringen är min 38:e internationella tävling. Det har blivit 16 Europacuper, 13 EM och EM-kval, 6 VM och 3 OS och OS-kval genom åren.

 

- Bästa minnet från dina TC-uppdrag?

Det är svårt att plocka fram enskilda händelser. Jobbet har gett mig möjlighet att uppleva många olika kulturer och lära känna många trevliga människor runtom i världen.

- Värsta minner? Om du vill delge...

Det värsta minnet är nog från Junior-EM i Barcelona 1993 då den dåvarande CEB-presidenten – frid över hans minne – tvingade mig att döma mot reglerna i ett protestärende. Det var första gången jag insåg att det finns på tok för mycket politik i internationell idrott och att inte ens vi i baseboll var förskonade.

 

Ett annat tråkigt minne var när jag för ungefär tio år sedan hamnade ute i kylan hos IBAF för att jag hjälpte rentvå en norsk spelare som straffats för ett dopingbrott han inte hade begått. Det var inte uppskattat att jag förklarade för dem att de hade gjort fel och det innebar att jag inte fick några internationella uppdrag på några år.

- För oss som inte kan följa VM i Panama på plats, vad är dina intryck från den första veckans spel? (arenor, organisationsmässigt, väder, strul etc)

Panama är ett spännande land med en stark basebollkultur. Den här turneringen syns i media och överallt på stan. Den engagerar hela landet på ett sätt som vi européer bara ser när det är EM i fia med knuff. 

 

Att förlägga den till en intensiv regnperiod känns lite tokigt och varje dag har vi skurar som stoppar eller till och med omöjliggör spel.

 

De fyra arenorna – varav två är i princip nybyggda för VM – håller mycket hög klass, men kopiatorer och internetuppkopplade datorer är en bristvara.

 

Det är förstås inte acceptabelt att vi ska spela de tre första dagarna utan laguppställningar (rosters) för lagen. Mitt jobb som TC blir väldigt mycket svårare att utföra när jag inte har någon kontroll på vilka spelare som deltar. Att vi inte har tillgång till några skriftliga ground rules har också gjort att samma spel bedömts olika och det är inte heller acceptabelt på den här nivån.

 

Många av oss hade inga hotellrum bokade när vi anlände till Panama och även om allt sådant löser sig är det jobbigt att det inte kan vara ordnat i förväg. Att vi inte fick lunch de två första dagarna har jag till exempel redan glömt och även transporterna har fungerat bra på dåliga vägar. Det är lite kul att Via Panamericana som i princip sträcker sig från Eldslandet i söder till Anchorage i norr befinner sig i sämre skick än Arnöleden. Två gånger har min chaufför blivit stoppad för fortkörning och en av mina kollegor fick köra hem bilen själv efter en match eftersom polisen tog körkortet för hans chaufför.

- Spelmässigt, hur står de europeiska lagen mot lagen från Asien samt Nord- och Centralamerika?

Holland ser ut att göra sitt bästa VM någonsin och både Tyskland och Italien har spelat bra utan att nå de resultat som krävs för en slutspelsplats. Grekland håller inte måttet trots att de precis som till exempel Spanien och Storbritannien förlitar sig mer på legoknektar än på egna spelare.

 

- Hur är det med basebollintresset? Publik? 

Basebollintresset är mycket stort, men det faktum att våra kvällsmatcher krockar med slutspelsmatcherna i Major League har säkert en dämpande effekt på tillströmningen av publik. Fullt hus är det egentligen bara när Panama och Kuba spelar sina matcher.

 

Det har varit mycket dramatik med extra innings i flera matcher och ytterst få gånger har matcherna brutits för 10- respektive 15-poängsregeln som annars är vanligt förekommande. Det har varit en jämn hög standard på matcherna här.

Något annat som kan vara kul att få med ifrån en intervju så här i "halvtid" från VM-basebollen?

Det är lite extra spännande att många av lagen har mycket namnkunniga managers och coacher. Denis Martinez i Nicaragua, Luis Sojo i Venezuela, Mika Piazza i Italien, Ernie Young i USA och Troy Williams i Tyskland är några namn många där hemma säkert känner igen.

När gjorde du din första CEB-turnering? Var?

- "Where it began I can't begin to knowing, but then I know it's growing strong".
- Det var 1991 i Skellefteå och jag blev utsedd som lokal TC och fick chansen att jobba tillsammans med Riccardo Fraccari på Cupvinnarcupen. Det var den första dörren som öppnades för mig. Kort därefter blev jag invald i CEBs tekniska kommitté.

När gjorde du din första IBAF-turnering? Var?

- Året var 1998 och jag var TC på Ungdoms-VM i St Louis. 

Som Technical Commissioner, vilka uppgifter har man primärt? 

- Enkelt uttryckt kan man säga att TCs uppdrag är att se till att tävlingen genomförs i enlighet med reglerna. Det innebär att vi kontrollerar att såväl arrangör som deltagande lag gör det som förväntas av dem. Inför turneringar inspekterar vi spelplaner och godkänner lagens rosters för turneringen. Under turneringarna bevakar vi varje match och beslutar i protestärenden. 
 
- Det som skiljer sig lite grann mellan CEB och IBAF är att vi i Europa också utvärderar domarnas insatser. Här ligger allt vårt fokus istället på de tekniska aspekterna av matcherna och man kan faktiskt säga att vi har mer jobb de sista tre timmarna före en match än under själva matchen. 
 
- Det handlar bland annat om att fördela tider för slagträning och uppvärmning där det måste vara minutiös rättvisa, instruera ball boys och bat boys (jo det måste göras om och om igen inför varje match), svara på frågor från TV-team och bistå dem med information, prata med antidopingkontrollanter och se till att de gör sitt jobb rätt, gå igenom ground rules med domarna, med mera. 
 
Hur många veckor går åt per år för turneringar?

- Jag gör 2-3 turneringar per år, så det är förstås en betydande andel av semestern som går åt. 

Hur många CEB respektive IBAF-turneringar har du gjort up till now?

- Den här VM-turneringen är min 38:e internationella tävling. Det har blivit 16 Europacuper, 13 EM och EM-kval, 6 VM och 3 OS och OS-kval genom åren.
 
Bästa minnet från dina TC-uppdrag?

- Det är svårt att plocka fram enskilda händelser. Jobbet har gett mig möjlighet att uppleva många olika kulturer och lära känna många trevliga människor runtom i världen.


Peter tillsammans med Kubas coach Roberto Medina


Värsta minnet?

- Det värsta minnet är nog från Junior-EM i Barcelona 1993 då den dåvarande CEB-presidenten – frid över hans minne – tvingade mig att döma mot reglerna i ett protestärende. Det var första gången jag insåg att det finns på tok för mycket politik i internationell idrott och att inte ens vi i baseboll var förskonade.
 
- Ett annat tråkigt minne var när jag för ungefär tio år sedan hamnade ute i kylan hos IBAF för att jag hjälpte rentvå en norsk spelare som straffats för ett dopingbrott han inte hade begått. Det var inte uppskattat att jag förklarade för dem att de hade gjort fel och det innebar att jag inte fick några internationella uppdrag på några år.


 

För oss som inte kan följa VM i Panama på plats, vad är dina intryck från den första veckans spel? 

- Panama är ett spännande land med en stark basebollkultur. Den här turneringen syns i media och överallt på stan. Den engagerar hela landet på ett sätt som vi européer bara ser när det är EM i fia med knuff (fotboll). 
 
- Att förlägga den till en intensiv regnperiod känns lite tokigt och varje dag har vi skurar som stoppar eller till och med omöjliggör spel.


Ett av många långa regnavbrott under VM i Panama


Arenorna håller antagligen hög klass eftersom det finns en del proffs med i turneringen, men hur är det med resten av organisationen?

- De fyra arenorna – varav två är i princip nybyggda för VM – håller mycket hög klass, men kopiatorer och internetuppkopplade datorer är en bristvara.
 
- Det är förstås inte acceptabelt att vi ska spela de tre första dagarna utan laguppställningar (rosters) för lagen. Mitt jobb som TC blir väldigt mycket svårare att utföra när jag inte har någon kontroll på vilka spelare som deltar. Att vi inte har tillgång till några skriftliga ground rules har också gjort att samma spel bedömts olika och det är inte heller acceptabelt på den här nivån.
 
- Många av oss hade inga hotellrum bokade när vi anlände till Panama och även om allt sådant löser sig är det jobbigt att det inte kan vara ordnat i förväg. Att vi inte fick lunch de två första dagarna har jag till exempel redan glömt och även transporterna har fungerat bra på dåliga vägar. Det är lite kul att Via Panamericana som i princip sträcker sig från Eldslandet i söder till Anchorage i norr befinner sig i sämre skick än Arnöleden. Två gånger har min chaufför blivit stoppad för fortkörning och en av mina kollegor fick köra hem bilen själv efter en match eftersom polisen tog körkortet för hans chaufför.

 


 

Holland gör ännu en gång en stark VM-turnering


Spelmässigt, hur står de europeiska lagen mot lagen från Asien samt Nord- och Centralamerika?

- Holland ser ut att göra sitt bästa VM någonsin och både Tyskland och Italien har spelat bra utan att nå de resultat som krävs för en slutspelsplats. Grekland håller inte måttet trots att de precis som till exempel Spanien och Storbritannien förlitar sig mer på legoknektar än på egna spelare.

- Det har varit mycket dramatik med extra innings i flera matcher och ytterst få gånger har matcherna brutits för 10- respektive 15-poängsregeln som annars är vanligt förekommande. Det har varit en jämn hög standard på matcherna här.
 
Hur är det med basebollintresset? Publik? 

- Basebollintresset är mycket stort, men det faktum att våra kvällsmatcher krockar med slutspelsmatcherna i Major League har säkert en dämpande effekt på tillströmningen av publik. Fullt hus är det egentligen bara när Panama och Kuba spelar sina matcher.

Något annat som kan vara kul att få med ifrån en intervju så här i "halvtid" från VM-basebollen?

- Det är lite extra spännande att många av lagen har mycket namnkunniga managers och coacher. Denis Martinez i Nicaragua, Luis Sojo i Venezuela, Mike Piazza i Italien, Ernie Young i USA och Troy Williams i Tyskland är några namn många där hemma säkert känner igen.

Vi tackar Peter för svaren och önskar honom lycka till med avslutningen av Baseboll-VM i Panama!

Publicerad: 2011-10-11

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se