Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Rapport från IBAF-kongressen

IBAF, International BAseball Federation, avhöll sin 26:e kongress den 2-4 december i Dallas. Sverige var som ett av 115 medlemsländer i IBAF inbjudna till kongressen och på plats fanns Lars Sundin från SBSFs styrelse som representant.

Förutom 63 internationella landsförbund - lägre valdeltagande än vanligt kan förklaras med att det inte var några val denna kongress - fanns även representanter från samtliga proffsligor på plats; Major League Baseball, Nippon Pro Baseball (Japan), Korea Baseball Organization, och Chinese Professional Baseball League, liksom ungdomsorganisationer som Little League Baseball och Pony League.

Men den viktigaste gästen var kanske en oväntad gäst - Don Porter, ordförande från Internationella Softboll Förbundet. Vid ISFs kongress i Oklahoma City Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. röstade i och för sig medlemsländerna för ett utökat samarbete mellan IBAF och ISF inför OS-omröstningen 2020 men att Don Porter, som tidigare motarbetat alla försök till samarbete mellan baseboll och softboll, nu hade en så positiv attityd var överraskande:

- Vi är övertygade om att baseboll och softboll har en bra chans om vi arbetar tillsammans. Det finns miljontals pojkar och flickor som inte har en olympisk dröm. Vi vill ge dem den, sade Porter inför IBAF-kongressen.

 

Varför är OS så viktigt för våra internationella förbund?

Det är en berättigad fråga som enklast kan förklaras med: Pengar.

Våra internationella förbund fick ungefär 8 miljoner dollar vardera vart fjärde år under tiden de var med på det olympiska programmet. Självfallet blir det en enorm skillnad utan de pengarna från IOK.
IBAFs budget gick från $11.700.000 2008 ner till $3.500.000 2009.
För ISFs del sjönk inkomsterna från $8.400.000 2008 till $535.000 2009.

På grund av detta har IBAF de senaste två åren tvingats till drastiska nerdragningar i sina kostnader. Och det var också det starkaste skälet till att man har sålt ut Baseboll-VM till förmån för World Baseball Classic, MLB:s proffsturnering dit MLB tar ut lagen som skall deltaga.

 

World Baseball Classic nya flaggskeppet för IBAF - men risker finns

Även om IBAFs ordförande Riccardo Fraccari anser att World Baseball Classic numera är en sann VM-turnering så är det ändå en otransparent kvalificeringsprocess dit. B-nationen Israel får delta i kvalspelet till WBC tack vare att de enligt WBC:s luddiga regelverk har rätt att använda spelare med judisk bakgrund, som Ryan Braun och Ian Kinsler.

Det finns även en risk med detta, vilket tydliggjordes med all önskvärd tydlighet denna veckan. Ryan Braun har lämnat ett positivt dopingtest och riskerar nu 50 dagars avstängning av MLB. Med WADAS regelverk borde Braun stängas av två år.
Vilken väg kommer IBAF att välja när det gäller World Baseball Classic?

Nu är det mer viktigt än någonsin att vara tydlig, när IBAF till punkt och pricka följer WADAs antidopingregler. Vi får inte riskera att hamna i samma dopingträsk som de amerikanska proffsidrotterna (där alla ligor är lika goda kålsupare).


Nya internationella turneringar

Med start 2015 kommer IBAF lansera en ny mästerskapsturnering - Premier 12 - för de bästa seniorlandslagen i världen. Liksom World Baseball Classic kommer den arrangeras vart fjärde år.

Året innan, 2014, kommer den första upplagan av U21-VM arrangeras. Den turneringen kommer spelas vartannat år. Junior-VM kommer från och med 2013 benämnas U18 World Baseball Classic. 

Turneringskalendern för de kommande åren ser därmed ut som följer:

2012 - World Baseball Classic Qualifier
2012 - "AAA" World Cup (JVM)
2012 - "AA" World Cup (15U)
2012 - Women World Cup (Damer)
2013 - World Baseball Classic
2013 - 18U World Baseball Classic
2014 - 15U World Cup
2014 - 21U World Cup
2014 - Women World Cup
2015 - 18U World Baseball Classic
2015 - IBAF Premier 12

I samband med kongressen delade man även ut individuella priser för de två senaste åren Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. till ett antal välförtjänta coacher, spelare och funktionärer.

 

Publicerad: 2011-12-13

Senast uppdaterad: 2011-12-14

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se