Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Hallå där... Johan Ovefeldt, basebolldomare

Vi börjar igen med vår intervjuserie under lågsäsongen. Först ut är basebolldomaren Johan Ovefeldt, 34, från Solna, som intervjuats av Henrik Jörgensen. En av få domare som aldrig spelat baseboll aktivt - men som däremot har dömt flera andra idrotter.

Namn: Johan Ovefeldt
Ålder: 34
Bostadsort: Solna
Första domarkurs år: 2010
Domarklassificering 2011: Förbundsdomare
 
Många som börjar döma, oavsett vilken sport det är, gör det efter avslutad karriär som spelare. Man gör det för att hålla sig kvar inom sin sport och fortfarande känna hetluften och träffa alla gamla kompisar.

Men det finns ett fåtal som ger sig in i domaryrket utan att ha någon som helst bakgrund som spelare i den aktuella sporten.

Johan Ovefeldt är ett sådant exempel. Han har varken spelat baseboll eller softboll. Han säger själv att han troligtvis är den ende domaren i världshistorien som inte har ett enda ”at-bat” på meritlistan men att han enligt obekräftade uppgifter är bra på brännboll.

 

Domarrollen kräver vissa ledar- och kommunikationsegenskaper som sedan med fördel kan användas i olika idrotter.
Och Johan har, förutom ett stort intresse för baseboll, en bakgrund som både fotbolls- och ishockeydomare. Idag dömer Johan fortfarande ishockey, om än på en lägre nivå. Men precis som en viss Peter Forsberg så är Johan satt på skadelistan på grund av en fotskada.


Under våren 2010 begav sig Johan från Solna ner till Göteborg för att gå sin första domarutbildning. Anled­ning­en var just hans stora intresse för baseboll och att han då vill bli involverad i svensk baseboll och då var domare det självklara valet.
Han lämnade Stockholm den helgen trots att favoritlaget Djurgården hade en viktig slut­spels­match i ishockey. Efter att ha gått kursen så kände Johan ett ökat själv­förtroende, men även en viss skräck.

– Men utan mina gamla domargener, hade jag aldrig vågat gå ut på en basebollplan och döma en elit­seriematch i en sport jag aldrig spelat, tillägger han och klappar sig själv på axeln.
– Min första match var, till min stora chock, en elitseriematch mellan Eskilstuna och Gefle. Nervosi­teten var enorm, men allt gick väldigt bra, tycker han.

Med några sköna ”You aaaaaaaare oooooout”-calls på både första och andra bas, kunde Johan lämna planen med huvudet högt.

Hans första match bakom plattan, var en region­match i Alby. Vid denna match var hans första domarinstruktör, Henrik Jörgensen, även domarkontrollant. Han minns att han inte sattes på några större prövningar denna dag, och klarade den debuten helt ok. Största minnet med denna händelse är istället den träningsvärk som detta renderade i. Han kunde knappt gå på flera dagar. 


Har dina förväntningar på domaryrket infriats, Johan?
– Både ja och nej, svarar han. Med tanke på hur komplex sporten och dess regler är, så är jag väldigt nöjd med framförallt mitt första år. Andra året blev ett sämre år än förväntat. Där min största besvikelse är att jag till och från inte lyckas hålla en jämn strikezon.

Johan berättar med ett leende på läpparna att en av de bästa sakerna med att döma är att bli träffad på oskyddade kroppsdelar, såsom armbågen.
– Då njuter jag lite extra, säger han. Så min syn på baseboll har ändrats till att bollen inte en­bart är rund, den är hård också.

Det finns mycket humor i denna lovande domare. Humor är också en bra egen­skap att använda sig av många gånger som domare. En annan humoristisk domare är Durwood Merrill. En MLB-domare som även har skrivit den fantastiska självbiografin "You're out, and you're ugly too". Durwood dömde 21 säsonger i MLB.


Johan har nu dömt två säsonger och har utvecklats snabbt. Och han har redan börjat sätta upp höga mål.
– Ja, jag har som mål att någon gång döma internationellt utanför Sveriges gränser, om/när det sker beror självklart på min utveckling framöver, säger Johan.

Han säger själv att basebolldömandet har gett honom ett bättre tålamod. Har du inte tålamod kan du packa ihop och åka hem, avslutar han.

Publicerad: 2012-01-30

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se