Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Robin Lausen om att spela baseboll på college

För lite drygt ett år sedan intervjuade vi Robin Lausen, som efter tre års studier på Akademin i Leksand tog steget över till USA och spel på college. Ett drygt år senare pratar vi med Robin igen, om livet på en ny skola och den kommande säsongen.

Robin Lausen fostrades i Karlskoga Bats innan han lagom till gymnasiestarten flyttade upp till Leksand och Basebollgymnasiet (som numera är Riksidrottsgymnasie för både baseboll och softboll).

Efter tre års intensiv träning tog Robin hösten 2010 steget över till USA och Kalifornien, och spelade baseboll för Delta College i Stockton, USA.
Vi intervjuade Robin för ett drygt år sedan för webbsidan och den intervjun hittar du här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Nu befinner sig Robin 16 mil västerut, på andra sidan San Francisco Bay, på Skyline College i San Bruno. Och som Robin beskriver själv längre ner i intervjun, så är det två skilda världar att leva i San Bruno och Stockton...

 

Hej Robin, hur är det i Kalifornien?

- Tjena! Jo det är bra, mycket hard träning nu pa slutet så nära säsongen. Men jag ska inte klaga, San Bruno är en trivsam stad och baseballen håller hög klass. Vi har väldigt bra lagkemi här på Skyline och jag tror att det kommer att kunna ta oss långt. Ska bli spännande att se vad som händer när säsongen drar igång om en dryg vecka, så nästan all fokus ligger på säsongsstarten just nu.


Robin Lausen (med mörka benskydd) firar delstatssegern i fjol med Delta College.

För er som inte läste intervjun med dig i fjol så gick du på San Joaquin Delta College i Stockton. I fjol "redshirtade" du, och ditt lag, Delta vann kaliforniska mästerskapen. 

- Vi jobbade stenhårt och jag är inte förvånad att vi vann "state". Det är det bästa laget som jag har spelat med och alla sophomores fick scholarships efter säsongen, två blev även draftade.

[Att vara "redshirt" innebär att man inte får spela tävlingsmatcher med sitt skollag. Däremot får man träna med laget, spela internmatcher, vara med laget under matcher i uniform och t.ex. vara bullpen catcher. Genom att "redshirta" sparar man en av de totalt fyra säsonger som man får spela collegeidrott.]


Robin Lausen (till vänster) med fjolårets lagkamrater efter delstatssegern.

Hur gick fjolårssäsongen för dig annars utvecklingsmässigt utan att spela tävlingsmatcher?

- Jag utvecklades mycket under förra säsongen, jobbade väldigt hårt i gymmet för att förbättra min fysik under hela året samtidigt som jag blev en smartare spelare. Coacherna hjälpte mig med den mentala biten, samt att fina till mina mechanics. Jag är faktiskt glad att jag fick möjligheten att välja en "redshirt" för jag är mer förberedd på college baseball än om jag skulle ha varit med från början.Du spelar i år för ett annat college, Skyline Trojans i San Bruno. Vad var den främsta orsaken att du bytte skola?

 - Jag trivdes inte på Delta riktigt av olika anledningar, dessutom så är Stockton inte den trevligaste staden att bo i (rankad som USA:s mest kriminella stad).
- Jag besökte Skyline av en slump och jag fick ett bra intryck av coacherna, när chansen att få kunna bo med andra baseball-svenskar kom så kände jag mig tvungen att ta den. Ett val som jag är glad att jag gjorde.

[På Skyline College finns även Pär Axelsson och Jonathan Schöön som båda "redshirtar" i år och förbereder sig på samma sätt som Robin Lausen gjorde i fjol.]


Skyline Baseball Field. En av flera collegearenor som satsat på att bygga sin anläggning med konstgräs (FieldTurf).

Hur skiljer det sig att bo och plugga i San Bruno (strax söder om San Francisco) med att bo i Stockton?

 - Det är som att bo på en annan planet! I Stockton kunde man inte vistas utomhus så fort solen började gå ner, skumma personer överallt. Vi hade flera rån på campus och jag upplevde en skottlossning några meter bort från mitt hus.
- San Bruno är ett trivsamt ställe som inte är alltför stort, jag känner mig trygg att gå hem från träningen och närheten till San Francisco är ett stort plus. Att ha så nära till både San Francisco Giants och Oakland Athletics är också väldigt kul, vi försöker hinna med en Major League match så ofta vi hinner.

 

Du och Oscar Carlstedt spelade i Arizona under sommaren 2011. Vad var det för liga? Nivå? Vad gav det dig som spelare?

- Det var väldigt roligt att få spela ihop med Oscar igen framförallt. Ligan innehöll mest spelare från Junior College i Arizona och motståndet var upp och ner. Ibland så mötte vi lag som var riktigt bra med spelare från högsta college divisionen och ibland höll de inte lika hög klass. Men det var bra för mig personligen då jag kom tillbaka från min armbågsskada och fick göra det i egen takt. Jag blandade catchingen med att vara DH beroende på hur armen kände sig. Det var också skönt att komma tillbaka i lunken att spela varje dag efter att bara ha spelat "scrimmage" matcher som redshirt med Delta. Jag har definitivt haft nytta av att jag stannade och spelade i Arizona denna säsong med Skyline.

Vad händer efter skolsäsongen - blir det "summer ball" igen?

- Jag skrev faktiskt på för ett summerball lag redan i Oktober som heter Top Speed Baseball Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Jag hade blivit rekommenderad till coachen som även är scout för New York Mets, han frågade om jag ville spela och när jag insåg att kvaliteten är väldigt hög så tackade jag ja.
- Vi kommer spela 55 matcher exklusive slutspel i en liga som heter Pacific West Baseball League, vi kommer även åka upp till Nevada och Oregon för att spela matcher. Truppen är en blandning av NCAA divison 1 spelare och Junior College spelare så det ska bli intressant att mäta sig mot dom. 

 

Din säsong med Trojans OCH Top Speed blir väldigt lång, med oerhört mycket matcher. Hur förbereder man sig på en sådant spelprogram, framförallt som catcher?

- Vi kommer spela 36 matcher exlusive slutspel med Skyline, sen tillkommer ju drygt 50-60 matcher med mitt summer ball lag. Om jag sedan också får förmånen att spela EM i September så blir det ytterligare några matcher till på kontot innan säsongen är över. 
- Jag visste redan i Oktober att jag skulle kunna spela drygt 100 matcher om allt går bra, så jag har givetvis förberett mig så bra som jag bara kan. Förutom alla träningar med Skyline så kör jag hårt i gymmet fyra gånger i veckan där jag har lagt upp programmet periodvis beroende på vilken fas jag är i under in/off-season. 
- Vi är lediga på helgerna under hösten, så jag brukar ta en lätt joggingtur för att rensa ut slaggprodukter på lördagarna för att sedan vila på söndagar. Sen är ju kost och vila en lika stor del av ekvationen som träning. Men som catcher så sliter det ju lite extra att spela så mycket, så man måste lära sig att lyssna på kroppen för då ger träningen ingen större nytta ändå, avslutar Robin Lausen.

 

Vi önskar Robin Lausen stort lycka till med collegesäsongen i USA och hoppas få se honom i landslagsuniformen vid EM i Holland i september. För er som vill följa Skyline Trojans under säsongen rekommenderar vi ett besök på skollagets webbsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

Publicerad: 2012-01-31

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se