Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Kadettlandslaget tar sats mot Kadett-EM i Tjeckien

Lagledaren Ante Carlstedt informerar om Kadettlandslagets förberedelser inför Kadett-EM i Tjeckien - och kanske även UVM-deltagande i Mexico? Dessutom har Kadettlandslaget kompletterat sin ledarstab med Elias Sölveling, Karlskoga.

Förbundskaptenen Stefan "Snigeln" Nielsen och resten av ledarstaben har nu kompletterat med en assisterande coach, Elias Sölveling från Karlskoga.

Så här kommenterar en nöjd Stefan Nielsen valet:

- Valet av Elias som assisterande coach till kadettlandslaget tycker jag känns spännande då han har den egna erfarenheten av att spela baseboll på hög nivå. Han har spelat med olika generationer av landslag och har även två års erfarenhet av college baseboll.

- Elias uppfyller exakt de kriterier som jag var ute efter när vi sökte en ersättare till Mathias Ohlsson, som kommer att coacha juniorlandslaget framöver.

- Det vi sökte var en tredjebas coach med egen erfarenhet av infield spel på hög nivå och intresse kring de taktiska spelet. Elias besitter de kunskaperna samt att han även förordar “smallball” dvs säga att sätta all press på motståndarna genom att se till att sätta bollen i spel. Han har också egen erfarenhet av att coacha ungdomar och seniorer  Karlskoga Bats. 

- Jag och övriga i staben för kadettlandslaget hälsar Elias Sölveling välkommen till oss.

 

Landslagsledningen börjar nu också ha planen klar för säsongen 2012, en plan som också ingår som en del i en långsiktig treårsplan.

 

En del som inte ingick i planeringen var möjligheten att delta i U15-VM som Internationella Baseboll Förbundet arrangerar i Chihuahua, Mexico, 16-25 augusti. 
Förbundet fick inbjudan till denna turnering i slutet av december; då var redan budget och landslagsplanering spikad för året.

- Vi fick inbjudan till förbundet dagarna innan jul och då hade landslagskommittén - tillsammans med alla lagansvariga - spikat budget och programmet för 2012 redan, säger Kristian Pälviä på SBSFs kansli.

Som vanligt gäller det vid VM-turneringar att arrangörerna står för alla lokala kostnader, så som lokala transporter till och från matcher, logi och mat för truppen. Däremot får varje land stå för resekostnaderna till Chihuahua, något som uppskattningsvis kommer kosta 12.000 kr per spelare och som inte finns i någon budget idag.

- Problemet är också att vi, om vi tackar ja till att deltaga i Kadett-VM, inte kan dra oss ur senare utan att det blir sanktioner mot förbundet och andra landslags framtida VM-deltagande. Därför måste vi vara säkra på att vi har ett lag och en extern finansiering av resan till Mexico innan vi tackar ja till deltagandet, och sista datum är redan 25 februari, poängterar Kristian Pälviä.

Hoppet är dock inte helt ute att kunna deltaga i U15-VM med Sveriges Kadettlandslag om vi säkrar extern finansiering för det hela. Ante Carlstedt skriver mer om det längre ner i artikeln.

 

Det viktigaste målet för Kadettlandslaget är dock Kadett-EM i Tjeckien och förberedelserna inför den turneringen.

 

Planering inför årets Kadett-EM

Eftersom fjolårets framgångsrika trupp till stora delar har fallit för åldersstrecket är det bara fem spelare kvar. Vi behöver förstås bygga på underifrån och vill därför se så många spelare som möjligt i år i åldrarna 13-15 år (födda 97-99). Och för att göra ledarnas och föräldrars planering för sommaren lite lättare vill vi studera spelare och göra uttagningar så tidigt som möjligt.

Så här ser det ut:

- Uppstart och träning i Stora Halla i Degerfors måndagen 9 april (annandag påsk) mellan kl 12-16. Här finns en chans att visa upp sig, att få träningsråd, att få information om detaljer kring alla händelser, kostnader mm. Och naturligtvis för landslagsledningen att få se spelarna i aktion och prata med dem och föräldrar. Kom dit förberedd - träna fram till dess, ha handske mm med dig och medtag en matsäck som vi äter tillsammans i en träningspaus. 

- Uttagningsläger på Rosvalla i Nyköping lördagen 28 april mellan kl 11-18. Även här behöver man förstås komma förberedd och ha matsäck. Uttagningen kommer att ske efter "amerikansk" modell med löpning på tid, fielding på de olika positionerna, slagning mot coachkast och pitching i bullpen. Varje spelare bör ha två positioner man söker på.
Efter detta uttagningsläger kommer Förbundskaptenen och hans stab inom en vecka ta ut en 18-manna trupp plus en eller två reserver. Dessa spelare meddelas per brev och truppen presenteras på förbundets hemsida.  

- De uttagna ska sedan vara med på ett obligatoriskt träningsläger i två dagar på Skarpnäck i Stockholm lördag-söndag 19-20 maj med samling 11.00 på lördagen. Här kommer vi att slipa på diverse spelvarianter, spela ihop olika enheter, prova ut utrustning och kläder, och prata en hel del om saker att tänka på.
Boendet/övernattning är inte löst i skrivande stund, men vi återkommer om det. TIll detta tillfälle är det hög tid att ha skaffat pass om inte det redan är klart.

- Kadettlandslaget spelar efter det fyra matcher i Juniorserien, två matcher vid två tillfällen. Söndagen 3 juni spelar vi mot Nyköping och Karlskoga i Nyköping och söndagen 17 juni är vi på Skarpnäck och spelar mot Gefle och Stockholm. Det ger oss tufft motstånd som vi absolut kommer att behöva inför vårt stora mål - EM.

 

- Kadett-EM spelas i Jablonec i Tjeckien mellan 16-21 juli och vi kommer att flyga ned till Prag under helgen innan. Vi kommer att bo på hotell hela veckan och äta på hotellet. Vårt mål är att försöka stanna kvar i denna A-grupp som består av de bästa nationerna i Europa, men eftersom vi kommer att ha ett ungt och oprövat lag kommer det bli svårt. Vi kommer under alla omständigheter att lära oss massor av detta som vi bär med oss de kommande åren i tre-årsplanen.

- Uppföljningsläger i september/oktober, inget närmare bestämt kring detta ännu.

Att vara med på hela detta äventyr kostar 5000 kr för varje spelare inkl flygresa, boende och mat och de lokala resorna i Tjeckien. Man behöver också ordna med transporten till de olika lägren.
Ta chansen att få spela på den högsta nivån tillsammans med de bästa i Sverige, samtidigt som du lyfter din egen förmåga i en utmanade miljö.

 

Chans till UVM-deltagande

Som beskrivs ovan fick förbundet - något överraskande - en inbjudan att deltaga i U15-VM för kadetter som går i Chihuahua, Mexico 16 - 25 augusti. Problemet är att eftersom inbjudan kom så sent har vi inte haft någon möjlighet att trycka in ett sådant deltagande i budgeten utan är beroende av extern finansiering för att kunna deltaga. Anmälningstiden till U15-VM går dessutom ut den 25 februari så det är bråttom att få ett lag på plats. Då vi inte har ett uttaget lag ännu erbjuder vi alla spelare i "rätt ålder" att vara med - vi förbehåller oss rätten att kunna tacka nej till turneringen om vi inte får ett tillräckligt starkt lag.

 


Kadett-VM spelas med Estadio Monumental som huvudarena - den tar 14.500 åskådare och är en av Mexicos finaste basebollarenor. Om ett VM-deltagande skulle bli verklighet skulle det bli en upplevelse man tar med sig hela livet!


Arrangörerna betalar lagens mat och boende på plats liksom alla lokala resor på platsen, det enda vi behöver betala själva är då flygresan dit. Inte så bara förstås, och eftersom förbundet inte har dessa pengar i sin budget (se längst upp i artikeln) så vänder vi oss till er som föräldrar och vill sondera intresset och möjligheterna för våra killar att få åka på ett ännu större baseboll-äventyr. 

Priserna på resor ligger runt 12.000 kr per person så det är förstås en rejäl peng som ska fram och dessutom har våra skolor börjat så vi måste veta att vi har minst 15 spelare som kan åka.
Samma pris för resan om föräldrar vill åka med förstås. Vi räknar helt enkelt in de positiva svar bland alla intresserade spelare 13-15 år vi får in fram till 25 februari så får vi se om det räcker. Det är värt ett försök att fråga i alla fall.

Vi förbehåller oss rätten att säga nej till spelare om det blir fler intresserade än 18 st.


Men till att börja med vill vi se er alla i Degerfors den 9:e april!

Publicerad: 2012-02-17

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se