Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

RIG-elever på studieresa i Kalifornien

För tredje året i rad åker avgångseleverna på Riksidrottsgymnasiet/Akademin i Leksand till Kalifornien på studieresa. Under två intensiva veckor kommer spelarna besöka ett antal skolor som kan vara intressanta för den fortsatta karriären.

Totalt är det nio avgångselever, varav två softbollspelare, som är i Kalifornien för att besöka olika "Junior Colleges" där de kan fortsätta studera och idrotta efter att de gått ut gymnasiet till sommaren.

- De ska träffa studievägledare, coacher, visa upp sig och få en bild av de olika skolorna, säger Tony Klarberg, ansvarig för RIG-verksamheten i Leksand.

 

I dag har Akademin sex spelare som spelar på collegenivå i USA. Tre spelare (Robin Lausen, Jonathan Schöön, Pär Axelsson) spelar på Skyline College utanför San Francisco, Erik Earnest är i Bakersfield, medan Oscar Vejkdal studerar på Otterbein University i Ohio och Oscar Carlstedt studerar på Lindsey Wilson College i Kentucky.

Två softbolltjejer - som dock inte spelat på Akademin - studerar sedan tidigare också i USA (Lina Larsson i Wilmington, Ohio; och Jonna Källström, San Diego City College)

Tony Klarberg utvecklar resonemanget om varför spel på college nivå är ett naturligt steg i spelarnas utveckling:

- De behöver komma iväg för att spela fler matcher och träna mer än i Sverige. På collegenivån spelar du kanske uppemot 50-60 matcher per säsong, du tränar mer och med högre konkurrens, och det gör att du utvecklar dig som spelare, säger Tony Klarberg.

 

Från det att eleverna landar på LAX på lördag kväll väntar ett intensivt program med många besök på skolor och drygt 230 mil i minibuss. Gruppen kommer besöka colleges i bland annat Visalia, Bakersfield, San Bruno, Claremont, Santa Clarita och Fullerton. Dessutom kommer man hinna med att se en del basebollmatcher live också, bl.a. Pepperdine och Cal State Fullerton (NCAA Division 1). Ledare för resan är Tony Klarberg och Anna-Karin Solén Westling, som har hand om softbollspelarnas del av resan.

- Spelarna kommer dessutom träna ungefär 7-8 pass under vistelsen i USA, så det blir intensiva dagar med mycket resor och mycket intryck. Det är viktigt att de får se nivån, se skolan för att se att de faktiskt klarar av att gå på college såväl studiemässigt som idrottsligt, avslutar Tony Klarberg.

 

Vi önskar elever och ledare varmt lycka till i Kalifornien och hoppas att de hittar "rätt" när det gäller fortsättningen på sina respektive spelarkarriärer!

Publicerad: 2012-03-10

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se