Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Stökig kongress för Europeiska Baseboll Förbundet

Det blev stökigt när Europeiska Baseboll Förbundet höll sin årliga kongress, i Rotterdam, den gångna helgen. Sittande ordföranden Martin Miller och generalsekreteraren Sam Pelter avgick under dramatiska former under kongressen.

Det var efter att styrelsens förslag till stadgeändringar, strukturella förändringar som att skära ner antalet ledamöter i styrelsen och olika kommittéer, inte bifölls av kongressen som dramatiken startade. Det var andra året i rad som styrelsen föreslagit att minska antalet styrelseledamöter och kommittéer och inte heller i år gick årsmötet med på förslaget.

Spaniens representant tog sedan ordet och förklarade missförtroende mot Martin Miller personligen, mot bakgrund till hans misslyckade försök att bli IBAFs (Internationella Baseboll Förbundet) generalsekreterare 2009 i opposition mot koalitationen ledd av Italiens Riccardo Fraccari.

Miller bemötte påhoppet och valde att avgå direkt, även generalsekreteraren Sam Pelter (Israel) valde att hoppa av sin position på stående fot. Efter en längre paus där styrelsen gick igenom förutsättningarna för det fortsatta arbetet, fortsatte dock kongressen senare, och förste vice presidenten Petr Ditrich leder CEBs arbete fram tills kongressen 2013 som kommer gå i Ljubljana, Slovenien, tillsammans med Europeiska Softboll Förbundet.

 

Förutom det idrottspolitiska tumultet var annars kongressen lyckad, med 25 av Europas 34 medlemsstater närvarande. Estland utsågs till ny medlem i CEB, priser utdelades enligt programmet; Holland utsågs till Federation of the Year, Brian Farley utsågs till Coach of the Year, Marco Taurell (Italien) utsågs till Umpire of the Year, och Pablo Carpio (Spanien) utsågs till Scorer of the Year.

På fredagen arrangerade man bra och intressanta workshops:

- European Coaching System


- BeeBall
- Federation Development
- Sports and CompetitionsEfter kongressen firade Hollands förbund sitt 100-års jubileum på Erasmusuniversitetet och de fick bl.a. en glasstatyett i gåva av SBSF. Efter firandet bjöds alla delegater på gemensam middag på hotellet innan söndagens avresor från Rotterdam.

Kristian Pälviä var SBSFs representant på CEB-kongressen, dessutom deltog Mats Fransson (CEB Executive Board), Lars Sundin (CEB Legal Commission), och Peter Ström (CEB Technical Commission).

Publicerad: 2012-03-19

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se