Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

MLB European Academy

När Major League Baseball arrangerar sin European Academy i Italien i höst blir det precis som 2011 utan uttagning i Sverige. Endast fyra tryouts kommer genomföras i Europa.

MLB European Academy är navet i MLB:s europeiska satsning och kommer genomföras för åttonde året i Tirrenia, Italien, 1-17 augusti.Till lägret tas ett 50-tal av Europas allra bästa spelare i åldrarna 15-19 år av MLB:s talangscouter i Europa.Fyra uttagningsläger genomförs i Europa:
 • 8 maj Mainz, Tyskland
 • 9 maj Haarlem, Holland
 • 10 maj Prag, Tjeckien (endast för tjeckiska spelare)
 • 11 maj Prag, Tjeckien
De spelare som tillhör de nationella akademierna, som eleverna på RIG Baseboll Softboll i Leksand, kommer bli utvärderade under Akademiturneringen i Regensburg kommande vecka tillsammans med övriga Akademispelare i Europa.För de spelare som inte tillhör de nationella akademierna gäller det att bli uttagen till tryoutsen (de är begränsade till maximalt 60 deltagare per tryout).

Tony Klarberg berättar om kraven från MLB på spelarna i Akademin:

- Det räcker inte med att vara ”talangfull” basebollspelare, utan MLB har väldigt spetsiga krav på de färdigheter som man vill se hos de spelare som deltar. Fler och fler spelare spås kommer att komma ifrån de nationella Akademierna. Fokus har i viss mån dessutom hamnat på de äldre åldrarna, man vill bland annat se kastarmar som kastar hårdare och i praktiken innebär det äldre spelare och där har vi i Sverige inte särskilt många som håller den nödvändiga nivån jämfört med andra länder i Europa och Afrika, säger Tony Klarberg på Akademin.

Uttagningar till tryouts sker genom de nationella förbunden.OM du är 15-19 år och tror dig tillhöra de allra bästa spelarna i Europa i din ålder, skall du anmäla ditt intresse

genom din tränare

till SBSFs förbundsinstruktör Tony Klarberg, som sedan gör en eventuell rekommendation till MLB International.Sista datum för att anmäla sitt intresse att vara med på någon av uttagningarna i Europa är 2 april. Maila till Tony Klarberg på tony.klarberg@baseboll-softboll.se.I samband med anmälan skall följande uppgifter anges:
 • Klubb
 • Tränare/ledare som anmäler
 • E-post till tränare som anmäler
 • Telefonnummer till tränare som anmäler
 • Namn på spelare
 • Nationalitet
 • Födelsedatum
 • Längd/vikt
 • Slår/kastar (höger/vänster)
 • Positioner på planen
 • Adress, postnummer ort
 • E-post
 • Telefon
 • Landslagserfarenhet
 • Klubbtillhörighet
 • Ort för tryout
Bakgrund

Major League Baseball, MLB, arrangerar sedan år 2005 ett treveckorsläger (MLB European Academy) i Tirrenia, Italien för de 55 bästa juniorerna (15-19år) från Europa och Afrika.

SBSF vill klargöra att allt som berör MLBEA arrangeras i regi av Major League Baseball. SBSF:s del är att förmedla information kring uttagningar.

Endast fyra svenska spelare har av MLB valts att delta på MLBEA sedan 2005; Robin Lausen (2008,2009), Oscar Carlstedt (2006, 2008, 2009), Niklas Melin (2006), och Johan Höglund (2011).

 

Framtiden?

Positivt är dock att Tony Klarberg ser en generell kvalitetshöjning i de yngre ålderskullarna:
- Vi ser fler och fler spelare i de yngre åldrarna, i kadett-åldern, som är väldigt bra skolade rent speltekniskt. Med rätt utveckling och bra coaching med bra träningsmöjligheter på hemmaplan finns säkert möjligheten att fler spelare kan vara aktuella i framtiden, säger Tony och fortsätter:

- Vi försöker få till en förändring i det format som uttagningarna sker under. Att resa kanske 8-12 timmar för att som positionsspelare springa 60 yards i 14 sekunder totalt, kasta 4-6 kast från SS och sen slå 10 slag för att sen resa lika långt tillbaka, känns inte motiverat, anser Tony Klarberg.

- Det kan tyckas hårt att säga att det inte finns tillräckligt med spelare på önskad nivå i Sverige, men det är inte SBSF som ställer kraven. MLB och omvärlden ställer kraven och formar ramarna, sen får vi se till att höja nivån på alla plan. Det positiva är dock att med den träningsmängd och mer matcher för eleverna på RIG i Leksand kommer juniorspelarna utvecklas än mer än tidigare. Sverige fick beröm av talangscouter på Akademiturneringen att spelarna utvecklats markant sedan 2010, men det gäller att HELA Sverige utvecklas på flera områden och inte bara eleverna på RIG/Akademin, avslutar Tony.

Publicerad: 2012-03-29

Senast uppdaterad: 2012-03-29

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se