Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Positivt på SBSFs Förbundmöte

Ulf Steinvall avtackades efter 20 år i SBSFs förbundsstyrelse, och Mats Fransson omvaldes för ytterligare ett år som Förbundsordförande när SBSF höll Förbundsmöte i Nacka den 31 mars.

Det blev ett livfullt och positivt För bundsmöte för SBSF i Nacka den gångna helgen. Det är klart, med ett starkt positivt ekonomiskt resultat i ryggen och intressanta utmaningar de kommande åren var utgångsläget klart positivt.

15 föreningar och ett SDF (Mellersta Norrland) var närvarande vid Förbundsmötet för att utöva sin uppgift att leda sitt gemensamma förbund i rätt riktning framåt.

 

SBSFs ordförande Mats Fransson inledde Förbundsmötet med att göra en tillbakablick på året som har gått, och via styrelseledamöterna Jenny Wonisch och Maria Jönsson beskrevs även aktuella projekt och planer såsom ledarutveckling och ungdomsutveckling – två dagsaktuella projekt som drivs till stor del ute hos de kompetenta ledare som finns ute i föreningarna.

Fransson lyfte fram 11:e platsen för Softbollandslaget vid EM i Italien, och sjätteplatsen för Kadettlandslaget vid UEM i Tjeckien, som särskilt positiva resultat under säsongen. Mats nämnde också givetvis SM-segrarna under säsongen – Stockholm som vann SM-guld och USM-guld i baseboll, Skövde som vann SM-guld i softboll, och Gefle som vann JSM-guld baseboll. Arrangörerna av JSM och USM (Stockholm respektive Nyköping) lyftes också fram för sina fina arrangemang.

 

Mats noterade också att Kadett-EM 2013 har tilldelats Nyköping vilket betyder att vi år 2013 kommer få två internationella turneringar till Sverige – dels den internationella basebollturneringen 4-7 juli i Stockholmsområdet med bl.a. Johns Hopkins University, och dels Kadett-EM 2013 senare i månaden på Rosvalla i Nyköping.

 

Priser till jubilerande föreningar delades ut – Karlskoga BK fyller 20 år i år, Sundbybergs BSC fyller 40 år, och Leksands BSK fyller hela 50 år under 2012. Dessa föreningar fick var sin minnestallrik av SBSF.

Därefter delades det ut individuella priser för den gångna säsongens seriespel, enligt följande:

Bästa slagman, baseboll: Evan Porter, Göteborg

Bästa slagman, softboll: Molly Meyer, Leksand

Flest homeruns, baseboll: Kenta Sato, Karlskoga

Flest homeruns, softboll: Lina Larsson, Skövde

Flest stolen bases, baseboll: Magnus Pilegård, Stockholm

Flest stolen bases, softboll: Priya Mohlén, Skövde

Flest runs batted in, baseboll: Evan Porter, Göteborg

Flest runs batted in, softboll: Nina Sarajärvi, Skövde

Bästa pitcher, baseboll: Joakim Claesson, Stockholm

Bästa pitcher, softboll: Brittanie Talley, Skövde

MVP Baseboll: Joakim Claesson, Stockholm

MVP Softboll: Molly Meyer, Leksand


Joakim Claesson med sina två priser för Elitseriesäsongen 2011 - Bästa pitcher och Most Valuable Player. Foto: Lars Sundin

 

Mats nämnde också Simeon Ruev och Lewis Hamilton, som utsetts till Årets Domare 2011.

 

Innan själva årsmötet rullade igång presenterades mötesordföranden Björn Eriksson, tidigare rikspolischef och landshövding, men numera ledamot i Riksidrottsstyrelsen och därmed RF:s representant på Förbundsmötet.


Björn Eriksson har varit ordförande i Skidskytteförbundet under 10 år, han har även suttit i AIK:s styrelse och i den medlargrupp som fick medla mellan SOK och RF när känslorna mellan de två organisationerna inte direkt var kärleksfulla. Björn berättade en hel del om sin bakgrund inom idrotten, och hur Skidskytteförbundet gick från att vara en liten idrott i skymundan till en internationell tv-idrott med återkommande TV-sändningar och en stor andel sponsorpengar till förbundets kassa. Budskapet var tydligt: Bra anläggningar och internationella evenemang skapar möjligheter till starka sponsringskontrakt och goda förutsättningar för att få sändningarna på TV. Sedan skadar det inte att sporten är oerhört TV-mässig, med flera spännande moment som fångas på ett bra sätt i televisionen. Men faktum kvarstår: Skidskytteförbundet har idag 500 aktiva utövare – färre än baseboll och softboll…

Björn Eriksson informerade även om Riksidrottsförbundets aktuella arbeten och gav en inblick i hur svensk idrott fungerar på central nivå. Som alltid levererade Björn Eriksson ett anförande på ett humoristiskt, engagerande och jovialiskt sätt. Undertecknad vågar nog lova att herr Eriksson var en av de mest uppskattade mötesordförandena som lett ett Förbundsmöte…

 

FÖRBUNDSMÖTET

När själva Förbundsmötet väl drog igång med årsmötesförhandlingar utsågs Björn Eriksson till mötesordförande med Niklas Ramström, Alby, som mötessekreterare. Förbundsstyresens verksamhetsberättelse föredrogs och rättades i de delar där tryckfelsnisse varit framme.

Kristian Pälviä föredrog den ekonomiska redovisningen för 2011.

Efter minusåret 2010 var SBSF tvungna att ha en oerhört stram budget med ett budgeterat resultat på +420.000 kr för att överhuvudtaget överleva 2011. Men utfallet blev – för en gångs skull – oerhört mycket bättre än budget, +754.146 kronor för SBSF. Orsakerna till detta var flera, framförallt höll alla olika delar i verksamheten sina respektive budgetar med råge. Styrelsen hade en ”till förfogande” post som inte heller den nyttjades till särskilt stor grad, och dessutom fick SBSF ett extra landslagsstöd som vi kunde vänta med att utnyttja till 2012 vilket gjorde att resultatet förbättrades avsevärt. Förbundet förde dessutom in en ägarandel i Pool2Tusen på 76.000 kronor i balansräkningen vilket även förbättrade det finansiella resultatet. Målsättningen inför 2011 var att vi skulle ha ett positivt eget kapital vid utgången av 2013 och vi kan konstatera att vi redan ett år i förväg uppfyllde det målet.

Verksamhetsplanen och budgeten föredrogs för det kommande året, och verksamhetsplanen kommer kompletteras ytterligare vad gäller avsnitten spelarutveckling och yngre landslag. Förbundet har även 2012 ett resultatmål på +100 tkr vilket godkändes av Förbundsmötet.

Förbundsmötet godkände även den nya SDF-indelningen vilket betyder att SBSF från och med nu har fyra stycken SDF-regioner. Norra, Mellersta, Södra och Stockholm. En del övriga stadgeändringsförslag föredrogs av Peter Ström, och även dessa klubbades av Förbundsmötet efter några smärre justeringar.

 

Mats Fransson omvald till ordförande

När det var dags för personval omvaldes Mats Fransson till ordförande för SBSF för ytterligare en period om ett år. Två nya ansikten; Krister Smedberg, Sundsvall,  och Berit Johannessen, Täby, valdes in i styrelsen efter att Ulf Steinvall och Ola Sund avböjt omval efter mångårigt styrelsearbete. Karl Knutsson valdes om för ytterligare en ny tvåårsperiod. Kvarstående styrelseledamöter är Lars Sundin, Jenny Wonisch, och Maria Jönsson.

Till ny valberedning för SBSF utsågs Ulf Steinvall (ordförande), Yvonne Claesson, Mattias Grimstoft, och Johanna Solén-Westling.

Mats Fransson tog sedan till orda och avtackade Ulf Steinvall (bilden längst upp i artikeln) som avgår som styrelseledamot efter 20(!) år i förbundets tjänst. Ulf uppmärksammades med en gåva och en blomsterbukett samt en hel del positiva omdömen efter hans mångåriga gärning inom förbundet.

Vi är dock glada att han inte släpper allt arbete inom förbundet – han kommer finnas kvar  i kretsen runt seniorlandslaget baseboll, han kommer fortsätta med resultatrapporteringen för Elitserien, och även ansvara för SBSFs valberedning det kommande verksamhetsåret. Även Ola Sund, som inte deltog vid helgen, kommer att avtackas vid ett separat tillfälle.

Innan mötet avslutades meddelade Mats Fransson att SBSFs styrelse beslutat att nästkommande Förbundsmötet 2013 kommer genomföras i Nyköping.

Kvällen avslutades med en gemensam middag i Petersenska Matsalen på Quality Hotel Nacka.

 

SBSF vill tacka de föreningar som tog sig tid och energi att vara med och påverka på Förbundsmötet och hälsa alla hjärtligt välkomna till Nyköping för 2013 års Förbundsmöte!

Publicerad: 2012-04-02

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se