Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

RIG Baseboll på Akademiturneringen

Basebolleleverna på Riksidrottsgymnasiet i Leksand deltog tillsammans med övriga MLB-stöttade Akademier i den årliga Akademiturneringen i Regensburg, Tyskland.

Laget ovan, övre raden: Hampus Hagman, Max Aurosell, Gustaf Westerholm, Albin Sivard, Jakob Vollertsen, Niklas Sund, Johan Höglund, Wilhelm Nordström, Johan Klarberg.

Nedre raden: Edvin Lundström, Emil Sahlin, Andreas Matspers, Simon Olefalk, Mattias Fager, Alberto Gonzalez, Pontus Byström, Daniel Linder.

 

Turneringen arrangeras varje år av Major League Baseball International och syftet är att spelarna i de nationella akademierna skall få en rejäl "Spring training" med matcher och träningar utomhus. Även om matcherna ger värdefull försäsongsträning är fokus på turneringen spelarutveckling - därför har man bland annat strikta pitch counts (max 25 pitchar per inning) för att förhindra skador på spelarna.

Sveriges lag spelade sju matcher på fem dagar under turneringen, mot Österrike (6-5), Tjeckien (4-6), Holland (0-21), Belgien (6-13), Frankrike (14-14), Belgien (7-8), och Tyskland (2-6).

På nyhetssajten mister-baseball.com finns flera bilder från turneringen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. samt en länk till statistiken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. men den är tyvärr inte komplett. Även om flera matcher saknas är det kul att flera av de svenska slagmännen kommer högt upp i listan.

 

Tony Klarberg sammanfattar Akademiturneringen enligt följande:

- Rent generellt kan man väl säga att Sveriges Akademi inledde svagt, det är ganska vanligt att vi alltid gör det - det kan bero på att det är först gången vi befinner oss på en basebollplan för säsongen... men efter två dagar spelar vi bättre, gör färre misstag, och kommer igång med slagningen.

Hur fungerade det med pitchingen?

- Våra pitchers slängde inte mycket walks, utmanade motståndarna och det är ett återkommande fokus för pitchers på akademin att utmana slagmännen, säger Tony Klarberg.

- Det är viktigt att ha en bred trupp med mycket pitching, tyvärr är det en bit kvar dit för Sverige - men det det utvecklas till det bättre för varje år. Pitchers i år som slängde som mest slängde 5-6 innings på fem dagar. 

Offensivt inledde Sverige mindre bra men det kom igång efter ett par dagar.

- Inledningsvis gjorde vi alldeles för många mentala och fysiska misstag, vi tittade på för många strikes. Efter två, tre matcher lossnade det och spelarna svingade oftare på rätt pitch, gjorde fler spel och bättre spel.

Hur pass viktigt är det att få in fler matcher för Akademispelarna?

- Det är väldigt viktigt på sikt att få in matcherna, även om det kan vara svårt att på plats se vinsten med att spela dessa matcher när kvaliteten inte är så hög så tidigt på säsongen. Som lag spelade vi sju matcher och 49 innings på fem dagar.

 

MLB-scouter från 12 olika klubbar fanns på plats - bland annat Doug Skiles från Helsingborg som arbetar för New York Yankees. Även juniorlandslagets förbundskapten Håkan Börjes fanns på palts för att utvärdera spelare inför JEM-kvalet i Toulouse senare i år.

 

Efter en hektisk senvinter, med två veckor i Kalifornien för avgångseleverna, och en vecka i Regensburg väntar nu någon vecka med någorlunda normal skolgång och träning på hemmaplan innan eleverna ska börja spela matcher i Elitserien och softbollserien de kommande veckorna innan skolan slutar. Mer om det på annan plats här på webbsidan!

Publicerad: 2012-04-20

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se