Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Softbollandslaget siktar mot EM2013

Förbundskaptenen för softbollandslaget, Mattias Grimstoft, har påbörjat förberedelserna inför EM2013. Med ett nytt coachteam, shadowcoaching i Florida, och med läger och turneringar 2012 kommer grunden för en bra insats i EM 2013 att läggas.

I mars erbjöds Mattias möjlighet att vara iväg på shadowcoaching i USA under 10 dagar. Mattias träffade då bland annat den legendariska softbollcoachen Joan Joyce (bilden ovan) på FAU där han fick en massa tips och inspiration.

- Jag fick så mycket nya saker när det gäller min coaching, att få leva med softboll under tio dagar är helt fantastiskt, så kul att få vara med dessa spelare i deras träningar och matcher på så nära håll. Positivt att förbundet satsar på ledarutveckling för förbundskaptenerna, säger Mattias Grimstoft.

Mattias hann bland annat med att se svenska spelare som spelar på college i USA, han han även se en hel del matcher i den internationella turneringen i St Petersburg/Clearwater, och vara med två collegelag (Florida Atlantic University och Nova Southeastern University) vid träningar och matcher under sina 10 dagar i Florida tidigare i år.


Annars kommer 2012 vara första året med en ny ledarkonstellation för Mattias, som i år inte har hjälp av långtida radarpartnern Thomas Wallén. Istället är det Kalle Knutsson och Karin Hjälm som assisterar Mattias i landslagsledningen.

- Jag kommer sakna min ”wingman” Thomas Wallén, men känner att vi fått bra ersättare för honom. Kalle Knutsson kommer bidra en hel del med sitt taktiska sinne och erfarenhet från coaching på hög nivå, och Karin Hjälm har en hel del softbollkunskap framförallt inom pitching som vi kommer ha stor nytta av, säger Mattias Grimstoft.


Lagledningen kompletteras med lagledaren Kristian Pälviä som sköter det praktiska runt omkring laget.

 

Läger i Leksand 2-3 juni 

Förberedelserna inför EM 2013 inleds med ett tvådagars träningsläger i Leksand, som är öppet för alla spelare som känner att de kan ta en plats i landslaget i år eller vill visa upp sig inför 2013.

Lägret börjar lördag 2 juni 11:00 och avslutas söndag 3 juni 13:00.

Kostnad per spelare är 300 kr i detta ingår middag, lunch på lördagen, frukost söndag och boende i hårdförläggning. Spelarna svarar för sina egna resor.

Anmälan görs senast 28 maj till Mattias Grimstoft, grimstoft@yahoo.com, telefon 0708-138194.

 

Prague Softball Week

Efter lägret i Leksand kommer en trupp på 19 spelare tas ut för att delta på Prague Softball Week veckan efter midsommar, 27 juni-1 juli. Veckan kommer fyllas med både träningar och matcher, det blir gemensam resa med U21-landslaget som kommer spela Prague Baseball Week samma vecka.


Här kommer Prague Softball Week och Prague Baseball Week avgöras i juni

 

För softbollandslaget är det andra gången som man deltar i Prague Softball Week. Detta år har arrangörerna en intressant blandning av lag anmälda till turneringen:

  • AIST Stars (USA)
  • AIST Stripes (USA)
  • Tjeckien U19
  • Tjeckien U22
  • Haar Disciples (GER)
  • Sverige
  • USA Athletes (USA)
  • Österrike

Förbundskaptenen Mattias Grimstoft tycker följande om de deltagande lagen:

- Det är perfekt motstånd för oss, oavsett om det är lag från USA eller inte i vår grupp. Att få möta Tjeckiens spelare som har ungefär samma ålder som vårt lag är ett bra sätt att se hur vi ligger till, tycker Grimstoft- Vi åker med 19 spelare och vill rulla runt på så många spelare som möjligt så att alla får chansen att visa vad de kan mot bra pitching och bra lineups. Flera har chansen att spela in sig i EM-laget, säger Mattias Grimstoft

Mattias har redan tagit ut en stomme med spelare som är klara för Prag Softball Week, men som också skall vara med på lägret i Leksand:

Frida Höglund, Sundsvall
Sofia Svensk, Sundsvall
Maria Bergström, Skövde
Nicole Kotsia, Skövde
Jonna Källström, Enköping
Julia Johansson, Söder
Lisa Ingels, Leksand

Förutom dessa spelare är Kelhi Washington och Elli Felice också klara för Prague Softball Week, dessa två spelare kommer inte delta på lägret i Leksand.

Målsättningen med deltagandet i Prague Softball Week är dels att matcha och förbereda laget inför EM 2013 - men också att träna ihop laget och nöta på defensiva spel, få ihop spelsystem, och arbeta med slagningen. Mattias är övertygad om att Sveriges landslag kan ta nästa steg mot Europatoppen:

- Jag tror att vi har samma softbollkunskap, driv och förutsättningar. Skillnaden är att de tränar mer än vad vi gör och på en högre nivå. Kan vi höja vår träningsnivå och öka träningsdosen - framförallt off-season - så kan vi mycket väl utmana de främsta nationerna i Europa. 
- Vi kommer arbeta mycket med mental träning så att spelarna är förberedda på vad som krävs för både spelare och ledare för att de skall vara redo när vi spelar första matchen i EM 2013, avslutar Mattias Grimstoft.

Publicerad: 2012-04-25

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se