Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

PBW/PSW: 8:e plats för de svenska lagen

Prague Baseball Week och Prague Softball Week innebar resultatmässigt inga framgångar för de svenska lagen även om de unga spelarna utvecklades i positiv riktning under veckan.

Mer bilder från turneringarna finns på SBSFs Facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. 

Resultat etc finns på www.eagles.cz.

Söndag 1 juli

Sveriges placeringsmatch i Prague Softball Week mot Österrike slutade med förlust, 2-12. Laget spelade lite för slappt defensivt och släppte ut för många löpare på bas genom walks. Därmed slutade laget på 8:e plats i Prague Softball Week. Totalintrycket var dock positivt. Laget har tränat hårt med det unga gardet, man har haft mycket bra instruktörer på plats och fyllt dagarna med träningar och matcher som gjort att tjejerna utvecklats på ett positivt sätt.

Kelhi Washington slog som vanligt oerhört bra i toppen av lineupen och spelade stabilt på shortstop, för det fick hon priset som lagets MVP. Frida Höglund pitchade bra i sin internationella debut och fick pris som lagets bäste pitcher.

 

För basebollaget blev det ännu en förlust när man mötte Team International i placeringsmatchen om 7-8:e plats. 0-7 slutade matchen sedan defensiven och pitchingen inte kommit upp i den nivå som krävs för att lyckas vinna. Även här har dock killarna fått kämpa hårt, man har i stort sett haft samma starting lineup hela tiden som har fått mycket nödvändig rutin inför framtiden och detta var ju första gången som Sverige hade ett U21-lag igång, i och för sig förstärkt med lite äldre pitchers.

 

Lördag 30 juni

Sveriges basebollillar föll ihop totalt mot Belgien. 4-17 slutade matchen sedan spelet havererat totalt återigen. Belgien som ställde upp med sitt starkaste lag har imponerat, knapp förlust mot Tjeckien (6-8) och jämnt mot AIST (0-4) och sedan idel segrar mot övrigt motstånd. För Sverige väntar nu placeringsmatch mot Team International.

För softbollagets del noterades den första segern i turneringen då man besegrade Slovakien med 9-8. Bakom Karin Hjelms fina pitching kunde Sverige ta en tidig ledning med 6-1 och såg ut att gå mot en enkel seger. Men Slovakien kvitterade till 7-7 och det var påtagligt nervöst i svenska dugouten. Sverige kunde dock reda ut situationen, återta ledningen till 9-7 och sedan säkra segern i den sista inningen.

 

Fredag 29 juni

På fredagen fortsatte Sveriges basebollherrar med match mot Team International. Kent Karlsson startade på kullen och Sverige var i ledning med 3-2 tidigt i matchen. Man höll ledningen in i den åttonde inningen (6-5) då defensiven återigen gjorde misstag och Team International kunde vända matchen till seger, 9-6.

För softbollandslagets del blev det förlust mot Tjeckien U19. Med Nicole Kotsia i cirkeln startade laget svagt defensivt och tillät Tjeckien att ta sex poäng i första inningen. Den ledningen kunde Sverige aldrig vända även om man kom närmare i slutet av matchen. Slutresultat 2-10.

 

Torsdag 28 juni

Sveriges softbolldamer gick in i Prague Softball Week med match mot amerikanska laget AIST Stars. Frida Höglund startade i pitchercirkeln och gjorde en fullt godkänd match. Sverige höll länge amerikanskorna i schack och det såg ut som om matchen skulle gå till full tid men i slutet av matchen kunde amerikanskorna utöka sin ledning och i den sjätte inningen fastställdes resultatet till 7-0.

Sverige föll i en riktig "heartbreaker" mot Tjeckien U21. Laget ledde med 3-2 in i den nionde inningen, efter bra pitching av David Long (4+ innings) och Per Sjörs (4 IP). Men i den nionde inningen falerade spelet totalt. Sex defensiva errors gav totalt sju poäng till Tjeckien som sedan kunde säkra segern till 9-3.

 

Onsdag 27 juni

På onsdagen höll softbolltjejerna ytterligare två träningspass medan killarna spelade sin första match i turneringen. Fjolårssegrarna AIST stod för motståndet och det blev en på tok för svår uppgift för Sverige som startade med Jakob Claesson på kullen. AIST fick en drömstart med två svenska errors och fyra poäng direkt i första inningen. Sverige hade en jättechans att kvittera matchen när Johan Klarberg fick på en stenhård linedrive som AIST:s andrabasman gjorde en kanonlyra på. Istället kunde AIST dra ifrån och tack vare bra slagning, flera svenska errors och alldeles för mycket bollar från de svenska pitchers blev det till slut en storförlust för Sverige.

Laget får slicka såren och komma igen till torsdagens match istället. Då kommer även softbollaget gå in i turneringen och spela sin första match mot AIST Stars från USA.

Tisdag 26 juni

De två första dagarna i Prag har präglats av träningspass. Basebollaget har haft ett träningspass per dag - tjejerna har genomfört två träningspass per dag med fokus på fundamentals, defensiva spel, offensiva taktiska spel. Laget har haft totalt sju instruktörer med vilket har gjort att man har kunnat dela in i mindre grupper och ha mer intensiva träningar.

 

Inför Prague Baseball Week / Prague Softball Week

För de båda lagen blir det en gemensam bussresa ner till Prag som inleds söndag eftermiddag från Skövde. Efter en natt på bussen kommer spelarna ner till Prag på måndag förmiddag och börjar en intensiv vecka med träningar och matcher.

Ni kommer kunna följa de båda landslagen påSBSFs Facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. under veckan, vi kommer självfallet även uppdatera läget här på webben.

 

Softbollen satsar på att utveckla spelarna

Softbollens förbundskapten Mattias Grimstoft har tagit ut en trupp på 19 spelare som tillsammans med coacherna Karl Knutsson, Karin Hjelm, Rachel Brown och Jill Malina kommer att köra tre intensiva träningsdagar innan Prague Softball Week startar på torsdagen med match mot amerikanska laget AIST Stars. Därefter väntar gruppspelsmatcher mot Tjeckien U19, tyska klubblaget Haar Disciples och Slovakiens landslag innan slutspels- och placeringsmatcher tar vid.

- Resultaten kommer i andra hand, framförallt handlar veckan om att utveckla våra unga och lovande spelare med bra träningspass och få in matchrutin mot internationellt motstånd. För de flesta i truppen blir detta de första matcherna med internationell softboll vilket kommer betyda mycket för deras utveckling, säger förbundskaptenen Mattias Grimstoft.

Hela spelprogrammet för Prague Softball Week hittar du här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

 

Ungt och rutinerat blandas i Sveriges U21-landslag

I det svenska U21-landslaget som spelar Prague Baseball Week blandas unga, lovande spelare med en del rutinerade spelare, framförallt på pitchingsidan. Sverige har fått återbud från Timor Kombarov (ersätts av Oscar Holmberg, Stockholm), Lukas Olsson (ersätts av Kent Karlsson, Karlskoga), Niklas Melin (ersätts av Jakob Claesson, Stockholm)

Hela spelprogrammet för Prague Baseball Week hittar du här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

 

BASEBOLL
U21-TRUPPEN
SOFTBOLL 
PRAGTRUPPEN 
Pär Axelsson
Gefle
Maria Bergström
Skövde   
Ricard Blomkvist
Leksand
   Alexandra Brolin
Leksand 
Jakob Claesson
Stockholm
Lina Busk
Leksand
Morgan Dahlgren
Gefle
Emilia Carlsson
Leksand 
Nils Eilertz
Leksand
Julia Croneld
Sundbyberg
Nico Filice
Santa Rosa College, USA
Malin Ellström
Leksand
Johan Höglund
Sundsvall
Ellie Filice
Ursuline HS, USA
Oscar Holmberg
Stockholm
Olivia Gustavsson
Söder
Johan Klarberg
Leksand
Frida Höglund
Sundsvall
Dave Long 
Lasell College, USA
Lisa Ingels
Leksand
Andreas Matspers
Leksand
Julia Johansson
Söder
Jesper Nilsson
Maastricht
Matilda Johansson
Söder
Wilhelm Nordström
Sundsvall
Nicole Kotsia
Skövde
Kent Karlsson
Karlskoga
Jonna Källström
Enköping
Albin Sivard
Stockholm
Helena Liss
Leksand
Eric Sjörs
Leksand
Matilda Strid
Leksand
Per Sjörs
Leksand
Emma Teng-Nordin
Leksand
Nick Soubiea
Sundbyberg
Kelhi Washington
Rider University, USA
John Wright
Tranås
Alexandra Weinö
Skövde
Adam Willamo
Leksand
Publicerad: 2012-06-29

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se