Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Bryan Berglund avstängd för doping

Den svenskamerikanske pitchern Bryan Berglund, 21, har av MLB blivit avstängd i 50 matcher för att ha brutit mot antidopingreglerna och Miami Marlins har sagt upp hans kontrakt. Berglund utesluts nu ur den svenska landslagstruppen till Baseboll-EM i Holland 7 – 16 september 2012.

Bryan Berglund och hans lagkamrat i Jamestown, Matt Milroy, testades positivt för Methylhexeanamine, en substans som bl.a. finns i muskeluppbyggande och energigivande produkter.

Enligt  Bryan Berglund själv så handlar det om en "pre-workout supplement" som han tagit löpande under två års tid. Under denna tid har han blivit testad sex gånger utan något positivt utslag, därför var det för honom en stor överraskning när han nu blev testad positivt för doping.

I samband med att han blev avstängd har även Miami Marlins släppt honom från sitt kontrakt, vilket gör att hans avstängning påbörjas från den tidpunkt om och när han börjar spela för något annat proffslag.

 

Förbundsstyrelsens arbetsutskott har omgående, i samråd med landslagskommittén, tagit beslutet att utesluta honom ur landslagstruppen till EM i Holland.

- Det är med stor besvikelse som vi tvingats utesluta Bryan ur truppen, men vår svenska syn på doping, gör ändå beslutet lätt. Doping ska inte förekomma inom idrotten och vi får aldrig tveka inför denna typ av beslut. Svensk baseboll och softboll har aldrig haft något dopingfall och det målet måste alltid ligga fast, säger förbundsordförande Mats Fransson i en kommentar.

 

Major League Baseball har, liksom övriga proffsligor i USA, tidigare haft stora problem med doping inom idrotten men har de senaste åren skärpt sitt antidopingprogram så att det nu rankas bland de främsta av de amerikanska proffsidrotterna. I år har 65 spelare i 246 lag i Minor League (av uppskattningsvis totalt 4500-5000 spelare) stängts av för brott mot dopingreglerna.

 

Bryan Berglund föddes i Stockholm men flyttade till USA som sjuåring.
Han har aldrig spelat baseboll i Sverige men behållt sitt dubbla medborgarskap och hade därför möjlighet att göra sin landslagsdebut i samband med Baseboll-EM i Holland som startar om fyra veckor. Bryan Berglund var aktuell som pitcher i EM-truppen under förutsättning att Miami Marlins släppte honom för spel i EM efter rehabilitering från en axelskada som han drog på sig hösten 2010 efter att han draftats som nummer 66 i MLB-draften av Miami Marlins.

Berglund gjorde comeback denna säsongen, och har pitchat för Jamestown Jammers (0-1, 3.09 ERA på tio inhopp) i Single-A.

-   Händelsen är tragisk för Bryan som är i början av sin karriär. Vår förhoppning inför EM har ju varit att med Bryans medverkan, som vårt enda proffs i truppen, kunna matcha de bästa nationerna. Jag hoppas nu att övriga spelare i truppen inte låter sig nedslås av detta, vi vet att vi kan prestera bra i EM-sammanhang, säger Ulf Steinvall, lagledare för landslagstruppen.

 

För SBSFs del vill vi dessutom återigen trycka på vikten att INTE använda några som helst kosttillskott - här ser vi vilka konsekvenser ett sådant bruk kan få.
Som SBSF, RF, SOK och en lång rad andra förbund har flaggat för tidigare finns det inga garantier för att innehållsförteckningarna på burkarna stämmer överens med innehållet och vi kan bara instämma i SOK:s överläkare Bo Berglunds rekommendation att helt hålla sig borta från kosttillskott. I slutet av 2010 undersöktes 85 olika kosttillskott och det visade sig att hela 78% var felmärkta. 21 av dessa testade tillskott borde varit läkemedelsklassade och förbjudna att säljas som kosttillskott, 29 preparat hade vilseledande eller ofullständig informationstext och 14 preparat saknade uppgifter om innehåll!

Som idrottsman är DU ansvarig för vad DU äter och dricker. Du kan ALDRIG skylla på innehållsförteckningen i ett preparat.

Läs mer!
För mer information om riskerna med doping rekommenderar vi återigen ett besök på SBSFs Antidopingsidor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

Publicerad: 2012-08-10

Senast uppdaterad: 2012-08-10

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se