Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Johanna Grauer - Sveriges nya pitcheress?

Redan innan årets softbollsäsong är slut ser redan landslagsledningen fram emot EM 2013 och planerar för hur Sverige skall förbättra sin 11:e plats från EM 2011. En viktig pusselbit kan bli pitchern Johanna Grauer, 17.

Sveriges softbollandslag kan få en kanonförstärkning till Softboll-EM 2013 i Johanna Grauer, 17, en av USA:s högst rankade high school pitchers.

Johanna, som vanligtvis spelar high school softboll för Amador Valley High i USA, var under en veckas tid på besök hos sina släktingar i Vadstena och passade då på att möta upp med softbollandslagets förbundskapten Mattias Grimstoft.

- Johanna övertygade mig så fort jag såg hennes första pitch, säger Mattias, som även träffade hennes familj, där mamman Annika är från Vadstena men bor i Pleasanton, Kalifornien tillsammans med familjen.

- Johanna kommer passa in i laget, inte bara som pitcher och slagman utan även som lagkamrat. Hon är en härlig och trevlig tjej med en ödmjuk inställning, och precis som våra övriga svenska landslagstjejer som bor i USA så pratar hon svenska hemma och har en bra mentalitet, säger Mattias Grimstoft.

 

Johanna är rankad som en av topp 3 "sophomores" på high school nivån i USA och har en muntlig överenskommelse om att pitcha för softbollgiganterna Arizona State Sun Devils när hon är färdig på High School. Arizona State gick i år till College World Series (för 10:e året) där de kom på tredje plats. Laget har vunnit mästerskapet två gånger (2008 och 2011).

- Johanna har flera bra pitchar, bl.a. en fastball på 66-67 mph och riktigt vassa kompletterande pitchar, och om allt går bra med hennes övriga åtaganden under sommaren 2013 så kommer hon bli en kanonförstärkning för vårt landslag och ett riktigt pitcheress i Softboll-EM, säger Mattias Grimstoft.

 

I årets high school säsong för Amador Valley gick Johanna 24-1 med en ERA på 0.33 över 171 pitchade inningar. Hon hade 24 complete games, varav 19 shutouts på säsongen, mötte totalt 607 slagmän, släppte 48 hits och hade 328 strikeouts. Hon utsågs till Sophomore of the Year i Kalifornien efter säsongen.

Även i hennes enda förlust för säsongen, vilket kom i titelmatchen mot James Logan, så var Johanna dominant. Laget förlorade, 0-1, men hon slängde ytterligare en complete game med 17 strikeouts och endast tre hits.

 

Även hennes coach på Amador Valley, Julie Marshall, är imponerad av Johannas framfart i pitchercirkeln:

- "The kid has amazing composure in the circle," Amador Valley coach Julie Marshall said after the NCS title game. "She has that talent already at such a young age, and she's gotten so much better just over the past year. It's going to be amazing to see where she goes the next couple years."Efter high school säsongen kommer Johanna spela "travel ball" under sommaren och om det fungerar med schemat för det laget kommer Johanna göra landslagsdebut i samband med Softboll-EM i Prag 7-13 juli 2013.

- Hoppas verkligen att det löser sig, vi vet hur viktigt det är med "travel ball" för tjejerna i den här åldern eftersom det är därifrån som rekryteras till universitetsstudier och prestationen under sommaren kan i många fall vara avgörande för nivån på studiestipendierna, säger Mattias Grimstoft.

 

Noterbart är att Robin Flier, som gjorde flera säsonger för Skövde Saints för några år sedan, är en av de assisterande coacherna för Johannas sommarlag "Sorcerer" och den som tipsade landslagsledningen om Johanna.

Publicerad: 2012-08-21

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se