Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Baseboll-EM: Sverige slutade på en sjätteplats

Sveriges basebollandslag slutade på en sjätteplats i Baseboll-EM 2012. Det är en placering sämre än femteplatsen vid EM 2010 i Tyskland.

2012-09-15: Tung förlust mot Tjeckien

Sverige
000 001 400 - 5
Tjeckien
100 011 021 - 6

Boxscore och statistik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sverige avslutade Baseboll-EM med en tung uddapoängsförlust mot Tjeckien, 5-6. Sverige tappade en tvåpoängsledning i den åttonde inningen till förlust efter en "walk-off" hit av Petr Cech.

Det såg annars ut som om Sverige skulle revanschera sig efter de senaste två storförlusterna i slutspelet mot Holland och Tyskland. Joakim Claesson startade och pitchade bra i sex innings, släppte endast tre poäng, och lämnade matchen med Sverige i en ledning, 5-3.

Sverige tog ledningen i toppen av sjunde efter fyra poänggivande slag i rad av Matt Merrifield, Magnus Pilegård, Peter Johannessen, och Philip Gajzler. I den åttonde inningen kunde Tjeckien kvittera, och i den nionde inningen fick man ut två löpare på en walk och en hit by pitch. Med löpare i "scoring position" kunde så Petr Cech slå till med det vinnande slaget som gav Tjeckien vinsten med 6-5.

Sverige slutar på sjätte plats och Tjeckien slutar på femte plats.

Spanien tog EM-brons efter 8-6 mot Tyskland och i finalen på söndag möts Italien och Holland.

 

2012-09-14: Storförlust mot Tyskland

Sverige
020 001 000 - 3
Tyskland
030 034 00x - 10

Boxscore och statistik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sverige förlorade slutspelsmatchen i Baseboll-EM mot Tyskland med klara 3-10.

Sverige tog ledningen i den andra inningen efter poänggivande slag av Robin Lausen och Björn Johannessen. Men Tyskland kunde vända till ledning redan i botten av samma inning, efter en trippel av Christopher Howard och en homerun av Kai Gronauer. I den femte och sjätte inningen kunde Tyskland ta tre respektive fyra poäng och punkterna matchen. 

I och med detta är det klart att Sverige slutar på en sjätte plats av tolv lag i Baseboll-EM 2012.

Sverige avslutar turneringen med match mot Tjeckien på lördag eftermiddag.

 

2012-09-13: Brakförlust mot Holland

Holland
054 107 - 17
Sverige
010 000 - 1

Boxscore och statistik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tyvärr svarade det svenska landslaget för en allt annan än imponerande insats i den TV-sända matchen mot Holland. Inför europeisk tv-publik svarade man för flera defensiva misstag, däribland tre errors, skakig pitching (12 walks) och till slut bröts matchen redan i efter sex innings då Holland ledde med 17-1.

 

2012-09-12: Så här spelas fortsättningen av Baseboll-EM!

På torsdag, den 13 september, fortsätter EM-spelet för Sverige. Då möter laget Holland i Rotterdam, en match som direktsänds på Eurosport 2 med start 19:30.

På fredag 14 september möts Sverige och Tyskland kl 14:00 i Rotterdam, och på lördag 15 september möts Sverige och Tjeckien kl 14:00 i Haarlem.

För aktuellt spelschema - klicka här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

 

2012-09-11: Vinst mot Grekland - Sverige vidare i EM!

Sverige
023 000 000 - 5 
Grekland
020 000 100 - 3

Boxscore och statistik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tack vare vältajmad defensiv, bra pitching och slagning vid rätt tillfällen kunde Sverige ta sig vidare i EM-basebollen. I matchen mot Grekland blev det seger med 5-3. Joakim Claesson pitchade sju starka innings för segern, David Long avlöste honom innan Christian Staehely noterade en "save" genom att ta hand om de två sista bränningarna i nionde inningen.

Sverige hade totalt fem double plays defensivt - varav fyra stycken som avslutade respektive inning. Philip Gajzler slog in två poäng, Peter Johannessen sprang in två poäng mot Greklands meriterade pitcher Pete Sykaras.

 

2012-09-11: Läget i grupperna

Inför de avslutande gruppspelsmatcherna idag så är läget i grupperna följande:

Grupp A: Italien och Spanien klara för slutspel. Kroatien spelar match om 9-10:e plats, Ryssland får kvala till EM2014. Sverige och Grekland möts om sista slutspelsplatsen.

Grupp B är ett riktigt getingbo med en hel del oväntade resultat.

Storbritannien, som ju blev uttagna av MLB att spela World Baseball Classic Qualifier står just nu på nedflyttningsplats och kommer spela B-EM 2013 om man inte besegrar Holland i dagens match. Belgien, som besegrade Storbritannien igår, har också en liten chans att nå slutspel men då krävs storseger mot Tjeckien idag och förlust för Frankrike. Vinner Tjeckien så går de till slutspel - annars kan även Frankrike blanda sig in i slutspelskampen. Holland är dock klara för slutspel men kommer säkert sälja sig dyrt mot Storbritannien ändå då EM går på hemmaplan och man vill visa att förlusten mot Tjeckien i förrgår var ett olycksfall i arbetet. Tyskland behöver vinna mot Frankrike idag för att definitivt vara säkra en slutspelsplats. Puuuh... spännande!!!

 

2012-09-10: Storförlust mot Spanien

Spanien
141 240 1xx - 13
Spanien
001 000 0xx - 1

Boxscore och statistik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sverige (2-2) föll stort mot ett starkt Spanien (3-1). Matchen var i princip redan förlorad efter två innings då Sverige låg under med 5-0. Offensivt mäktade Sverige bara med fem hits, varav en rbi dubbel av Adam Sorgi som gav Sveriges enda poäng. Men mot Spanien, som verkar vara i toppform i EM (man var nära att vinna mot Italien dagen innan och har idel storsegrar i övrigt) håller det inte att ge en så stor ledning som Sverige gjorde i början av matchen. Pitchade för Sverige gjorde Oscar Carlstedt, Per Sjörs, Kent Karlsson, och John Wright.


 

2012-09-09: Viktig seger mot Kroatien

Kroatien
000 001 010 - 2
Sverige
000 200 02x - 4

Boxscore och statistik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sverige (2-1) tog en viktig seger mot Kroatien (0-3) i gruppspelet av Baseboll-EM. Philip Gajzler slog in två viktiga poäng i botten av åttonde inningen för att ge Sverige ledningen med 4-2 i en match mot Kroatiens duktiga vänsterhänta pitcher Slobodan Gales som höll de svenska slagmännen i schack under sju innings.

 

Sverige tog ledningen i fjärde inningen på en dubbel av Peter Johannessen och en bases-loaded hit by pitch på Björn Johannessen. Kroatien kunde dock kvittera i den åttonde inningen på en basehit av just pitchern Slobodan Gales.

Jakob Claesson startade och pitchade fem innings innan han blev avbytt av Nick Soubiea. Christian Staehely fick gå in i ett knivigt läge i den åttonde inningen och trots att han släppte den kvitterande poängen kunde han sedan ta hem vinsten och avsluta matchen för Sverige efter att Philip Gajzler gett Sverige ledningen.

På måndag 14:00 blir det en stentuff match för Sverige mot Spanien.

 

2012-09-08: Förlust mot regerande mästarna Italien

Sverige
010 000 000 - 1
Italien
040 121 00x - 8

Boxscore och statistik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det blev förlust för Sverige mot regerande Europamästarna Italien. Sverige tog ledningen i den andra inningen men sedan tog Italien kommandot i matchen. En tre poängs homerun av Infante gav Italien ledningen med 4-1 i botten av andra inningen, sedan utökade man ledningen allt eftersom.

 

För Sverige blir det att fokusera på nästa match i EM istället - Kroatien väntar på söndagseftermiddagen, matchstart 14:00.

 

2012-09-07: Seger mot Ryssland i öppningsmatchen

Ryssland
000 100 0xx - 1
Sverige
031 730 xxx - 14

Boxscore och statistik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sverige fick en bra start när Baseboll-EM inleddes på fredagen. Vinst i öppningsmatchen mot Ryssland med hela 14-1. Det var första gången sedan 1993 i Stockholm som Sverige inledde med seger i en EM-turnering. Som ett sammanträffande var det också senaste gången som Sverige tog medalj i ett EM...

Ryssland hotade dock i början av matchen. Rickard Leander startade på pitcherkullen för Sverige och hade lite problem inledningsvis. Ryssland skapade mängder av poängchanser men lyckades inte få hem någon löpare. Istället var det Sverige som utnyttjade tre defensiva misstag av Ryssland och tog ledningen i den andra inningen med 3-0. Peter Johannessen utökade ledningen till 4-0 i den tredje inningen innan Sveriges offensiv kom igång på allvar i den fjärde inningen. Fem hits och tre walks gav sju poäng och matchen var i princip punkterad. Matchen avbröts i den sjunde inningen då Sverige ledde med mer än 10 poäng (s.k. "mercy rule") och laget noterade sin första seger i öppningsmatchen av ett EM sedan 1993 på Skarpnäck i Stockholm.


Matt Merrifield svarade för bra defensiva spel och slog tre dubblar med tre insprungna poäng och två inslagna poäng. Peter Johannessen slog totalt in fyra poäng i matchen.

På lördag kväll fortsätter turneringen för svensk del då laget möter Italien i Haarlem.

Publicerad: 2012-09-16

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se