Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

SM Softboll: Skövde tog sjunde raka SM-guldet

Skövde BSK vann SM-guld i softboll för sjunde året i rad! Skövde besegrade Leksand med 4-3, 6-5, 6-7, 8-2 vilket betydde 3-1 i matcher mot Leksand.

Skövde BSK vann SM-guld i softboll för sjunde året i rad! Men årets SM-finalserie mot Leksands BSK blev kanske den mest välspelade och jämna finalserie som skådats under det senaste decenniet.

Till slut blev dock Skövde för svåra för Leksandslaget och tjejerna från Skaraborg vann med 4-3, 6-5, 6-7, 8-2 och 3-1 i matcher.

Skövde BSK - Leksands BSK 4-3
Skövde BSK - Leksands BSK 6-5
Leksands BSK - Skövde BSK 7-6
Leksands BSK - Skövde BSK 2-8

Efter att Skövde tagit ledningen med 2-0 i matcher i två jämna matcher efter första finalhelgen - som kunde slutat precis hur som helst - så hade man ett rejält vinnarläge inför sista finalhelgen i Leksand. Men Leksandstjejerna ville annat.

I den tredje finalmatchen tog Leksand kommandot direkt och tog en ledning med 4-0 efter två innings på bra slag mot Skövdes pitcher Tess Granath. Skövde kröp närmare, hade 3-6 efter fyra innings och kvitterade till 6-6 i den sjätte inningen. Då hade Tess Granath fått utgå efter en axelskada och istället kom Priya Mohlén in i pitchercirkeln. När det såg ut som om den tredje finalmatchen skulle gå till förlängning kunde Leksand avgöra med en klar basehit ner till outfield med två löpare på bas i botten av den sjunde inningen, och reducerade finalserien till 1-2 i matcher. Karin Hjelm pitchade hem vinsten för Leksand.

 

I den fjärde finalmatchen ställdes Leksands Molly Meyer mot Skövdes Rachel Brown. Skövde kunde ta ledning med 1-0 i andra inningen vilket utökades till 3-0 efter fyra innings. Så långt svarade lagen för bra spel, mycket taktiska spel och bra defensiv. Men i takt med att regnet strilade ner och temperaturen sjönk blev det även svårare för Leksands unga defensiv att stå emot Skövdes offensiv. I toppen av den sjätte inningen kunde Skövde utnyttja en del defensiva misstag och utöka ledningen till 8-0. Leksand gav dock inte upp utan reducerade två gånger om - men till slut kunde Skövde göra den sista bränningen och säkra sitt sjunde raka SM-guld sedan 2006.

 

Tess Granath, som pitchade hem en seger första finalhelgen, och svarade för bra slagning genom hela matchserien utsågs till MVP i SM-finalserien. Hon visade en otroligt attityd och vinnarskalle när hon vägrade gå ur matchen vid sin axelskada i tredje finalmatchen. Istället ställde hon sig på andra bas där och spelade sedan som catcher i den fjärde SM-finalmatchen.

 

Sammanfattningsvis var denna SM-finalserie den kanske mest sevärda det senaste decenniet. Med tre oerhört jämna matcher som kunde slutat hur som helst, många riktigt bra defensiva spel, bra pitching, men framförallt oerhört bra slagning, glödheta slagträn, bra taktiskt sinne bjöds publiken under de två helgerna på underhållande softboll med mycket korta slag, buntar, löpspel och press på motståndarna. 
Leksand och Skövde bjöd på oerhört roliga matcher trots det usla vädret med fyra plusgrader och konstant regn, och visade att med bra träning, bra talanger i lagen och rätt attityd så kan man ta sig hela vägen till SM-final. De båda lagen slutade ju trea och fyra i serien men toppade formen lagom till SM-slutspelet.

Att Skövde skulle klara av sin generationsväxling och ta sig till SM-guld trodde nog ingen på förhand. Bli dock inte förvånade om Leksand revanscherar sig redan nästa år. De har många talangfulla och träningsvilliga spelare, och med fortsatt bra träning kommer Leksand återfinnas i toppskiktet i många år framöver. 

Men 2012 gratulerar vi Skövde Saints till SM-guld i softboll igen - för sjunde gången i rad!

 

SM-finaler 1 och 2:

Skövde BSK har tagit kommandot i SM-finalerna. Efter första finalhelgen leder laget med 2-0 i matcher mot Leksand efter två dramatiska matcher (4-3, 6-5) på Billingehov i Skövde.

Skövde tog ledningen i den första matchen men bjöd sedan in Leksand in i matchen och det blev till slut en dramatisk avslutning där Skövde var starkast, och vann med 4-3.

I den andra matchen blev det tvärtom - Leksand tog en tidig ledning med 3-0 och det dröjde ända in i den sjätte inningen innan Skövde tog sina första poäng och reducerade ledningen. I den sjunde inningen tog Leksand ledningen med 5-3 och det såg ut som om finalserien skulle kvitteras. Men Skövde ville annat. Man lyckades få ut folk på baserna, och kunde sedan springa hem den vinnande poängen till seger, 6-5.

 

Inför den avslutande finalhelgen 22-23 september i Leksand leder Skövde med 2-0 i matcher men mycket talar för att avslutningen kommer bli betydligt mer spännande än tidigare år. Med comeback i år av Karin Hjelm, och med förstärkning i form av Anna-Karin Solén Westling lagom till slutspelet har Leksand en bra kombination av rutin, erfarenhet, och ungdomslig entusiasm i laget. Räkna med att SM-finalerna mycket väl kan gå hela vägen till fem matcher...

 

Inför SM-finalerna:

Leksands BSK och Skövde BSK möts i SM-finalerna i softboll för andra året i rad. Detta sedan Leksand slagit ut Enköping med 2-1 i matcher och Skövde besegrat Sundsvall, 2-0 i matcher.

Sundsvall vann seriespelet med 11 vinster på 16 matcher, tätt före Enköping med 10 vinster. Men i SM-slutspelet var det de lägre placerade lagen Skövde - med sex raka SM-guld innan årets generationsväxling - och Leksand, som var starkast.

Skövde hade inga problem att besegra Sundsvall med 11-0, 10-0 i SM-semifinalerna på bortaplan. Leksand förlorade första matchen i extra innings men hade därefter inga problem att vinna två raka matcher 10-2, 15-2.

Därmed blir det en repris på fjolårets SM-finaler mellan Leksand och Skövde. Leksand får avgörandet på hemmaplan i kraft av att de hamnade före Skövde i tabellen, och finalmatcherna inleds således på Billingehovs Sportfält i Skövde kommande helg.

I och med finalavancemanget är dessutom både Skövde och Leksand klara för Europacupspel sommaren 2013 som representanter för Sverige!

 

Resultat, SM-semifinaler:

Sundsvall - Skövde 0-11, 0-10
Enköping - Leksand 3-2 (8), 2-10, 2-15

Så här spelas SM-finalerna:

Final 1:5 Lördag 15 september 12:00 Skövde BSK - Leksands BSK
Final 2:5 Lördag 15 september 14:30 Skövde BSK - Leksands BSK

Final 3:5 Lördag 22 september 12:00 Leksands BSK - Skövde BSK
Final 4:5 Lördag 22 september 14:30 Leksands BSK - Skövde BSK
Final 5:5 Söndag 23 september 12:00 Leksands BSK - Skövde BSK 

Publicerad: 2012-09-26

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se