Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Inomhussoftboll på SM-veckan i Falun

När RF och SVT arrangerar SM-veckan i Falun 22-27 januari blir det premiär för softboll på programmet. SBSF kommer då arrangera ett officiellt Inomhus-SM för softboll damer för första gången!

-> Direktlänk: SM-veckans webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
-> SM-veckan på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
-> SM-veckan på Twitter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

När RF och SVT arrangerar SM-veckan i Falun 22-27 januari blir det premiär för softboll på programmet. SBSF kommer då arrangera ett officiellt Inomhus-SM för softboll damer för första gången!

- Vår förhoppning är att kunna skapa en hel del PR för våra idrotter genom att vara med på SM-veckan, även om vi inte har någon garanti att just softbollen kommer sändas i TV så har vi goda chanser att åtminstone få något inslag eller reportage från vår idrott på bra sändningstid i SVT och dessutom på SVT Play, säger Kristian Pälviä på SBSF. 

 

De lag som kommer spela Inomhus-SM i Falun 25-27 januari är de fyra lag som gick till SM-slutspel 2012; EnköpingLeksandSkövde och Sundsvall. Turneringen kommer spelas i FaluKuriren Arena, som till vardags är hemmaarena för elitinnebandyföreningen IBF Falun.

- På Inomhus-SM kommer vi så långt som möjligt spela med det vanliga reglementet för utomhussoftboll. Vi ansökte därför om att få deltaga med fyra lag i softbollturneringen, för att kunna säkerställa att vi kan genomföra en turnering med bra kvalitet under en kort tidsperiod, säger Kristian Pälviä.

 

En annan orsak till att Inomhus-SM spelas med begränsat antal lag är att SM-veckan vintertid flyttas runt på olika platser i Sverige, vilket medför olika förutsättningar för att kunna arrangera idrotter. På samma sätt är antalet lag som deltar i seriespelet olika för varje år. När SBSF sökte turneringen spelade sex lag i seriespel - nästa år ser softbollserien ut att spelas med sju lag plus RIG/Akademin.

- För att kunna skapa ett långsiktigt upplägg som är hållbart över flera år valde vi att söka deltagande med en begränsad turnering. Vi fick ju kompromissa direkt vid första samordningsmötet i måndags, eftersom den hallen som vi har tilldelats även skall hysa finalen i rullstolsinnebandy tidigt på söndag eftermiddag och en ligamatch i daminnebandy på söndag eftermiddag. Men vi lyckades hitta en lösning tillsammans med RF, Leksands BSK, och Handikappidrottsförbundet som jag tror blir bra för alla inblandade parter, säger Kristian Pälviä.

 

Lagen kommer spela gruppspel under fredag och lördag, med bronsmatch lördag kväll och finalmatch på söndag förmiddag. Med 17 deltagande idrotter gäller det att hitta bra kompromisser med både RF, SVT och andra idrotters önskemål.

Turneringen kommer arrangeras av SBSF med stöd av den lokala arrangörsföreningen Leksands BSK.

- Vi känner oss väldigt trygga med arrangemanget och det känns riktigt inspirerande att få vara en del av en sådan här idrottsfest - totalt kommer 16 olika idrotter att dela ut SM-tecken i Falun, allt från squash till thaiboxning, från curling till stadioncross med snöskoter, säger Kristian Pälviä.

 

Sedan tidigare arrangeras ju Softboll Inomhus Mästerskapen, vilket inte är en officiell SM-tävling då blandlag tillåts, och SIM kommer även fortsättningsvis arrangeras då den turneringen fyller en viktig funktion för softbollverksamheten.

- SIM är en viktig tävling för vårt förbund och för vår verksamhet, där tillåts alla softbollag delta, gamla som nya, även med blandlag eller med ungdomslag, och vi spelar många korta matcher med speciella tidsbegränsande regler, säger Kristian Pälviä på SBSF.

 

Om SM-veckan

SM-veckan är ett återkommande arrangemang anordnat av Riksidrottsförbundet och Sveriges Television där ett flertal olika sporter samlas på samma plats och korar svenska mästare i respektive sport. Både en vintervecka och sommarvecka anordnas. SM-veckan i Falun är den fjärde "vinterveckan" som arrangeras och dessutom arrangeras även en "sommarvecka" i juli varje år. 

Villkoren för att vara med på "SM-veckan" är att det är en officiell SM-tävling. Eftersom sommarens SM-vecka (2013 i Halmstad) genomförs redan i juli passar det inte in i SBSFs ordinarie tävlingsprogram - men genom att arrangera ett "Inomhus-SM" så kan vi utöka tävlingsprogrammet vintertid för softbollen. Flera andra idrotter har tagit samma grepp, bl.a. arrangerar Roddförbundet SM-tävling i inomhusrodd (med roddmaskin) och även Dragkampsförbundet har arrangerat såväl utomhus- som inomhus-SM för dragkamp.

Publicerad: 2012-10-16

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se