Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Rekordmånga svenskar på College

Rekordmånga svenska spelare är över i USA denna säsong för att spela baseboll/softboll på College. Av de 11 svenskar som spelar i USA är nio spelare från RIG/Akademin - och sju av dessa har tagit plats i sina respektive skollag till säsongen.

De flesta av spelarna som spelar på college i USA spelar i Kalifornien, vilket till stor del beror på att SBSFs instruktör på RIG/Akademin, Tony Klarberg, sedan många år byggt upp ett starkt nätverk i den delstaten bland både skolor och coacher.

"Community College" ligan i Kalifornien är på en bra nivå som är lagom utmanande för de svenska spelarna och de har där möjligheter att utveckla sig vidare, och efter två säsonger på CC-nivån ta sig vidare till ett fyraårigt universitet för vidare studier och spel. Dessutom är klimatet bra, med goda möjligheter att träna baseboll året om.

Svenskarna i collegelagen 2013

Robin Lausen , San Bruno, Kalifornien Moderklubb: Karlskoga Bats (även spelat för Leksands BSK) Robin Lausen gör sitt tredje år på college i USA, efter ett år som "redshirt". Han har omskolats från catcher till outfield och efter att ha flyttat till Skyline College fick han spela ungefär hälften av matcherna 2012. Detta blir Robins sista termin på Skyline, efter denna termin måste Robin vidare till en fyraårig skola om han ska fortsätta spela på college i USA. 
Skyline College Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
    Robin Lausen, Pär Axelsson och Erik Earnest
Pär Axelsson , San Bruno, Kalifornien Moderklubb: Eskilstuna BSC (även spelat för Gefle BSC) Pär Axelsson tog examen från RIG/Akademin 2011 och gör sitt andra år på JUCO (JuniorCollege) i år. I fjol fick han en start på första bas och några at bats som pinch hitter. Denna säsong hoppas Pär på att få utökad speltid, framförallt som DH men kanske även defensivt. Liksom Robin är detta sista året för Pär på Junior Collegenivån.
Skyline College Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Erik Earnest , Bakersfield, Kalifornien Moderklubb: Göteborgs BSF  Erik gör sitt andra år på Bakersfield College. I fjol "redshirtade" han (se nedan för förklaring) och i år har han kommit med i laget som outfielder. Han är inte startande i laget i dagsläget utan kommer troligtvis få mest speltid som "pinch runner" och som reserv utifall skador och liknande. 
Bakersfield College Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Oscar Carlstedt , Columbia, Kentucky Moderklubb: Stockholms BSK Oscar Carlstedt bytte från Kalifornien till Kentucky efter sitt första år på college. I Lindsey Wilson College hoppas Oscar få mer speltid som pitcher än tidigare säsonger, och åtminstone få någon start per vecka på kullen för laget.
Lindsey Wilson College Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Oskar Vejkdal Thorsberg , Westerville, Ohio Moderklubb: Gefle BSC Oskar gör sitt andra år på Otterbein University, där han fick begränsat med speltid förra året. Tillsammans med Robin Lausen och Oscar Carlstedt spelade Thorsberg "summer ball" med Salinas Tomahawks förra sommaren.
Otterbein University Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
     Oscar Carlstedt, Oskar Vejkdal Thorsberg, Johan Klarberg och Lisa Ingels Lindqvist
Johan Klarberg , Santa Clarita, Kalifornien  Moderklubb: Leksands BSK Johan Klarberg är "rookie" på Junior College men detta till trots så har han fått en plats i Cougars basebollag redan första säsongen. Johan, som är switch-hitter, inleder säsongen redan 1 februari med turnering utanför Los Angeles.
College of the Canyons Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Lisa Ingels Lindqvist , Kalifornien Som första softboll-elev från RIG/Akademin spelar Lisa på collegenivå. Hon spelar tillsammans med Jonna Källström på San Diego City College i San Diego, Kalifornien. Lisa gör sitt första läsår i USA.
San Diego City College Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Att vara "red shirt" på college

De spelare som inte tar en plats i laget - eller som är skadade - kan erbjudas att göra en s.k. "redshirt" säsong, vilket innebär att de är med i träningstruppen, tränar med laget som vanligt, och kan vara med på bänken - men inte får spela matcher med laget under vårsäsongen. Det gör att de inte tappar ett av de fyra år som man får spela collegeidrott, och kan fortsätta att utvecklas tillsammans med övriga i laget.

Det är vanligt förekommande att collegecoacher låter lovande "freshmen" börja som redshirts om de känner att de har potential att ta sig in i laget nästkommande säsong. Våren 2013 har tre spelare från RIG/Akademin en s.k. "redshirt" status med sina respektive skollag:

Förutom ovan nämnda RIG/Akademispelare har vi två ytterligare softbolltjejer som kombinerar studier med att spela softboll på collegenivå:


Spelare från nio klubbar i Sverige

Glädjande nog är det en otrolig spridning på moderklubbarna. De 11 spelarna kommer från nio olika klubbar här i Sverige, vilket betyder att det, oavsett moderklubb, finns goda möjligheter för baseboll- eller softbollspelande ungdomar att de kan ta sig vidare till collegespel i USA - förutsatt att spelaren har ambitioner och träningsvilja.

Med vårt svenska skolsystem, med både Riksidrottsgymnasier och CSN-lån för fortsatta studier, så har vi en bra grund för att kunna vidareutbilda spelare och möjliggöra att de kan ta steget till college i USA. Men det krävs det både ambition, driv, träningsvilja och disciplin i skolarbetet hos den enskilde spelaren för att lyckas.

Eleverna på SBSFs Riksidrottsgymnasium i Leksand arbetar målmedvetet för att försöka lyckas med denna utmaning. De tränar 6-8 pass per vecka året om, spelar seriespel med både RIG/Akademin och sina ordinarie lag, och har årliga träningsläger utomlands tillsammans med övriga spelare på RIG/Akademin.


Varje år under våren reser dessutom avgångseleverna tillsammans med instruktörerna runt i Kalifornien för att besöka olika skolor och få en känsla för om studier utomlands kan vara ett lämpligt nästa steg i spelarens egna utveckling.

Vill ni veta mer om Riksidrottsgymnasiet i baseboll och softboll? Kontakta gärna Tony Klarberg, huvudinstruktör på RIG/Akademin för mer information. Tony når ni på e-post tony.klarberg@baseboll-softboll.se.

Följ RIG/Akademin på Facebook!

SBSF önskar ALLA våra svenska "ambassadörer" i USA varmt lycka till med spelandet under säsongen. Vi hoppas få återkomma med reportage från deras vardag löpande.

För er som inte kan vänta rekommenderar vi att ni "gillar" Sweden Academy på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., där ni kan få mycket mer information om hur det går för våra killar och tjejer från RIG/Akademin i USA!

Publicerad: 2013-02-01

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se