Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Intensiv CEB/ESF kongress i Slovenien

Det blev en intensiv CEB/ESF kongress i Bled, Slovenien, när våra två kontinentala förbund genomförde sin första gemensamma kongress sedan 2004. Mats Fransson omvaldes till ledamot i CEB-styrelsen.

Kongressen genomfördes i slovenska staden Bled, i en bländande vacker omgivning. Som brukligt blev det dock inte särskilt många minuter över för att betrakta omgivningar och natur utan det var mycket möten och korridorsnack, framförallt då detta var valår och då det är extra mycket informella möten, lobbying, ryktesspridning och annat som pågår inför kongresserna.

Från Sverige var Maria Jönsson och Karl Knutssons SBSFs delegater tillsammans med Kristian Pälviä. Totalt deltog 30 medlemsländer på kongresserna.

Under fredagen genomfördes olika kommittémöten och workshops inom bland annat marknad och media, tävlingsmöten, samt information från Little League och Major League Baseball, för både CEB - det Europeiska basebollförbundet och ESF - det Europeiska softbollförbundet. 

 

ESF-styrelse med ordförandeskifte

På lördagen genomfördes så den intensiva kongressdagen med genomgång av det senaste verksamhetsåret och val för den kommande fyraårsperioden.

Först ut var kongressen för ESF, det europeiska softbollförbundet. Ordförandekampen stod mellan flera namn, men när kongressen inleddes var det endast två man kvar efter att många valt att stryka sig när det stod klart att man inte hade stöd för sin kandidatur, alternativt att man valde att stödja andra personer i styrelsen.

Totoni Sanna, Italien, ställdes mot holländska sittande ordföranden André van Overbeek, Holland. När rösterna räknats visade det sig att Overbeek hade övertaget med 17 röster mot 11.

Som en konsekvens av detta lämnade inte bara Totoni Sanna sin kandidatur för övriga poster i ESF-styrelsen utan även sittande generalsekreteraren Francesca Fabretto och Michael Schmidt valde att avböja omval till styrelsen. Flera andra kandidater till ESF-styrelsen tog också tillbaka sin kandidatur, däribland Sveriges Kristian Pälviä som efter turbulensen valde att dra sig tillbaka tillsammans med Jürgen Elsishans, Tyskland.

Den nya styrelsen valdes enligt följande:

Ordförande André van Overbeek, Holland
Generalsekreterare Ami Baran, Israel 
Kassör Eddy van Straelen, Belgien
Vice ordförande Gabriel Waage, Tjeckien
Övriga ledamöter
 Youri Alkalay, Bulgarien; Dejan Jesic, Serbien; John Austin, Irland; Mette Niessen-Jakobsen, Danmark; och Gilbert Tobback, Belgien. 

 

Många nya namn i CEB-styrelsen - men Fransson kvar!

Efter att ESF valt sin styrelse kunde på eftermiddagen CEB inleda sin kongress där man bland annat skulle välja styrelse till den kommande fyraårsperioden. Det var mycket rykten inför kongresserna och exakt vilken substans som fanns i dess var oklart.

Men man kan iallafall tolka Italiens agerande, då de drog ut samtliga sina kandidater ur båda styrelserna, att de inte var helt nöjda med att Holland knep bägge ordförandeposterna...

Positivt för svensk del var att Mats Fransson omvaldes som ledamot i CEB-styrelsen. Han valdes in direkt i första omgången i ett ledamotsval som blev väldigt utdraget, dels på grund av CEBs statuter som kräver absolut majoritet (51% av rösterna), dels på grund av att en del kandidater envist fortsatte att stå kvar på listan trots att det stod klart att de inte hade stöd för att fortsätta i styrelsen.

Till slut - efter en 3,5 timmars valomgång ledd av Lars Sundin från CEB Legal Commission - blev styrelsens konstituering enligt följande:

Ordförande Jan Esselman, Holland
Generalsekreterare Xavier Mateu, Spanien
Kassör René Laforce, Belgien
1st Vice President Peter Kurz, Israel
2nd Vice President Jürgen Elsishans, Tyskland
3rd Vice President Petr Ditrich, Tjeckien
Ledamöter Mats Fransson, Sverige; Mick Manning, Israel; Didier Seminet, Frankrike; Monique Schmitt, Schweiz; Valentinas Bobulis, Litauen 

Dessutom utsågs CEBs pristagare för 2012:

Coach of the Year blev Italiens Marco Mazzieri, som ledde Italien till två raka titlar i EM 2010 och 2012.
Umpire of the Year blev Frantisek Prybil, Tjeckien.
Scorer of the year utsågs Denis Duin, Holland, till.

Spanien, som kvalificerade sig till World Baseball Classic 2013, utsågs till Federation of the Year.

Publicerad: 2013-02-18

Senast uppdaterad: 2013-07-06

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se