Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

SBSFs ordförande Mats Fransson slutar


SBSFs ordförande Mats Fransson har avböjt omval vid Förbundsmötet i Nyköping den 6 april. Vi har passat på att låta Mats summera sina 42 år i svensk baseboll och softboll.

Tiden går fort när man har kul, brukar man säga, och det gäller i synnerhet när man får arbeta med idrottsverksamhet.

Från det att jag för första gången fick en basebollhandske i min hand 1971 till i dag 2013 har det gått 42 år. År som inrymt så gott som allt som ett idrottsliv kan innehålla, glädje och sorg, pionjäranda och landslagsspel, och massor av möten med trevliga människor i olika sammanhang.

Nu tänkte jag ”ta min Mats ur skolan”!

Men jag lämnar inte våra idrotter - utan överlämnar till nya krafter som kan driva verksamheten med den energi som behövs för att få en positiv utveckling.

Entré i förbundsstyrelsen 1977 - re-entry 1994

Min första entré i förbundsstyrelsen var 1977, då jag som 22-årig Bosöelev fick uppdraget att ansvara för utbildningsverksamheten. Med skrivmaskin, kalkerpapper och blyertspenna blev Basebollskolan till, att användas i instruktörsutbildningen. Tro mig att jag blev förvånad när jag återkom efter ett uppehåll 1994 och fick se att materialet fortfarande fanns på kansliet och distribuerades till nyfikna.

Min nuvarande period som ordförande började 2000 då jag efterträdde Peter Ström. Ambitionen var att arrangera fler internationella turneringar på hemmaplan och att åstadkomma ett idrottsgymnasium i baseboll och softboll.

Under resans gång har vi haft en situation där ambitioner och ekonomi inte stämt överens alla gånger, en inte alltför ovanlig situation inom idrotten.
Samtidigt har vi under de 15 senaste åren haft en samhällsutveckling som gjort att det blir allt svårare att rekrytera nya ungdomar och ledare till idrotten.
Den nya tekniken, ökad individualisering har gjort, enligt min mening att den naturliga tillströmningen av deltagare till föreningsdriven idrott blivit svårare.

Resultatet har blivit färre föreningar och färre deltagare inom de flesta idrottsförbunden i Sverige. Det är här utvecklingsarbetet måste ske i framtiden och jag tror att ett systematiskt arbete måste till för att få befintliga föreningar att överleva och ambitionen att få nya medlemsföreningar ligga på en nivå som är realistisk och rimlig.

 

När jag nu summerar de 12 senaste åren tycker jag dock att vi kan vara rätt nöjda, enligt min uppfattning.

Vi har haft flera internationella turneringar i Sverige, däribland ett VM 2009 och vi har ett Riksidrottsgymnasium i Leksand sedan två år tillbaka. Som grädde på moset kom också Inomhus-SM i softboll där vi får vara en del av SM-veckan, jättekul! Det finns förutsättningar att göra mer och bra saker i framtiden.

Men allt detta arbete kommer inte av sig självt, det krävs mycket engagemang och kraft från både ideella ledare, funktionärer och personal. Att lyfta fram någon särskild är både grannlaga och känsligt, men jag vill ge en eloge till Kristian och Tony för deras fantastiska arbete som de gjort under de år de varit anställda av oss.
Kristian som likt en jonglör håller flera bollar i luften samtidigt och dessutom lyckas landa dem i rätt ordning.
Tony som likt en urmakare med precision utvecklar program för våra ungdomar för att de ska bli duktiga idrottare under sina tre år på Riksidrottsgymnasiet och förbereda dem för spel på collegenivå i USA.

Jag vill framföra ett varmt tack till Er alla för det förtroende som Ni givit mig att leda förbundsstyrelsen under de gångna åren.

Lycka till i det fortsatta arbetet!

Mats Fransson

Publicerad: 2013-03-22

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se