Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Fyra lag anmälda till Europacuperna

Fyra lag har anmält sig till spel i Europacuperna 2014. I basebollens Europacuper har Stockholm (som även arrangerar en grupp) och Leksand anmält sig - i softbollen har Leksand och Skövde anmält sig!

Stockholm arrangerar Europacupkval - Leksand hoppas på deltagande

Inom basebollens Europacuper har Sverige endast en garanterad plats, detta då intresset från lagen i Sverige tidigare varit lågt. Men förhoppningen är att Sveriges önskemål om två platser i Europacuperna bifalls.

Totalt har CEB, Confederation of European Baseball, 24 platser i Europacupkvalen och i fjol deltog 22 klubblag från 20 länder i kvalturneringarna som avgörs på fyra platser runt om i Europa:

  • Skarpnäck, Stockholm
  • Antwerpen, Belgien
  • Atén, Grekland
  • Brest, Vitryssland

Stockholm, som regerande mästare, har fått bekräftat att de får arrangera ett av Europacupkvalen på Skarpnäck i juni, och efter att SM-tvåan Karlskoga tackat nej till Europacupspel har nu Leksand accepterat förfrågan om att SBSF skall ansöka om två platser i Europacupkvalen 2014.

- Det är oerhört positivt för svensk baseboll att vi återigen har två föreningar som är intresserade av att spela mot europeiskt motstånd, säger Kristian Pälviä, GS på Svenska Baseboll och Softboll Förbundet, och fortsätter:

- Deltagande i Europacuperna är positivt på många sätt; förutom att få chansen att spela baseboll på heltid en vecka, så får spelarna även chansen att spela mot och mäta sig mot bra lag från andra länder med andra spelsystem. Även om många av länderna i Europacupkvalen inte tillhör A-länderna i Europa så är klubblagen ofta starka - ett svenskt lag har ju aldrig lyckats vinna ett Europacupkval tidigare, avslutar Kristian Pälviä. 

Besked om Sverige tillåts deltaga med två lag i Europacupkvalen väntas under januari månad men SBSF har redan tagit underhandskontakter för att försöka påverka besluten i rätt riktning.

 

Leksand till Europacupen Softboll - Skövde till Cupvinnarcupen

SM-segrarna Leksand kommer även representeras i softbollens Europacup, som avgörs i Montegranaro, Italien den 1-6 september. Det är första gången som Leksand deltar i Europacuperna på många år, vilket Kristian Pälviä också ser positivt på.

- Oerhört viktigt för svensk softboll att vi får ut fler spelare internationellt, så de får en smak av hur europeisk softboll har utvecklats under de senare åren. Eftersom varje lag tillåts tre s.k. "pick-up players" så är kvaliteten på Europacuperna väldigt hög, med flera spelare med meriter från både OS och VM-turneringar, konstaterar Kristian Pälviä, SBSF.

Leksand kommer spela i Europacupens A-pool efter att Skövde klarat sig kvar vid 2013 års upplaga. Europacupen spelas ju som en A-pool och en B-pool.

 

Även Skövde, som efter sju raka SM-guld tappade SM-guldet 2013 till Leksand, kommer deltaga i cupspelet i sommar.

För Skövde Saints del väntar deltagande i Cupvinnarcupen, som avgörs i Porpetto utanför Venedig. Det blir därmed åttonde året i rad som Skövdes damer spelar i Europacuperna.

Publicerad: 2013-12-19

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se