Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Viktiga besked inför EM 2015 efter Pragturnering

Inför Softboll-EM 2015 fick förbundskaptenen Mattias Grimstoft och hans stab en hel del viktiga besked under Prague Softball Week, där Sverige slutade på en sjätteplats av åtta lag.

Länk: Softbollandslaget i Prag (med resultat) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För tredje året i rad deltog Sverige med ett lag i Europas kanske bästa softbollturnering, Prague Softball Week. Detta året deltog man med ett ungt lag där många hade chansen att visa framfötterna inför EM 2015. Och turneringen gav en hel del viktiga besked för både laget och för förbundskaptenen:

- Ja, det finns en hel del att arbeta på under resten av säsongen och vintern för många spelare, både vad gäller allmän träning men även specifik träning. Vi har pratat om det med spelarna och vi vet vad det är som de behöver arbeta på, säger Mattias Grimstoft.

Offensivt gick det trögt för Sverige i turneringen - det var egentligen bara mot Kroatien som slagningen fungerade.

- I den matchen pitchade Kroatien på ungefär samma nivå som här hemma i Sverige, och då visade tjejerna att de kan slå när bollen kommer i en lägre hastighet. Men sedan mot Österrike, när farten ökar bara lite, så är vi inte riktigt med i matchen offensivt, säger Mattias Grimstoft.

När laget sedan mötte lag med vassare pitching blev det alldeles klart att Sveriges lineup inte klarade av att sätta bollen i spel när farten ökade, något som frustrerade förbundskaptenen.

- Slagningen är under all kritik i vissa matcher. När de andra lagen ställer upp med bra pitching klarar vi inte alls av att ta utmaningen, vi lyckas inte ens lägga ner korta slag eller buntar för att sätta press på defensiven utan missar helt, säger en märkbart besviken förbundskapten.

 

Annars var deltagandet i turneringen mycket positivt inför deltagandet i Softboll-EM 2015, menar förbundskapten Grimstoft:

- Absolut, vi fick möjlighet att mäta oss mot bra motstånd i flera bra matcher,och vi hann dessutom med en hel del träning. Om vi ska lyckas i en EM-turnering måste vi klara av att spela tio matcher på en vecka vilket bara ett fåtal av våra spelare klarar rent belastningsmässigt. Det märktes även här i Prag där många spelare fick känningar och blev slitna efter träningarna tidigt i veckan, vilket påverkade hur vi fick disponera laget, menar Mattias Grimstoft.

 

Staben fick dock en hel del positiva besked under veckan:

- Spelare som Frida Höglund och My Törnblom visade att de har gått framåt i sin utveckling även om det återstår en del för dem, Leslie Stratton visade att hon definitivt är en spelare för EM med sitt spel på tredje bas och sin slagning, och även yngre tjejer som Julia Croneld och Vanessa Karadag visar att de har en ljus framtid framför sig på softbollplanen, säger Mattias Grimstoft.

 

Förbundskaptenen ser positivt på framtiden och tror att individerna i laget har stora möjligheter att påverka sin utveckling under hösten och vintern:

- Absolut, vi har snackat i laget om vad vi behöver arbeta på, och det syns definitivt på spelarna i laget att de är väldigt redo att öka sin träningsdos för att kunna möta utmaningarna 2015. Sedan har vi haft ett riktigt bra personkemi och laganda i laget under veckan.

- När vi går in i EM 2015 är ju målet att alla tjejer i laget ska vara helt införstådda med sina roller och arbeta tillsammans för att vi ska kunna nå våra mål, och med den personkemin och lagandan som visades under veckan kommer vi inte ha några problem med det nästa år, avslutar Mattias Grimstoft.

Publicerad: 2014-06-30

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se