Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Kadett-EM i Tyskland

På onsdag, 16 juli, börjar äventyret för vårt kadettlandslag, som för fjärde året i rad ska representera Sverige i det högsta Europamästerskapet.

Våra 13-15-åringar tog sig upp i A-gruppen 2011 och spelade då väldigt bra med en stark årgång 96:or och 97:or och har sedan dess lyckats hänga kvar i Europas finrum genom att vinna rätt matcher dessa år. Även om det kan kännas långt upp till den absoluta medaljstriden med Holländare och Tyskar, så är det ett styrkebesked för svensk ungdomsbaseboll.

I år domineras laget av en stark årgång 99:or från framförallt Stockholmsområdet och det är dessutom ett lag som för första gången på länge inte har några amerikanska importer i laget. Förberedelserna har varit två läger inomhus under vintern/våren i Smedjebacken, ett uttagningsläger i Gävle och ett träningsläger i Alby. Men viktigast är förstås många matcher och vår bild av läget är att de flesta av spelarna har fått minst ett tiotal matcher innan EM.

 

Några frågor till förbundskapten Stefan ”Snigeln” Nielsen: 

Du har lett Kadettlandslaget i sju år nu, hur är känslan inför årets EM och hur ser du på årets lag?
- Känslan i år är ungefär som inför de senaste EM turneringarna, att man undrar hur de andra ländernas generationsväxling är. Vad gäller vårt lag så tycker jag att vi har fått ihop en riktig stabil startuppställning, med en hel del intressanta alternativa spelare. Vi har i år rätt många spelare som har 1 till 2 års erfarenhet från tidigare EM, vilket är en stor fördel då vi tidigare år har haft svårt att få spelarna mentalt förberedda på vad det innebär att spela för Sverige. Det har tyvärr ofta påverkat våra spelare negativt vad det gäller den egna prestationen. Jag hoppas att killarna kan spela på deras högsta nivå och då kommer vi att göra väldigt bra ifrån oss.

Vilka styrkor och svagheter har vi och vilka ändringar har gjorts inför detta år?
- Styrkan i laget i år är vår defensiv som ser riktigt bra ut med mycket rutin på alla positioner men det gäller att alla killar vågar tro på sig själva och att vi hjälper våra pitchers med att göra alla spelen defensivt. Vi behöver verkligen göra alla rutinspel för att hänga med i matcherna. Svagheter i laget är väl som vanligt att vi är väldigt beroende av att våra pitchers kommer in med strikes och att det andra lagen inte får något gratis. Vi har också ofta problem med att producera poäng då vi har lägen och vi måste vara lite smartare när vi är vid plattan för att slå. Vi måste helt enkelt se till att vi har många bra "at bats" för att sätta mer press på motståndarna. Vi har gjort några förändringar coachmässigt som jag tror kan bli mycket bra i år. Vi har kompletterat coachuppsättningen med Oscar Carlstedt som kommer att coacha 3:e bas och även att Ante Carlstedt tar på sig rollen som 1:a Bas Coach. Detta gör att vi kan använda oss av Robert Claesson som enbart Pitcher Coach och jobba mycket med förberedande av våra pitchers inför deras prestation, både på den mentala och fysiska prestationen. Vi får då också mera möjlighet för Hasse Bäckström att hjälpa våra slagmän inför deras ”at bats”. Det ger även mig möjligheten att koncentrera mig på lagets prestation och förändringar för att styra vårt spel från dugout.

Hur ska Sverige etablera sig i A-EM, hur ska vi jobba ute i klubbarna med dessa åldrar tycker du?
- Jag tycker att vi redan har etablerat oss i A-poolen men att vi självklart kan utveckla oss att bli bättre och framför allt mer förberedda inför uppgiften. Först och främst så behöver vi få fram mer spelare i Svensk baseboll för att öka konkurrensen och få en högre kvalité. Detta är en viktig uppgift för klubbarna att ta tag i, så det blir fler spelare. Det är inte bara för att vi i landslagen ska få nytta av ungdomsutvecklingen, utan även för att våra egna junior- och seniorlag ska få ett naturligt flöde av nya spelare. Får vi fler klubbar att jobba med rekrytering av nya unga spelare, kommer vi att spela mera matcher och få mer erfarenhet av att spela. Det känns som att alla landets klubbar och förbund måste ta detta som högsta prioritet för att vi ska utvecklas.

Nyckeln till framgång i år?
- Att vi kastar strikes och att våra spelare tror på sig själva och inte blir mentalt blockerade av stundens allvar. Vi har så grymt duktiga spelare men som tyvärr saknar matchspel med hårda och jämna matcher. Jag avslutar med en klyscha och säger att om vi alla gör det vi kan och har visat under förberedelserna inför EM så kan vi gå riktigt långt. Jag tror även att vår mini-tur i Tyskland med bra matchning innan EM kan göra oss riktigt vassa.

 

Schemat

  • Laget (se nedan) samlas på Skarpnäck den 16:e, kl. 15.00, för ett träningspass och sedan sätter de sig i bussen för färden ned till Hamburg, där vi ska bo i två dagar och spela träningsmatcher mot tyska kadett- och juniorlag.
  • Därefter tar bussen oss ned till en av EM-orterna, Dortmund, där vi ska möta den lokala klubbens (Wanderers) kadett- och juniorlag.
  • Sedan tar vi oss till huvudorten för EM, Paderborn och hotellet där vi ska bo under veckan. Här har vi en vilo- och tvättdag och på måndagen är det tekniskt möte och ett lättare träningspass.
  • På tisdagen börjar allvaret med match mot Tjeckien och det blir inte lättare på onsdagen, då vi möter hemmanationen Tyskland. Torsdag möter vi Ukraina och sedan följer beroende på hur det gått, slutspel eller placeringsmatcher under fredagen och lördagen.
  • Hemma i Sverige igen söndagen 27 juli, förhoppningsvis nöjda med insatsen.

 

Ni kan följa vårt äventyr både genom att läsa Facebook och här på hemsidan, där det kommer att skrivas dagbok.

Turneringens hemsida hittar ni på:

http://www.untouchables.eu/events/2014/european-championship-u15 Länk till annan webbplats.

På Europeiska förbundets sida kan man följa matcherna play-by-play:

http://www.baseballstats.eu/2014/paderborn/schedule.php Länk till annan webbplats.

 

Det är som vanligt en hejarklack av trogna föräldrar på plats, som stöttar oss i blågula färger. Nu hoppas vi bara på bra väder, inga skador och att vi presterar vårt bästa.

 

Mvh Ante Carlstedt
Lagledare

 

Laget:


# 1 Sebastian Kral    -01 IF,OF Stockholm
# 2 Linus Holmberg    -99 IF,P  Stockholm
# 3 Wictor Granström -99 IF,P    Gefle
# 4  Erik Jensen       -00 OF       Gefle
# 5  Max Hill          -99 IF,P,C Stockholm
# 6  Lewi Lindström    -99 OF,IF Stockholm
# 7  Adam Käck         -00 P,OF Rättvik
#11  Sebastian Italia  -99 OF       Sundbyberg
#12  Leo Bäckström     -99 C,P      Sundbyberg
#13  Trolle Brandt     -99 OF       Göteborg
#15  Adam Hopkins      -99 P,OF     Sundbyberg
#16  Jesper Grönqvist  -00 IF       Sundbyberg
#17  Calle Bielsten    -99 1B,P     Stockholm
#22  William Lindholm  -99 OF       Sundsvall
#23  Nguse Teklesenbet -99 P,IF     Sundbyberg
#24  Linus Bazeli      -99 1B       Gefle
#25  Måns Magnusson    -00 C,OF     Västerås
#26  Oskar Syrén       -99 P,1B     Leksand

#21  Stefan Nielsen head coach
#37  Hasse Bäckström outfield & hitting coach
#41  Robban Claesson pitching coach
#42  Ante Carlstedt lagledare & 1base coach
#43  Oscar Carlstedt fystränare & 3base coach 

Publicerad: 2014-07-14

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se