Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Rapport från CBLE

7-25 juli spelades Collegiate Baseball League Europe, CBLE (www.cble.org). Det är Europas första och enda sommarliga, och riktar sig till basebollspelare från hela världen i åldrarna 18-23.

CBLE startades 2012 på initiativ av Jan Maarten Kops.  2012 och 2013 spelades CBLE under en vecka i Oosterhout, Nederländerna men inför 2014 utökades CBLE till att spelas under tre veckor samt att besöka och spela på andra platser i Europa.

I år inleddes spelet i London, vidare i gemensam buss till Barcelona, för att sedan fortsätta norrut mot La Rochelle i Frankrike och så slutligen Oosterhout i Nederländerna, för avslutande gruppspel och slutspel.


Alltsedan starten 2012 har Tony Klarberg, huvudtränare på RIG/Akademin, funnits med som Head Coach för ett av lagen, Falcons, som till 2014 blev Sant Boi Falcons of Barcelona.

Spelare som vill vara med anmäler sig för att delta och de väljs sedan ut i en draft och transfers kan ske mellan alla lagen. Alltsedan starten har det funnits svenska spelare representerade, Pär Axelsson, Sundsvall har varit med alla tre åren.

2012: Pär Axelsson och Niklas Sund
2013: Pär Axelsson, Mattias Fager, Gustaf Westerholm & Victor Croneld
2014: Pär Axelsson, Tommy Lindell, Christoffer Granström & Jakob Syrén

Nivån på spelet är väldigt bra för denna ålder, många av spelarna spelar Div. 1 College i USA. Under 2014 har det spelats väldigt många jämna och bra matcher där spelarna utvecklas för varje match. Totalt under 2014 spelade varje lag 12 grundspelmatcher plus 1 eller 2 slutspelsmatcher. Falcons spelade totalt 14 matcher, Admirals 13 och Cavaliers 13; allt på 19 dagar. Sista veckan i Oosterhout spelade Falcons 6 matcher på 5 dagar. Alla matcher spelas 7 innings och kan sluta oavgjort. Detta för att underlätta för pitchingen och försöka att minimera skador inte bara på pitchers utan även för positionsspelare.

”Tyvärr kolliderar denna turnering med spel i nationella ligor och ibland också landslagsspel – det gäller inte bara i Sverige utan andra länder också.”, säger Tony Klarberg. ”De som ändå anmäler sig och fullföljer spel under 3 veckor utlovas inte bara bra spel utan även en upplevelse med nya baseboll-vänner. Ett flertal av våra unga lovande svenska spelare skulle göra bra ifrån sig samt utvecklas av spel i CBLE. Framtiden får utvisa hur denna liga etablerar sig och eventuellt expanderar.”, avslutar Tony.

Pär Axelsson säger så här om sitt spel i CBLE:
”För tredje året i rad har jag deltagit i CBLE. En liten turnering i södra Holland som på tre år vuxit till ett riktigt basebolläventyr. Under årets resa fick vi uppleva fyra platser på tre veckor. Ett enormt engagemang från organisation och värdklubbar resulterade i en fantastisk erfarenhet. Det bästa av allt var att för varje år som gått har kvalitén på Basebollen ökat. I år fanns det största tillägget av amerikanska och europeiska collegespelare, med räckvidd från Division 1 till Top Division 3. För mig har det varit den största tävlingsutmaningen sedan college, vissa dagar till och med större. Kort och gott är det en möjlighet att får vara proffs i några veckor. Längtar redan till nästa år.”

Publicerad: 2014-08-12

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se