Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Inbjudan till framtidsmöte softboll 2015 och framåt

Softbollutskottet bjuder in alla klubbar som idag har softbollverksamhet, eller planerar att starta upp sin softbollverksamhet till ett möte där vi öppet och förutsättningslöst diskuterar hur vi tillsammans ska jobba vidare under de kommande åren.

När: 22 November, klockan 11-17
Var: Örebro

Efter mötet kommer SU att dra upp riktlinjer och sätta målsättningar för kommande års softbollverksamhet där saker så som regler, seriesystem, hur ska vi behålla och rekrytera spelare, hur ska vi utveckla sporten mm. ingår.
Det är alltså viktigt att alla som vill vara med och påverka vilken väg vi ska ta kommer på mötet!

SU har i dagsläget två stora frågor som vi fått i uppdrag att jobba med, och dessa frågor går egentligen i varandra på många punkter. Men det vi tittar på just nu är framför allt:

  • Hur ska seriespelet se ut de kommande åren, 

  • Hur ska vi växa och rekrytera fler spelare (och här är självklart ungdomssatsningar en stor fråga). 

Seriespel – fortsätta i samma hjulspår eller göra nått helt nytt? 

SM-veckan sommar – kan det vara ett sätt att få större medieexponering och promota vår sport? Under sommaren 2015 kommer SM-veckan att genomföras i Sundsvall, och under 2016 i Norrköping – båda städer där vi hoppas att åter igen få se softbollag i seriespel framöver.  Ett förslag att vi ska delta i SM-veckan sommar har kommit upp och för att detta ska bli möjligt så krävs nytänkande och ett annorlunda sätt att lägga upp vårt seriespel, och vi vill gärna få så mycket input från klubbarna som det bara går. Vi ber er därför att fundera över om och hur NI tycker att det skulle kunna funka. 

En förutsättning för att vi ska få vara med på SM-veckan är som ni förstår att svenska mästerskapet avgörs där och då, och det har lyfts många olika förslag på hur vi skulle kunna lösa detta. Några exempel är att dela upp säsongen i två separata ”serier” – en kvalserie där lagen kvalar till SM-turneringen, och kanske andra delen av serien spelas som ”svenska cupen”. Ett förslag har varit att spela serien ”som vanligt” men att lagen kvalar till nästa års SM-turnering. Vi ser gärna fler förslag på hur detta skulle kunna lösas på bästa sätt. För att säkerställa att inte något lag bara spelar SM-serien och sen drar sig ur resten av säsongen så skulle man kunna tänka sig att man som piska fråntas SM-titeln om man drar sig ur, och att man som morot spelar om en plats i cup-vinnarcpen under hösten. Ska man ha begränsningar för utländska spelare under SM-finalen, eller ska vi ta bort alla restrektioner och brassa på med allt vi kan för att kunna visa upp det bästa vi har? 

Eller vill vi inte alls vara med på SM-veckan sommar, kanske ni har en helt annan galet bra idé? I så fall vill vi höra den! 

Vi har just nu möjlighet att välja att delta i SM-veckan 2015 förutsatt att vi kommer fram till att vi vill detta, men om vi kommer fram till att det är för tätt inpå eller att vi inte tycker att det är ett bra förslag så kan vi välja att avstå. Detta är förankrat med RF. 

Som ni ser så är detta fortfarande öppet för diskussion och inga beslut har egentligen tagits, utan vi vill att alla klubbar verkligen tänker igenom om hur NI tror att vi skulle kunna utveckla seriespelet under de kommande åren och att ni kommer på framtidsmötet. 

Hur ska vi växa och rekrytera fler?  

Som vi ser det så tror vi att nyckeln ligger i att få fart på ungdomsverksamheten, utöver det vill vi verkligen försöka blåsa liv i softbollen i de klubbar där det just nu inte finns lag i seriespel men ändå verksamhet. 

I början på året tog vi ett beslut att vi måste starta satsningen på våra ungdomar NU, och därför var något av det första vi gjorde att omedelbart under 2014 köra igång med en ungdomsmatch på SIM, en ungdomsmatch under utvecklingsturneringen i Söder, softboll för tjejerna på Billingeslaget och ungdomsmatcher under utvecklingsturneringen i Skövde. Nått som visat sig vara helt rätt tänkt och väldigt uppskattat av tjejerna!

Nu när vi blickar framåt så vill vi fortsätta med fler aktiviteter och matcher för våra unga tjejer – vi har pratat om läger med övernattning för tjejerna under sommaren 2015. Vi har pratat om junior SM, junior EM, utveklingsturneringar och mycket mer – endast fantasin sätter gränser, och nu vill vi ha er hjälp att utforma de kommande årens satsningar på våra ungdomar! 

Hur kan vi bästa stötta de klubbar som är på G, som vill komma igång? Vi vet inte – utan vi behöver er hjälp. Vi tror att ni ute i klubbarna vet bäst vad som skulle hjälpa er, och vi vill höra era tanka och idéer kring vad som behöver göras! 

Övriga frågor! 

Vi kommer även att försöka avsätta tid för att diskutera övriga frågor, och då är ordet ditt! 

Hjärtligt välkomna på softbollkonferens i Örebro den 22/11 klockan 11:00 – 17:00! 

Anmälan sker via Utbildningsmodulen HÄR på hemsidan Länk till annan webbplats., samt via mail till Sanna Hermansson (sannaceciliahermansson@hotmail.se) med Förening, namn och kontaktuppgifter till deltagarna.

Via Idrottslyftet kan föreningar söka bidrag för resekostnader till Örebro, själva träffen är kostnadsfri.
Vi ersätter med 40 kr per mil, enkel väg, eller tågbiljetter 2:a klass, läs mer vid anmälan om ersättningen. 

Publicerad: 2014-10-17

Senast uppdaterad: 2014-10-18

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se