Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Antidopingsnytt februari 2015

Säsongen 2015 är i antågande och med det vill SBSF:s nya antidopingansvarig, Magnus Pilegård, uppmärksamma alla föreningar och utövare om dispenser, risken med kosttillskott och hur ni har koll på dem.

Några ord från Magnus Pilegård, ny antidopingansvarig för SBSF

Som antidopingansvarig för Svenska baseboll- och softbollförbundet, håller jag på att sätta mig in i vad denna post innebär. Tänkte börja med att delge några egna erfarenheter. 

Efter ett dussintal dopingtester både på hemmaplan och utomlands, har jag själv bra koll på hur det praktiskt fungerar. Dessvärre har jag också erfarenhet av att få söka dispens för läkemedel efter ett dopingtest. För ungefär 10 år sedan, fick jag en medicin mot ansträngningsastma av en idrottsläkare. Jag sa att jag var basebollspelare på elitnivå till denne o frågade om medicinen. Klart man tror på en idrottsläkare när denne säger att "det är lugnt, detta är inte doping!".

Men att behöva lösa detta, och få dispens i efterhand, var både stressande o väldigt oroande. Mer om hur man söker dispens finner ni längre ned i texten så ni slipper hamna i samma situation!

Kosttillskott

Personligen äter jag inga kosttillskott, tycker det går alldeles utmärkt med vanlig kost o hård träning. Många misstagsdopar sig genom kosttillskott, därför är RF så restriktiva i sina råd angående just tillskott.

Jag råder också till försiktighet när det gäller kosttillskott, men om ni skall ta sådant, vilket många ändå kommer att göra, var mycket uppmärksam på vad ni stoppar i er. Det är alltid ert eget ansvar! Extra försiktighet råder jag er vid utländska preparat och tillskott för snabb viktminskning, samt ”pre-workouttillskott”. Nu när jag läser in mig lite mer på antidoping, så uppkommer just dessa allt för ofta i positiva dopingprov.

Trots råd och tips av läkare etc. är man alltid själv ansvarig för den medicin, kosttillskott och annat som man tar. Ledare och tränare bör också påminna sina spelare om detta nu inför den kommande säsongen.

Magnus Pilegård

Antidopingansvarig SBSF 

 

Några saker att tänka på inför den annalkande baseboll- och softbollsäsongen:

Röd-Gröna listan

Se över vilka mediciner ni tar och om de finns med på dopinglistan.

Man kan söka själv efter läkemedel på Röd Gröna Listan på Riksidrottsförbundets hemsida via följande länk;

Länk till annan webbplats.http://www.antidoping.se/rodgronalistan/  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Dispens

Behöver idrottaren av medicinska skäl dopingklassade läkemedel, finns här utförlig information om dispensreglerna.

http://www.rf.se/Antidoping/Dispens/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vaccinering

Föreningar som ej ännu vaccinerat sin klubb mot doping, bör göra så! Den bästa metoden för oss att klara oss ifrån ytterligare dopingfall, och för att vi ska kunna tävla på lika villkor är kunskap.

http://www.rf.se/vaccinera/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

WADA:s dopinglista 2015

Aktuell dopinglistan från WADA som gäller från 1jan 2015 finns på RFs hemsida

Länk till annan webbplats.www.rf.se/Antidoping/Dopinglistor/WADAsdopinglista/  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2015-02-02

Senast uppdaterad: 2015-02-02

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se