Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Positiv utveckling för softbollen

Softbollverksamheten inom SBSF tar fler och större kliv framåt. Fler ungdomar i klubbarna, fler aktiviteter för softbollspelande ungdomar, och ett ökat antal licensierade spelare. Softbollutskottet tar nu avstamp mot framtiden!

Under 2014 bildades softbollutskottet efter att förbundsordförande Johnny Stormats bett förbundskaptenen Mattias Grimstoft att organisera upp alla olika delar av softbollverksamheten i en och samma organisation.

Bland de frågor som ligger på Softbollutskottets bord är bland annat att lägga och administrera softbollserien, och arbeta med frågor såsom rekrytering, ungdomsverksamhet, utveckling, regelfrågor med mera - i princip allt som berör svensk softboll från ax till limpa. Och eftersom både förbundskaptenen Mattias Grimstoft och Anna-Karin Solén Westling från RIG/Akademin är delaktig i Softbollutskottets arbete, så finns det en röd tråd i verksamheten, från nybörjare till elit.

De som sitter i softbollutskottet är följande:

 • Ann-Sofie Molin, Skövde
 • Ingrid Törnberg, Enköping
 • Sanna Hermansson, KIF Eagles
 • Margareta Ödman-Eriksson, Söder
 • Anna-Karin Solén Westling, Representant RIG/Akademin
 • Mattias Grimstoft, Representant Softbollandslaget
 • Kristian Pälviä, Adjungerad serieadministratör Softbollserien

När medlemmarna i SU fick det här uppdraget så satte man sig ner och diskuterade vad man ansåg vara absolut mest akut och viktigt att ta tag i, och en av de frågor som stod ut som prio ett var att behålla de ungdomar vi har och att rekrytera fler.

SU bestämde sig att under första året jobba efter devisen "build it and they will come", dvs att om man börjar med att skapa förutsättningar för ungdomarna att spela så kommer det att vara lättare att rekrytera och få ungdomarna att stanna kvar. Under det första året arrangerades ungdomsmatch i samband med SIM i Enköping, softboll bjöds in till befintliga U12-turneringar i baseboll, och särskilda ungdomsmatcher arrangerades i samband med utvecklingsturneringarna.

 

Fler och fler ungdomsaktiviteter i kalendern

Inför 2015 har ett antal ungdomsaktiviter planerats in i kalendern. Under ungdomsmatcherna på Sharpslide Tournament i Stockholm i slutet av april var det ungefär dubbelt så många ungdomar som deltog om man jämför med ungdomsmatchen på SIM året innan. Och vid clinicen i Örebro den 14 maj deltog 27 spelare från fem klubbar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Ytterligare clinics kommer genomföras under året, närmast den 6 september i Enköping Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Dessutom har flera föreningar utnyttjat möjligheten för tjejer att spela i befintliga basebollturneringar, vilket gör att spelarna får fler möjligheter att spela fler matcher under säsongen. Bland annat spelar Skövde med mixat lag i både U12 och U15, Leksand deltog i U15-turnering i Karlskoga med sina tjejer, och Enköping kommer med softbollag till basebollturneringen Billingeslaget den 6-7 juni.

Följande ungdomsturneringar arrangeras under säsongen. Kontakta arrangörerna för mer information om anmälningsrutiner!

 • 30-31 maj Macron Cup, Nyköping
 • 6-7 juni, Billingeslaget, Skövde
 • 27-28 juni, Mosquitoes Cup, Sundsvall
 • 7-9 augusti, Näcken Cup, Stockholm
 • 29-30 augusti, Bocken Cup, Gävle

 

Succé för Inomhus-SM

SU arrangerade även Inomhus SM i Örebro under SM-veckan vinter 2015 där de fyra bästa lagen från förra året deltog. Detta var tredje året i rad som softbollen fanns med i SM-veckan och det föll väl ut. Vi bjöds på förstaklassig softboll från de deltagande lagen, och Mattias Grimstoft och Anna-Karin Solén Westling gjorde båda två mycket bra framträdande i SVT som sände flera inslag från finalen.

Förutom inslagen i SVT kunde man även följa turneringen via webben, dels via appen iScore där vi hade ca 500 visningar. Dessutom hade man livestreaming av turneringen med nästan 200 tittare.

 

2016 genomförs SM-veckan vinter i Piteå, vilket pga reskostnader gör att SU inte har för avsikt att deltaga i SM-veckan Vinter 2016 - men SU har ambitionen att arrangera ett Inomhus-SM i egen regi, med liknande upplägg som tidigare.
Mer information om detta kommer inom kort!

Softbollutskottet har även diskuterat inom vilka former softboll kan delta inom ramen för SM-veckan Sommar samtidigt som man behåller legitimiteten med den befintliga softbollserien. Olika varianter har diskuterats, och nu finns det ett förslag som kommer förankras inom SBSF under de kommande veckorna.

Under 2015 har SU även tagit över ansvaret för att lägga och administrera softbollserien, och det är Kristian Pälviä som har huvudansvar för detta.

 

Visionsarbete inför framtiden

Under hösten 2014 bjöd vi in alla klubbar till ett softbollmöte i Örebro där en heldag ägnades åt att diskutera hur och med vilka frågor SU ska jobba vidare på.
Det var en stor upplutning från klubbarna och dagen bjöd på mycket positiva och givande diskussioner och SU fick mycket bra input inför sitt kommande arbete.

Detta ledde även vidare till ett framtidsarbete med visioner och målsättningar för softbollen i Sverige på lite längre sikt. SU har fram tills nu jobbat med fokus på frågor som rör den dagliga verksamheten och sådant som sker här och nu, men nu när ungdomssatsningarna börjar flyta är det dags att lyfta blicken och jobba mer med framtidsfrågorna.

Under säsongen kommer ett visions- och målsättningsarbete att inledas, där klubbarna kommer involveras under hösten och vintern, för att så småningom mynna ut i en handlingsplan inför framtiden.


Det finns även en hel del andra saker som Softbollutskottet har arbetat med under den senaste tiden och som SU kommer presentera när tiden är rätt - bland annat utveckling av slowpitch tillsammans med SBSFs Bredd- och Motionskommitté. Men det lär vi få anledning att återkomma till...

Om du har frågor om Softbollutskottets arbete, eller ännu hellre idéer på vad just DU tycker att SU borde jobba med så tveka inte utan kontakta någon av personerna i Softbollutskottet!

Sanna Hermansson
e-post
Ingrid Törnberg
e-post
Margareta Ödman Eriksson
e-post
Ann-Sofie Molin
e-post
Mattias Grimstoft
e-post
Anna-Karin Solén Westling
e-post
Kristian Pälviä
e-post

Publicerad: 2015-05-26

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se