Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Inför Nordic Baseball Classic - Spelarprofil

Med mindre än två veckor kvar till Nordic Baseball Classic uppmärksammar vi Magnus Pilegård, en av landslagets större profiler, i en intervju som innehåller både nostalgi, utdrag från hans långa karriär och egna tankar om svensk landslagsbaseboll.

– Vad jag har tillfört svensk baseboll? Att man kan spela långt upp i åldern kanske, haha.

Magnus Pilegård har varit med ett tag. Så länge att hans debut i pojklandslaget och Nirvanas utgivning av ”Nevermind” i princip är samtida. Men så växte ju stockholmaren upp ur samma rötter som den lokala basebollplanens gräs (”Om inte grannens träd växer ordentligt kan man se planen från mitt barndomshem”). Amerikas favoritsport och Magnus Pilegård gick tidigt hand i hand.

– När jag var liten spelade jag in nattens tv-sända basebollmatch och sedan kollade jag på den under dagen. Jag kunde titta på samma matcher om och om igen, berättar han.

När du satt där i Skarpnäck och kollade igenom nattens basebollmatch, var det ett intresse du delade med någon?

– Någon enstaka kanske, haha. Inte så många. Däremot har det kommit fram i efterhand att flera personer gjorde likadant.

Vilken var drivkraften som höll dig kvar vi det här intresset, trots att det inte fanns folk runt omkring dig som delade det?

– Ja… det är en bra fråga. Jag gillar matchsituationen. Man mot man, det intresserar mig. Det är samma förutsättningar varje gång jag ska slå. När jag kommer fram till plattan är det 0-0 och straffspark, varje gång. Det motiverar mig att fortsätta.

Och fortsatt har 36-åringen gjort. Massor av landskamper, flera år i USA varav två år på den högsta universitetsnivån, proffserbjudande från Nederländerna och sex stycken SM-guld. En Pilegårdsk fortsättning, helt enkelt. Nu förbereder han sig för årets upplaga av Nordic Baseball Classic. Turnéringen ska dels fungera som landslagets uppladdning inför stundande EM-kval, dels som en ögonöppnare för den som ännu inte upptäckt sporten.    

Är det viktigt att baseboll blir en etablerad sport i Sverige?

– Ja det tycker jag, för det är en sport som är lämpad för fler än vad som är fallet med många andra idrotter. Du kan vara lång, kort, lite rund, långsam eller snabb… men i baseboll hittar du en roll som passar dig oavsett. Sedan är det såklart gynnsamt att vara vältränad, snabb och stark men det finns ändå en plats för personer som vill idrotta även om de inte passar in i andra områden.

Det här går ju att återkoppla till när du som ung satt ensam och tittade på basebollmatcher på tv. Är det en sport för outsiders?

– Det är ju en så liten sport (i Sverige, red. anm.), så folk vet inte vad man pratar om när man säger att man spelar baseboll. När jag var liten var jag ganska blyg men försökte stå för att jag spelade en sport som inte många kände till. Jag kunde tycka att det var lite jobbigt att berätta om det.

Hur ofta har du fått ta genvägen via brännboll för att förklarar vad du håller på med?

– Varannan gång, haha. Men under de senaste tio åren verkar folk ha fått bättre koll på vad baseboll är.

När får Sverige in en spelare i Major League Baseball?

– Nu har vi en akademi där man har möjlighet att spela baseboll på skoltid. Det kommer vara någon därifrån som tar sig upp. Jag hoppas att det snart kommer någon som får spela på samma nivå som jag gjorde (högsta universitetsnivå i USA, red. anm.). Det gäller bara att välja rätt väg dit. Jag valde en sämre skola för att få massor med speltid, innan jag gick vidare. Många har åkt över och försökt, men kommit tillbaka ganska snabbt. Man måste välja en lättare väg för att verkligen få speltid. Det är vad vi behöver. Någon som går från akademin och får spela under hela collegetiden kommer ha chansen. Det är väl ett par år bort.

Om det tar längre tid än så, hur länge tänker du då hålla uppe landslaget?

– Haha! Man får ta en turnering i taget. Det blir lättare att fokusera på det sättet, jämfört med om jag skulle säga att jag spelar ett visst antal år till. Man får spela varje match för sig.

Och en pitch i taget?

– En pitch i taget. Precis.     

Den 10-12 juli kan man se Magnus Pilegård spela varje match för sig, en pitch i taget, på Nya Örvallen i Sundbyberg. 0-0. Straffspark.
   Varje gång.

Publicerad: 2015-06-30

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se