Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Intervju med Peter Johannessen

Landslagsspelaren Peter Johannessen valde inför säsongen att spela i Mainz Athletics i Tyskland. Nu är han uttagen i Bundesliga All-Stars som möter tyska landslaget i Mannheim i helgen. Vi har intervjuat Peter om säsongen!

Peter Johannessen blev framröstad att deltaga i Bundesliga All-Stars som möter Tyskland i Mannheim i den årliga All-Star matchen i Tyskland.

Matchen spelas söndag 12 juli och sänds på Legionaere TV med start 12:15 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., då Home Run Derby avgörs! Själva All-Star matchen spelas 14:00.

Peter, det blev en tredje säsong i Mainz Athletics i den tyska ligan. Vad var det som gjorde att du bestämde dig för att spela i Tyskland denna säsongen?

- Mmm, det blev det till slut. Har haft fundering på det tidigare år också men det har inte riktigt blivit av. Det är en högre kvalité på basebollen här nere. Det finns mer spelare och ett större intresse av sporten. Sen saknade jag grabbarna och gemenskapen vi har här. Vill verkligen vinna Bundesliga en gång också och i år har vi ett bra lag om vi bara spelar upp till vår förmåga.

Ni ligger i skrivande stund på fjärde plats i Bundesliga Süd. Hur har säsongen gått för laget? Hur är målsättningarna?

 - Det stämmer. Säsongen har gått lite upp och ner så här långt. Ibland pitchar vi och spelar defense men vi slår ingenting och andra gånger slår vi bra men pitchar dåligt.

- Än så länge har vi tyvärr inte spelat en "komplett" match där vi har pitchat, spelat defense och slagit bra. Just nu är målsättningen att ta oss till slutspel, vi ligger bra till men vi har sex matcher kvar och förhoppningsvis kan vi vinna alla dom.

- Går vi till slutspel så vet man ju att allt kan hända när man väl är där, det gäller att alla blir heta med slagträet och att vi spelar bra fundamental baseboll. Senaste gången Mainz vann var 2007 så hela klubben vill ju jätte gärna att vi ska gå riktigt långt i år.

Du har haft en bra säsong så här långt, rent statistiskt. Bland annat slog du fyra homeruns på de fem första matcherna. (Peters statistik hittills är .362 i average, 4 HR, 17 RBI, 12 BB och 14K)

- Det har gått riktigt bra än så länge, började riktigt bra vid plattan. Det är ju praktiskt taget omöjligt att behålla den nivån som jag hade i början hela säsongen men det har fortsatt att gå tillräckligt bra för att komma med i All-Star laget som ska spela mot Tyska landslaget.

Hur förberedde du dig för säsongen?

 - Förberedelserna såg praktiskt taget ut som dom gör varje off-season. Hård träning och fokus på målet som var att ha en bra säsong här nere. Många timmar i gymmet, men inte bara styrketräning utan mycket rörlighet och stabilitetsträning också. Jag åkte ner hit en månad innan säsongen började också för att kunna spela för-säsongs matcher och göra mig klar inför säsongsstarten.

Om man jämför den tyska Bundesligan med svenska Elitserien - vad är de största skillnaderna?

- Den största skillnaden som jag ser är bredden på lagen. Nästan alla lag har 15-20 man under varje match och dom har en bullpen som inte består av "två-vägsspelare" utan rena pitchers. Med bredd får man ju också kvalitet, och kvaliteten här nere är definitivt av en högre grad. Det ser vi ju när vi spelar mot tyska landslaget i turneringar också.

Du är ju en av de svenska spelare som spelat mest internationellt - bland annat på college, i Australien, Italien och Tyskland förutom i Elitserien. Vad har de här erfarenheterna gett dig som basebollspelare?

- Ja, jag har varit runt en del i världen och spelat.
Oj, det har betytt otroligt mycket för min utveckling som basebollspelare.
På college får man ju verkligen lära sig att slita som en räv om man vill ha speltid. Det går inte att inte ge allt varje träning, vare sig det är kondition, styrka eller baseboll som man tränar. Det finns ju så enormt många fler basebollspelare i USA och kommer man från "lilla" Sverige så måste man kämpa lite hårdare ändå för att visa att man kan.

- Har lärt mig mycket om att hantera misslyckanden, när jag var yngre så blev jag förbannad varje gång jag blev bränd även om jag slog bollen hårt eller flyttade löpare på bas. Ju högre upp man kommer desto svårare blir det ju att lyckas, så det går inte att bli arg varje gång man misslyckas. Baseboll är en sån mentalt tuff sport, så att spela arg är väldigt svårt. Man måste vara avslappnad och försöka se ljuset i slutet av tunneln när det går tungt.

Senare i sommar väntar EM-kval för basebollandslaget i Wien. Istället för att spela mot de bästa nationerna i Europa så blir det viktiga kvalmatcher mot Israel, Litauen, Polen, Vitryssland, och Österrike. Hur går dina tankar inför EM-kvalet?

- För mig finns bara en sak och det är att ta oss tillbaka till A-poolen. För att göra det måste vi ju vinna våran grupp och det kommer bli tufft men jag hoppas att när vi är på väg hem ifrån Wien så ska vi vara tillbaks där vi borde vara.

Sverige är favoriter att vinna gruppen - dina tankar om det?

- Vi är nog favoriter till att ta oss tillbaks till A-poolen men vi vet att vi kandefinitivt inte åka ner och tro att dom kommer lägga sig ner för oss. Vi måste lämna allt på plan och gör vi det så kommer det att gå bra. Att få spela för sitt land är det största man kan få göra som en idrottsman/kvinna så jag hoppas att alla som får chansen att göra det förstår innebörden med att ha Sverige på bröstet, det är en riktigt skön känsla att stå och lyssna på nationalsången och veta att man representerar sitt land.

Till sist, har du några råd att ge till unga, ambitiösa basebollspelare som skulle vilja följa i dina fotspår och spela utomlands så småningom?

- Först och främst att inte ge upp, det kommer vara en tuff och lång resa men vill man dit så finns det inga begränsningar på vad man kan åstadkomma. Men man får inte glömma att ha kul på planen, för har man inte kul så kommer det inte att gå.

- Se och lär så mycket som möjligt - men man ska inte stirra sig blint på vad äldre eller mer framgångsrika spelare gör. Man måste försöka hitta sig själv, vad är man bra på, vad kan man tillföra sitt lag. Som basebollspelare måste man vara kaxig och ha självförtroende men ändå vara väldigt ödmjuk. Det är en tunn linje men kan man hitta den så kommer man väldigt långt.
Baseboll är ingen vetenskap, det är en känsla. 

 

Vi önskar Peter Johannessen varmt lycka till med den fortsatta säsongen, med förberedelserna inför Baseboll-EM nere i Österrike, och hoppas att det går bra både för Sverige och för Mainz Athletics!

Publicerad: 2015-07-09

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se