Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Softboll-EM: Sverige på 11:e plats

Sverige slutade på 11:e plats av 20 lag när Softboll-EM avslutades på lördagen. Italien tog sitt första EM-guld sedan 2007 när man besegrade ärkerivalerna Holland med 2-1 i en spännande finalmatch.

Lördag 25 juli

På lördagen blev det tyvärr traditionellt basebollväder i Holland då ett massivt lågtryck förde med sig stora regnmängder. Det betydde att placeringsmatcherna som återstod ströks från programmet och Sverige slutade därmed på 11:e plats i turneringen.

I finalen besegrade Italien Holland med 2-1 efter en jämn och spännande finalmatch. Italien tog därmed sitt 10:e EM-guld någonsin och det första sedan 2007.

Totalt sett var detta dock ett EM där Sverige visade klassen mot de sämre lagen i turneringen men inte kunde komma igång med sitt spel mot det bättre motståndet. Framförallt nederlagen mot Tyskland och Grekland var tunga - och där syntes skillnaderna mellan lagen tydligt.

Offensivt gick det dock bra - Sverige slutade med ett lagsnitt på .415 i batting average och Kelhi Washington var turneringens bästa slagman med ett batting average på .700 över sina åtta matcher.

 

Fredag 24 juli Ukraina - Sverige 2-8

Boxscore och statistik från matchen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I den direkt avgörande play-off matchen mot Ukraina gjorde Sverige ett jätteryck i den sjätte inningen då man tog fem poäng och gick från 2-2 till 7-2. Emma Teght Nordin slog in två viktiga poäng och sedan kunde Viveka Cousins (2 rbi) och My Törnblom (1 rbi) producera resterande av poängen den inningen.

I och med segern mot Ukraina kommer Sverige spela placeringsmatcher om platserna 9-11 enligt följande (Ukraina slutade på 12:e plats). På lördagens morgon möter de förloraren mellan play-offmatchen mellan Grekland-Frankrike som spelas på fredagskvällen.

Lördag 25 juli 10:30 Grekland/Frankrike - Sverige (förloraren 11:a)
Lördag 25 juli 15:30 Grekland/Frankrike - Vinnare kl 10:30 (om 9/10:e plats) 

 

Torsdag 23 juli Grekland - Sverige 6-3

Boxscore och statistik från matchen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I matchen mot Grekland gick inte mycket Sveriges väg. Laget försökte, slog sju hits och var aggressiva på baserna med sex stulna baser, men lämnade totalt nio löpare på bas - varav sju stycken i "scoring position".

Toppen av Sveriges slagordning, med Linnea Goodman och Kehli Washington, producerade fyra hits och två insprungna poäng.

I och med förlusten mot Grekland var Sverige piskade att vinna mot Polen om inte EM-äventyret skulle ta slut... och det gjorde man!

Sverige - Polen 12-3 (5 innings)

Boxscore och statistik från matchen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Med kniven på strupen så hade Sverige en grym offensiv mot Polen, som backades upp av bra pitching av Frida och Viveka, som delade på dagens pitchinginsatser.

Leslie Stratton, Kehli Washington och Linnea Goodman hade vardera två hits i matchen och Leslie slog även in tre poäng.

Matchen slutade komfortabelt med 12-3. I och med segern fick Sverige fortsätta spela om 9-12 plats i turneringen, och inledningsvis spela i en direkt avgörande Play-off match mot Ukraina på fredagen.

 

Onsdag 22 juli Sverige - Slovenien 11-4 (6 innings)

Boxscore och statistik från matchen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Seger efter nervös inledning mot Slovenien!


Sverige spelade bra defensiv där My Thörnblom fick pitcha för första gången under EM. Det blev fyra bra inningar där Frida Höglund fick ta över ansvaret att stänga matchen.

Slutresultatet skrevs till 11-4 där fem av Sveriges spelare hade två hits vardera. Julia Croneld noterade även en trippel.

Nämnas skall att Sverige offensiv har gjort en väl godkänd insats i EM, där man med 0,434 i batting average blev tvåa av alla 20 lagen i grundspelet.

Imorgon spelar man mot Grekland 09.30 och Polen 13.45. Vinner man dessa spelar man om 9-11 plats under fre-lör

 

Tisdag 21 juli Sverige - Tyskland 3-17 (4 innings)

Boxscore och statistik från matchen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det blev platt fall mot Tyskland i den avgörande matchen om en plats bland de åtta bästa i Softboll-EM. En het tillställning med tveksamma domslut gynnade inte Sverige. Redan i första inningen drog tyskarna fördel av en skakig domartrio, enligt rapporterna från Holland.

Sverige lyckade komma tillbaka efter de 0-5 i första inningen och skapa någon sorts kontakt i tredje inningen då laget låg under med 3-7.

Sverige slog endast tre hits i matchen medan tyskorna spelade på topp och matade ut hits i den fjärde inningen då de dessutom fick hjälp av tre errors av Sveriges defensiv. Slutresultatet stannade till slut på 3-17 där Sverige serverade Tyskarna med totalt fem errors.

 

Nu väntar spel om 9-16:e plats och man får ta sig först ann Slovenien eller Irland följt av Grekland och Polen. Vinner man dessa har man chans att knipa 9:e platsen vilken ger Sverige hyfsad seedning inför EM 2017

 

Måndag 20 juli Holland - Sverige 12-0 (4 innings)

Boxscore och statistik från matchen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Holland blev som väntat för tungt för Sverige - men kampen om sista slutspelsplatsen i gruppen gör Sverige och Tyskland upp om 11.45 under tisdagen.

0-12 och endast 2 hits offensivt blev facit mot Holland. Frida Höglund gjorde en klart godkänd insats på pitcherfronten men tyngden från toppen av Hollands slagordning var i tuffaste laget, de tre första slagmännen svarade tillsammans för sju insprungna poäng, fem hits och sex inslagna poäng. 

Rebecca Soumeru, Hollands pitcher-ess firade sin 100:e landskamp som pitcher. 
Frida Höglund och Kehli Washington var de som lyckades slå en varsin hit i matchen, men Linnea var så nära man kan kom

ma med sin Leadoff slapp hit som dömdes bort pga övertramp direkt i första inningen.
- Nu gäller det att ladda om och fokusera mot Tyskland, bara att glömma matchen mot Holland och köra vidare, säger förbundskapten Grimstoft. 

Gissningsvis blir Sverige-Tyskland ett drama utan dess like där "The Winner takes it all", och avancerar till slutspel och en placering bland topp 8 medan förloraren spelar om 9-16 plats.

Ett par småskador finns i truppen men mot Tyskland verkar alla vara spelklara!

Alla matcher i Softboll-EM kan ni följa online play-by-play hä Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.r!

 

Måndag 20 juli Danmark - Sverige 0-14 (5 innings)

Boxscore och statistik från matchen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sveriges slagning fortsätter att imponera mot de på pappret sämre lagen i EM. Laget slog 13 hits mot Danmark där fem spelare hade två hits vardera. Leslie Stratton slog in fem poäng, och i pitchercirkeln fortsätter Viveka hålla nollan.

Mathilda Strid gjorde ett fantastiskt inhopp och tog en svår lyra på rightfield och kastade i samma spel ut löparen på andra bas i ett "double play"

 

Söndag 19 juli Sverige - Israel 20-0 (3 innings)


Boxscore och statistik från matchen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Viveka Cousins visade inge premiärnerver i sin första landskamp. Hon pitchade bra och höll nollen, men slog också riktigt bra med två slag ner till homerunstatketet. Totalt 3 för 3 med en trippel och en dubbel samt sex inslagna poäng från niondepositionen i slagordningen.

Totalt noterade Sverige 15 hits offensivt, Kelhi Washington, Priya Mohlén, Emma Tegth Nordin, Anna-Karin Solén Westling, och Anya Muyres hade två hits vardera i matchen. Svenskorna spelade aggressivt och väntade inte på att saker skulle utan slog precis när pitcharna tillät.

Bra insats defensivt. Några små saker att slipa på men en bra insats totalt.

Publicerad: 2015-07-22

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se