Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Intervju med Rickard Reimer

Svenska Baseboll seniorlandslaget har under ledning av Förbundskapten Rickard Reimer med ledarstab tagit sig tillbaka till Europas finrum – A-poolen i Europeiska Mästerskapen.

Vi har fått en pratstund med Rickard Reimer som fortfarande satt på bussen på väg hem från Österrike.

Hej och stort grattis till vinsten! Tack säger en märkbart glad och nöjd Rickard som precis kommit in på svensk mark men som fortfarande har några timmar kvar i bussen tills han är hemma igen.
Vilka nagelbitarmatcher ni bjudit på!
Ja visst, det är både kul att coacha och spela när det är jämna matcher och vi kunnat dra det längsta strået i de viktigaste matcherna.

Innan finalen kände vi att vi hade bra självförtroende genom att vi slog Israel dagen innan finalen.
Vi var däremot oroliga gällande picthingen då vi  var tvungna att pictha Jakob Claesson mot Israel, sista grundomgångsmatchen och vi egentligen hade tänkt spara honom till finalen.
Elvis Hammarstedt, som drog sin hamstring i måndags, sa jag kan kasta men inte röra mig.
Det gick helt ok att starta med honom och han höll oss in i matchen i 3 innings och så började vi titta runt vad vi hade, då reser sig Matt Merrifield och säger i runda slängar ”va fan”, går in i bullpen och börjar värma upp, han hade väldigt ont, men med stort hjärta och mycket vilja gick han in och kastade de sista inningarna(Matt har inte picthat på många år pga en skada).
Det är såna här killar man vill ha som coach som går in helhjärtat för laget och tänker att imorgon vilar jag.

2 individella priser gick till det svenska laget, Peter Johannessen tog bästa slagman och speciellt roligt var att Björn Johannessen fick MVP. Han har catchat nästan alla matcher, han är äldst i laget, han är en bra lagkapten som gör gör sitt jobb och mer där till i laget säger Rickard.
De individuella priserna brukar visserligen hamna hos finallagen men båda bröderna Johannessen har verkligen förtjänat sina priser.

Vi var bara 20-21 spelare i truppen och vi hade fått ta med 24st. Trots att alla inte fick spela så mycket så var alla med och gjorde sitt, alla har verkligen gjort ett kanonjobb från dag ett i Belgien.
Vi har haft många nya och unga spelare ibland 5-6 stycken födda  1996 på planen, så att vinna är så jäkla nära bragd man kan komma! En liten skräll är det, visst hade vi som mål att vinna, men det vågar man ändå inte vara säker på.
Rickard summerar hur det känns med ledarstaben.
Vi fyra i coachingstaben (Tony Klarberg 3:e bas coach, Petter Croneld 1:a bas coach och Kurt Ramsey pitchingcoach) har alla i stort sätt samma tänk, det har fungerat klockrent och jag hoppas att vi kan hålla det här teamet i några år framåt. Vi vill ha långsiktigthet med både staben och laget.

Hur firas vinsten? Tja säger Rickard och skrattar det blir tyvärr ingen mottagning i Kungsträdgården och nere i Wien var det prisutdelning direkt efter matchen sen middag och duscha och hoppa på bussen för hemfärd. Resan hem tog längre tid än beräknat då vi missade en färja så vi har precis kommit till Helsingborg nu vid femtiden söndag eftermiddag.

Hur tänker du inför framtiden och hur och när börjar förberedelserna inför EM?
Nu börjar det egentligen, vi måste direkt börja planera inför nästa år, vi behöver komma väl förberedda inför ett A-EM. Vi har 14 månader på oss att se till att vi är i bästa tänkbara form.
Min målsättning  är att vi tar en 6-7 placering på EM 2016.
Vi har ju aldrig missat spel i A-EM och inom ett par EM borde vi ha som mål att ta en EM-Brons och med de unga spelarna nu som de kommer att utvecklas så kommer de att vara i sin prime då vilket bådar gott. Vi måste träffas kontinuerligt nu och bygga en bra trupp.

Den ultimata uppladdningen skulle vara att starta en pitchinggrupp på 12 pitchers nu, vi ligger långt efter vad gäller den positionen, och sedan köra 1 gång i månaden så att den gruppen stärks, defensivt och offensivt ligger vi i fas med övriga lag. Får vi bättre pitchers hemma kommer vi dessutom tack vare det höja vårt offensiva spel per automatik.  
Jag önskar att vi träffas på våren nästa år och så får riktigt bra matcher några dagar innan EM så vi kommmer upp i tempot och spelar ihop oss som lag och att alla vill vara med!

Summering av årets upptakt vad gäller matchträning får godkänt.
All-Star laget med svenska ”amerikanarna” ger ofta matcher med bra pitching men det blir inte den sista adrenalinkicken när det inte är ett rikgtigt lag som spelar för sitt ”eget” lag eller land.
I Belgien mötte vi Belgien och Frankrike vilka gav bra motstånd där även adrenalinkicken fanns med.
Nästa år blir det istället Holland och Italien som står för största motståndet i EM så då får vi förbereda oss genom att möta ännu bättre motstånd innan EM för att vara förberedda.

Jag skulle önska att Svenska Baseboll Förbundet funderar över hur de vill ha det med landslagsverksamheten och förhoppningsvis kommer de fram till att göra en ordentlig satsning så att vi för möjligheten att vara ett A-poollag under längre tid framöver.

Arrangemanget har fungerat bra nere i Wien. Stor publik vilket var nytt för en del av spelarna, härligt stöd ifrån en del svenskar som åkt ner, det kändes riktigt fint!

Vad innebär framgångarna nu för svensk baseboll på hemmaplan och internationellt?
Alla inom Svensk baseboll verkar väldigt glada och nöjda med vår prestation det är roligt!
Väldigt många herrar nere i Wien kom fram och gratulerade efter vinsten och sa att nu är ni tillbaka där ni hör hemma.
I Sveirge behöver vi få mer synlighet i media och det här är förhoppnigsvis något som gör att vi får möjlighet att synas bättre. Vi ska försöka spela så mycket vi kan med landslaget på hemmaplan för att kunna promota sporten. En ny Baseball Challange på hemmaplan nästa år vore väldigt bra.

Sportfrågornas sportfråga då- Hur känns det?
Jag är jätteglad, jättenöjd och jag hade hoppats på det här, nästan så att jag inte har hunnit smälta det riktigt än. Jag är jättetsolt över allas våra insatser och jag tror att det har sjunkit in ordentligt snart att vi vann allt ihop och får åka till Holland nästa år!

 

Text Jenny Wonisch

Bild Ante Carlstedt

Publicerad: 2015-08-02

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se