Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Sammanfattning av årets regionala Little League turneringar

Årets regionala Little League-turneringar har nu genomförts runt om i Europa. Vi sammanfattar här resultaten i alla turneringarna. Kommer något lag från Sverige finnas med när 2016 års turneringar avgörs? Det får tiden utvisa...

Även om Little League mest är känt för turneringen i Williamsport som årligen lockar tusentals åskådare till den lilla staden vid Susquehanna River i Pennsylvania, så arrangerar organisationen baseboll och softboll för miljontals barn runt om i världen varje år, framförallt i länder där den ideella idrotten normalt inte är så etablerad som i Sverige.

Grunden i Little League är precis som i Sverige, en lokal verksamhet, varifrån lagen avancerar i turneringsstegen från lokala ligan till "league championship", vidare till "state championships", "regional championships" till WORLD SERIES i de olika åldrarna.

Sverige är indelat efter distrikten (som framgår av Sverigekartan i webbsidans marginal till höger), och med utgångspunkt i de fyra distrikten Norra, Mellan, Södra och Stockholm har vi möjlighet att arrangera DISTRIKTSLAGSTURNERINGAR inom ramen för Little Leagues turneringssystem.

En av de större skillnaderna mellan Little League och SBSFs ordinarie verksamhet är åldersindelningen, som utgår från skolåret i USA. För att illustrera denna skillnad hänvisar vi till tabellen nedan.

För att veta mer om hur SBSF arbetar med Little League kan ni läsa på Little League Sveriges sidor här på SBSFs webbsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., eller på Little League Sveriges Facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., eller kontakta Kristian Pälviä på kristian.palvia@gmail.com eller mobil 0709-626259.

 

BASEBOLL
"League age"
Född fr.o.m.
Född t.o.m.
Little League BB
11-12 years
2002-05-01
2004-04-30
Intermediate 50/70
11-13 years
2001-05-01
2004-04-30
Junior League BB
12-14 years
2000-05-01
2003-04-30
Senior League BB
13-16 years
1998-05-01
2002-04-30
Big League BB
14-18 years
1996-05-01
2000-04-30
SOFTBOLL
"League age"
Född fr.o.m.
Född t.o.m.
Little League SB
11-12 years
2002-01-01
2003-12-31
Junior League SB
12-14 years
2000-01-01
2002-12-31
Senior League SB
13-16 years
1998-01-01
2001-12-31
Big League SB
14-18 years
1996-01-01
2000-12-31
 
 
 
 

 

Årets turneringar i Little League Europa/Afrika

Totalt deltog 49 distriktslag från 15 nationer i Europa och Afrika i årets Little League-turneringar som arrangerades i distriktet Europa/Afrika.

De segrande lagen får alla chansen att deltaga i World Series-turneringarna i USA, och Little League betalar både resa, logi och uppehälle för de vinnande lagen till, från, och under vistelsen i USA.

Även om flera turneringar arrangeras i polska Kutno, där regionala högkvarteret är placerat, är desto fler turneringar utplacerade runt om i Europa.Little League Baseball

Alla resultat från Little League Baseballs regionala turneringar hittar ni här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

14 lag från hela Europa deltog i den största turneringen inom Little League.
Turneringen avgjordes som vanligt på Little Leagues regionala högkvarter i Kutno, Polen, och för andra gången på fyra år blev det Uganda som vann hela turneringen i överlägsen stil.

Laget från Kampala gick obesegrade genom turneringen och släppte bara in två poäng på fem matcher. I finalen besegrade de Catalunya Little League från Spanien med hela 16-0. Resultaten från Europakvalet hittar ni här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Little League World Series avgörs som i Williamsport, Pennsylvania, den 20-30 augusti, på Little League International Headquarters och arenorna Howard J Lamade Stadium och Volunteer Stadium, två pärlor för internationell ungdomsbaseboll!


Intermediate 50/70
Länk till resultat för Intermediate 50/70 hittar du här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

Little League har infört en "intermediate division" för att överbrygga skillnaderna mellan att gå från spel på en softbollplan till fullstor basebollplan.

Denna divisionen kallas Indermediate 50/70 då man har 50 ft pitcheravstånd och 70 ft mellan baserna för den aktuella åldersgruppen.

I Europa har tyvärr inte många nappat på möjligheten att spela med dessa avstånd och i den regionala turneringen deltog endast lag från Tjeckien, och det blev följdaktligen ett lag från Tjeckien som representerar Europa/Afrika i 50/70 World Series i Livermore, Kalifornien.

 

Junior League Baseball
Alla resultat från regionala turneringarna och World Series här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

I Junior League Baseball spelar spelare födda 1 maj 2000-30 april 2003.

I den regionala turneringen, som avgjordes i Kutno, Polen, deltog 10 lag från Uganda i syd till Tyskland i norr, från Italien till Litauen.

Efter en tät och jämn turnering gick till slut South Moravia Little League från Brno i Tjeckien vinnande ur striden och avancerade till Junior League World Series Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som avgörs 16-23 augusti i Taylor, Michigan.

 

Senior League Baseball
Resultat från alla turneringarna i Senior League Baseball Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senior League Baseball World Series avgörs årligen i Bangor, Maine, och den regionala turneringen avgjordes i Novara, Italien. Senior League Baseball motsvarar ungefär U15 åldersmässigt och är öppen för spelare födda 1 maj 1998-30 april 2002.

Fyra lag deltog i regionala turneringen (Flanders LL från Belgien, Lazio LL från Italien, Brabant LL från Holland, och Valencia LL från Spanien).

Lazio LL besegrade Flanders LL i finalen med 9-4 och blev därmed klara för spel i World Series.


Big League Baseball
Resultat Big League Baseball Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Big League är den äldsta ålderskategorin inom Little Leagues turneringssystem och motsvarar junioråldern, där spelare födda 1 maj 1996-30 april 2000 får deltaga. Kvalturneringen genomfördes i Kutno, Polen, med fyra deltagande lag från Litauen, Holland, Polen, och Storbritannien.

I Big League tillåts lag delta i Europakvalet som omfattar spelare från hela landet, alltså inte endast det lokala distriktslaget. Trots detta är det inte många länder som nappar på möjligheten att spela en högkvalitativ turnering till en relativt låg kostnad, med möjlighet att avancera till en turnering i USA där alla omkostnader är betalda.

Holland vann en rafflande final mot Storbritannien och avancerade till Big League Baseball World Series som avgjordes i Easley, South Carolina.
Där vann man en av sina fyra matcher i turneringen.

Årets softbollturneringar

Little League Softball

Resultat från Little League Softball i Kutno Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Även i den yngsta turneringen för tjejer födda 2002-2003 blev det Afrika som tog hem turneringen genom Kampala Little League från Uganda. I kvalturneringen, som spelades i Kutno, Polen, var man starkast av de fem deltagande lagen.
I en rafflande final besegrade Uganda till slut laget från Lombardia, Italien, med 6-5 och gick till Little League Softball World Series, som avgörs i Portland, Oregon.


Junior League Softball
Resultatsidorna för Junior League Softball Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kvalturneringarna för de äldre softbollklasserna avgjordes alla i Caronno Pertusella, Italien, 13-19 juli.


I Junior League (födda 2000-2002) deltog fyra lag, från Rotterdam (Holland), Prag (Tjeckien), Lombardia och Emilia (Italien).

Efter en jämn turnering med flera hårda matcher (varje lag spelade åtta matcher vardera) blev det till slut laget från Rotterdam som gick vinnande ur turneringen efter finalseger mot Prag med 6-4.

Junior League World Series avgörs i Kirkland, Washington, 2-8 augusti.


Senior League Softball
Alla resultat för Senior League Softball Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kvalturneringarna för de äldre softbollklasserna avgjordes alla i Caronno Pertusella, Italien, 13-19 juli.

I Senior League Softball (födda 1998-2001) deltog fyra lag från Prag (Tjeckien), Lombardia (Italien), Rotterdam (Holland) och Brzeg (Polen).

Laget från Prague LL i Tjeckien visade sig vara starkast och besegrade alla övriga lag, inklusive Lombardia LL från Italien i finalen med 8-5.

Senior League World Series avgörs i Lower Sussex, Delaware, 2-8 augusti.

Även i Senior League Softball tillåts lag delta som omfattar spelare från hela landet, precis som i Big League Baseball och Big League Softball. Potentiellt skulle ett ungdomslag med spelare från hela Sverige kunna deltaga i Senior League Softball turneringen eller de två andra turneringar som denna undantagsregel omfattar.

Big League Softball
Big League Softball - alla resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kvalturneringarna för de äldre softbollklasserna avgjordes alla i Caronno Pertusella, Italien, 13-19 juli.

I den äldsta turneringen för spelare födda 1996-2000 deltog tre lag - Bavaria LL (Tyskland), Lombardia LL (Italien) och Catalunya LL (Spanien).

Lagen spelade en dubbelturnering med fyra gruppspelsmatcher innan slutspelet tog vid. Lombardia LL var starkast i finalen och besegrade Catalunya LL från Spanien med 9-4 och avancerade därmed till Big League Softball World Series i Lower Sussex, Delaware.

I Big League Softball tillåts lag delta som har spelare från alla delar av landet, jmf med Senior League Softball och Big League Baseball.

Publicerad: 2015-08-03

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se