Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Nypremiär av Distriktslagsturneringen

Den 5-6 september var det nypremiär för Distriktslagsturneringen! Tre distriktslag - Norra, Stockholm, och Mellersta - deltog i distriktslagsturneringen som var öppen för U15-lag och som arrangerades av Karlskoga Bats.

Initiativet till att genomföra distriktslagsturnering igen kom genom nätverkande av ungdomsledare och av Kristian Pälviä, ansvarig för Little League i Sverige. Syftet är att ge mer möjligheter för spel och för utvecklingsläger distriktsvis.

- Vi har sett redan i år att framförallt Norra Distriktet har genomfört flera ungdomsläger för sina ungdomar och utvecklat samarbetet mellan föreningarna på ungdomsnivån, berömmer Kristian Pälviä, ansvarig för Little League i Sverige.

I Sverige är Little League indelat i fyra geografiska områden (Norra, Mellersta, Södra och Stockholm) som överensstämmer med SBSFs distriktsindelning.
Se kartan till höger på SBSFs webbsida! 

På sikt är målet att etablera distriktslagsturneringar för tre åldersgrupper (Little League, Senior League, Big League) inom ramen för Little League, och att även ge möjlighet till vinnarna att få deltaga i Europakvalen för Little League World Series i de olika ålderskategorierna.

- I flera av dessa turneringarna bjuder arrangörerna på logi och mat för de deltagande lagen, och i de andra turneringarna är kostnaderna för dessa kraftigt subventionerade genom stöd från Little League centralt. Detta gör att vi på sikt kan få fler spelare från Sverige som får internationell erfarenhet tidigt i sina spelarkarriärer till en relativt låg kostnad jämfört med att skicka landslag på mästerskapsturneringar runt om i Europa, säger Kristian Pälviä.

Läs mer om de olika Little League turneringarna nedan!

 

Stockholmsdistriktet segrande lag i nypremiären av Distriktslagsturneringen

Tre distrikt (Norra, Mellersta och Stockholm) deltog i Distriktslagsturneringen för U15 (motsvarande "Senior League Baseball") när den genomfördes för första gången på många år i Karlskoga förra helgen. Stockholmsdistriktet blev segrande distrikt detta året!


I Norra Distriktet ingick ungdomsspelare från Gefle, Rättvik och Sundsvall.

I Stockholmsdistriktet ingick spelare från Alby, City/Kungsängen, Stockholm och Sundbyberg.

I Mellersta Distriktet ingick denna gång endast spelare från Karlskoga.

Nästa år är planen att arrangera distriktslagsturneringarna tidigare under säsongen, och då med åldersregler motsvarande Little Leagues åldrar, så att segrande lag får möjlighet att deltaga i Europakvalet till Little League World Series - om intresset finns.


Resultaten:

Norra - Mellersta 15-4
Stockholm - Norra 7-5
Mellersta - Stockholm 7-13

Vi tackar Karlskoga Bats för ett gott arrangemang och basebollgudarna för bra väder under dagen!

 

Preliminärt upplägg för Distriktslagsturneringen 2016

Säsongen 2016 är målsättningen att - om intresse finns - arrangera Distriktslagsturnering för tre åldersgrupper inom ramen för Little Leagues verksamhet - "Little League", "Senior League", och "Big League".

Little League Baseball - för de yngsta

Åldersgränserna i "Little League Baseball" motsvarar ungefär U12 i Europa men har mer detaljerade åldersgränser och där är det inte tillåtet med några åldersdispenser. Alla matcher spelas på motsvarande softbollplan med 14 meters pitcheravstånd.

Alla spelare i laget skall spela minst tre outs defensivt och dessutom få slå minst en gång vardera under matchen. Little Leagues pitchingregler gäller strikt i samtliga matcher.

2016 ska spelarna i Little League vara födda 2003-05-01 -- 2005-04-30
(att jämföra med SBSFs U12-ålder; födda 2004-2006)

Little League är den turnering inom Little League som tilldrar sig mest uppmärksamhet internationellt, med slutspel i Williamsport, PA, som varje år drar miljonpublik till ESPN som direktsänder varje match, och som på plats i Williamsport i år som mest drog över 45.000 åskådare till Lamade Stadium.

Se highlights från Little Leagues turneringar genom att klicka här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

Senior League Baseball - för Kadetter

Åldersgränserna i "Senior League Baseball" motsvarar ungefär U15 i Europa men har mer detaljerade åldersgränser och där är det inte tillåtet med några åldersdispenser.

Alla spelare i laget skall spela minst tre outs defensivt och dessutom få slå minst en gång vardera under matchen. Little Leagues pitchingregler gäller strikt i samtliga matcher.

2016 ska spelarna i Senior League vara födda 1999-05-01 -- 2003-04-30
(att jämföra med SBSFs U15-ålder; födda 2001-2003)

Senior League har också en World Series turnering som avgörs varje år i Bangor, Maine. Segrande lag i Europakvalet bjuds in att spela i World Series och där täcker Little League samtliga kostnader för resor, boende och mat för laget med ledare.

Europakvalet har de senaste åren genomförts i Novara, Italien, utanför Milano.

Se highlights från Little Leagues turneringar genom att klicka här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

Big League Baseball - för Juniorer

Åldersgränserna i "Big League Baseball" motsvarar ungefär U18 i Europa - men har mer detaljerade åldersgränser och där är det inte tillåtet med några åldersdispenser.

Alla spelare i laget skall spela minst tre outs defensivt och dessutom få slå minst en gång vardera under matchen. Little Leagues pitchingregler gäller strikt i samtliga matcher.

2016 ska spelarna i Big League vara födda 1997-05-01 -- 2001-04-30
(att jämföra med SBSFs U19-ålder; födda 1997-2000)

Big League har också en World Series turnering som avgörs varje år i Easley, South Carolina Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Segrande lag i Europakvalet bjuds in att spela i World Series och där täcker Little League samtliga kostnader för resor, boende och mat för laget med ledare.

Europakvalet för Big League Baseball genomfördes i fjol i Kutno, Polen, och Little League stod för alla kostnader för mat och logi på Europacentret i Polen.

Se highlights från Little Leagues turneringar genom att klicka här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

 

Inte bara baseboll - utan även softboll!

Little League har förutom de tre ovan nämnda åldersklasserna även en "Intermediate division" som är ett steg mellan att spela på ungdomsplan och basebollplan för spelare 11-13 år med 50 fots pitcheravstånd och 70 fots basavstånd, samt en Junior League som omfattar spelare 13-14 år.

Dessa åldersklasser är dock inte prioriterade i dagsläget när det gäller Distriktslagsturneringar i Sverige.

Sedan har även Little League givetvis även softboll på programmet! Vad gäller distriktslagsturneringar för softboll i Sverige så kommer det arrangeras när intresset och underlaget för detta är tillräckligt stort på flicksidan.

 

Har ni frågor och funderingar om hur Little League-verksamheten synkas med befintlig verksamhet inom ungdomsbaseboll och -softboll är ni välkomna att höra av er till undertecknad! Ha en skön vinter så hoppas vi att alla fyra distrikten får ihop lag till distriktslagsturneringarna 2016!

Publicerad: 2015-09-12

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se