Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Softboll: SM-guld till Skövde

Skövde Saints är 2015 års svenska mästare i softboll efter finalseger mot Leksand med 3-1 i matcher. Det blev en dramatisk avslutning på finalserien i Skövde.

SM-finalen i media:

Skaraborgs Allehanda: Saints mästare efter rysade (med bildspel) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

SR Skaraborg: Skövde Saints - svenska mästare i softboll (med intervjuer) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skövde Nyheter: Episkt drama när helgonen tog sitt åttonde SM-guld Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

SR Dalarna: Lika i softbollens SM-final Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skaraborgs Allehanda: Stark inledning av Saints Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

SR Skaraborg: Skövde Saints knep en match i Leksand Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skövde Nyheter: Saints fick en bra start i SM-finalen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Efter att de två första finalmatcherna som avgjordes i Leksand slutat med delad pott så avgjordes SM-finalserien redan efter fyra matcher, där de flesta tippat en finalserie som skulle gå till fem matcher.

Och det blev Skövde Saints - något oväntat - som åter tog SM-guld från förhandsfavoriterna Leksands BSK efter seger med 3-1 i matcher.

Den fjärde matchen blev också den mest dramatiska där det krävdes extra innings för att utse en segrare. Läs mer om matcherna nedan!

Matcherna slutade 11-1, 0-2, 17-15 och 2-1 (8 innings).

Lina Larsson MVP

Mest värdefulle spelare i finalserien blev Lina Larsson, Skövde, som slog .538 i de fyra SM-finalerna med tre inslagna poäng - men som också gjorde en del viktiga defensiva spel i farliga lägen.

Matchrapporter:

Leksand - Skövde 1-11   Boxscore och statistik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skövde inledde finalserien med seger på bortaplan. Amerikanska pitchern Kyle Plimpton pitchade stabilt och släppte bara tre hits på Leksand med 13 strikeouts. Offensivt slog Skövde hela 15 hits och hade även hjälp av tre defensiva errors av Leksand. Skövde ledde med 4-1 in i den sjunde inningen då man gick loss och tog sju poäng till en stabil seger.

 

Leksand - Skövde 2-0   Boxscore och statistik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Leksand kvitterade finalserien efter en bra softbollmatch där de två enda poängen togs i den första inningen. Lagen visade upp bra defensivt spel och vad stabila bakom pitcherduon Nina Sarajärvi, Skövde, och Frida Höglund, Leksand.

 

Skövde - Leksand 17-15  Boxscore och statistik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I den tredje finalmatchen gick Skövde ifrån direkt till ledning med 4-0 i den första inningen och efter den andra inningen ledde man med 12-1. På de två inningarna slog laget hårt och fokuserat, och noterade totalt hela 14 hits på normalt stabila Frida Höglund som startade för Leksand.

I den femte inningen ledde laget med 15-2 och skulle "bara" göra tre defensiva outs för att säkra segern. Istället började man darra defensivt, gjorde enkla och strategiska misstag vilket tillät Leksand att väcka liv i matchen igen.
Leksand tog åtta poäng i inningen och helt plötsligt var det match igen. Dalkullorna smög närmare och närmare, Skövde gjorde flera pitcherbyten för att vända trenden och lyckades smita ur det grepp som Leksand höll på att ta. Men så dags stod det 15-14 till Skövde efter en homerun av duktiga Malin Ellström i den sjätte inningen.

Men i botten av den sjätte inningen gjorde Skövde ett sista offensivt ryck när Lina Larsson slog in Priya Mohlén och Maria Bergström med två poäng som gjorde ställningen till 17-14. Leksand sprang in en reducerande poäng till 17-15 efter ännu en error av Skövde men sedan slog laget två raka popups som Skövdes defensiv tog hand om och Skövde ledde med 2-1 i matcher.

Men vilken thriller det blev efter den makalösa inledningen på matchen...!

 

Skövde - Leksand 2-1 (8 innings) Boxscore och statistik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Den fjärde finalmatchen blev liksom den andra finalmatchen en riktigt bra softbollmatch med bra defensiv, och där enstaka strategiska beslut fäller avgörandet. Kyle Plimpton startade för Skövde och pitchade stabilt och bra, liksom pitcherduon Karin Hjelm/Frida Höglund som pitchade för Leksand.


Matchen var poänglös fram till toppen av den sjätte inningen, då Leksand kunde ta ledningen på en kasterror av Skövde. Ställningen höll sig in i botten av sjunde inningen, då Skövde kunde utnyttja en error från Leksand för att få ut Lina Larsson på bas, som sedan kunde springa hem den kvitterande poängen efter en hit och en lyra ut till centerfield.

Matchen till extrainnings och båda lagen fick en "tiebreak runner" på andra bas. Leksand lyckades lägga ner en bunt för att avancera henne men sedan blev det två raka strikeouts och laget gick från inningen utan poäng. Då hade Skövde guldläge med Vanessa Karadag på andra bas och toppen av slagordningen upp. Först lade Priya Mohlén ner en säker bunt för att avancera löparen och sedan slog Maria Bergström in den vinnande poängen med en hit till centerfield som gav Skövde sitt åttonde SM-guld i ordningen och det första sedan 2012.

 

Det blev vilt jubel bland Skövdes lag och bland majoriteten av de drygt 130 åskådarna vid planen. Prisutdelningen förrättades av Petra Abelsson Smedberg, verksamhetschef på Skövde Kommun och ansvarig för föreningsverksamheten.

Publicerad: 2015-09-12

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se