Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Herrsoftboll på frammarsch i Sverige

I samband med Baltic Open 2014 spelades de första herrsoftbollmatcherna sedan 1978 på svensk mark. I fjol spelades fler matcher och under 2016 kommer – om allt går i lås – ett lag representera Sverige vid Herr-EM i Fastpitch Softboll i Italien, efter initiativ av Europeiska Softboll Förbundet.

I samband med Baltic Open har herrsoftboll spelats två år i rad, och fler och fler spelare har anmält sitt intresse för tävlingsformen. Då Europeiska Softboll Förbundet (ESF) har stöttat Baltic Open med utvecklingsmedel just för att etablera herrsoftboll i norra Europa, har de aktivt startat ett initiativ att få ett svenskt lag till Herr-EM i fastpitch softboll i Montegranaro, Italien, 11-16 juli.

Ansvariga från svensk sida för initiativet är Kristian Pälviä och Mattias Grimstoft från Skövde Saints:

- Efter att ESF har pushat för att ett svenskt lag skulle deltaga i Herr-EM har vi sonderat terrängen bland spelarna som deltagit de två senaste åren och undersökt om de är intresserade av att spela, dock under förutsättning att spelarna får stå för alla sina kostnader själva då vi förstod att SBSF inte har resurser att lägga på det här initiativet inledningsvis, säger Kristian Pälviä.

- Vi har till slutet av februari på oss att knyta ihop säcken ekonomiskt och spelarmässigt, konstaterar Mattias Grimstoft.

 

Bakgrunden till detta är även SBSFs slowpitchsatsning, där förbundet har som målsättning att etablera slowpitch som en motionsidrott. En verksamhet i herrsoftboll fastpitch blir då en naturlig utveckling av den grenen mot en tävlingsidrott.

Från början var målsättningen att etablera Herrsoftboll Fastpitch som en regelbunden tävlingsform i Sverige under 2016, men efter att ESF har pushat och uppmuntrat att anmäla ett lag till Herr-EM för att skapa mer intresse för grenen i Sverige, så har man valt att anmäla ett lag till turneringen i Montegranaro.


Syftet med att starta herrsoftboll i Sverige är framförallt att kunna erbjuda en tävlingsverksamhet för de som av olika anledningar inte vill eller kan satsa fullt ut på baseboll.

- Vi har möjlighet att etablera en tävlingsform som innebär betydligt färre antal spelhelger för att kunna attrahera människor som är "mitt i livet" med andra engagemang såsom familj, jobb, karriär, eller annat. Under en speldag kan man få in fler matcher i softboll då matcherna är kortare, vilket innebär att man maximerar speltid på planen i relation till restid på vägarna, säger Kristian Pälviä.

 

Målet med en sådan här satsning är självklart att bidra till att förbundet får fler lag och fler aktiva, att förbundet ska kunna få fler spelare att vara licensierade längre, och målgruppen är framförallt att attrahera spelare som av tidsskäl väljer bort att spela baseboll - och kunna göra att dessa spelar längre upp i åldrarna.

En idé är att etablera en sammandragsserie för herrsoftboll som spelar max 4-5 heldagar under året.

 

- Det skall ännu en gång poängteras att deltagande i Herr-EM i Montegranaro, Italien inte på något sätt kommer påverka övrig landslagsverksamhet rent ekonomiskt då deltagarna får stå för sina egna kostnader, säger Kristian Pälviä

- Däremot kan det komma att bli positiva synergieffekter då vi fått löfte om att få hjälp med pitchingutbildning i softboll som både kan rikta sig mot nya manliga softbollpitchers och befintliga kvinnliga pitchers, säger Mattias Grimstoft.

 

Genom att Sverige representeras i ett Herr-EM hoppas SBSF uppmuntra och engagera fler aktiva i herrsoftboll, och etablera en regelbunden tävlingsform i Sverige under säsongen 2016.


Förutom Herr-EM kommer även ett urval spelare delta i Baltic Open i Skövde 18-19 juni. Det blir tredje gången i ordningen som turneringen spelas och samtidigt tredje året i rad som herrsoftboll spelas under turneringen.

 

Är du intresserad och vill veta mer om satsningen på Herrsoftboll Fastpitch – kontakta Kristian Pälviä på kristian.palvia@gmail.com

Publicerad: 2016-01-28

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se