Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Sölvesborg Firehawks i Europacupspel

Fjolårets SM-tvåa, Sölvesborg Firehawks, lyckades ta sig till final i Federations Cup men väl där blev tjeckiska storlaget Draci Brno för svåra och vann finalen med 7-0. Men sammantaget en godkänd turnering för Sölvesborg Firehawks!

Resultat och statistik från Federations Cup hittar ni här!

Tis 21.6
14:30
Sölvesborg Firehawks
- Buffaloes Blagoevgrad
  9-1
 
Ons 22.6
14:30
Apollo Bratislava 
- Sölvesborg Firehawks
  5-4
 
Tor 23.6
19:00
Sölvesborg Firehawks
- Draci Brno
  2-20 
 
Fre 24.6
14:30
Sölvesborg Firehawks
- SSHOR Moskvich
12-2 
 
Lör 25.6
10:00
Deurne Spartans
- Sölvesborg Firehawks
  3-10
 
Sön 26.6
14:00
Final: Draci Brno 
- Sölvesborg Firehawks
  7-0
 

-> Direktlänk till CEB:s turneringssida med livescore, statistik m.m Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
-> Livestream från turneringen hittar ni här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

Summering av Federations Cup:

Sölvesborg Firehawks mål inför Federations Cup var att ta sig final och kasta sitt "pitcheress" Parker Talbert för att ge finalen en chans. Efter andra matchen och förlust 4-5 mot Bratislava såg det mörkt ut, belgarna gick som tåget samt hade plötsligt allt i sina egna händer.

Inför fjärde dagens spel, då Bratislava mötte Antwerpen och Firehawks mötte det ryska laget, så var det alltså "måste-match" för Firehawks samtidigt som belgarna var tvungna att slå Bratislava. Ledning för Bratislava med 5-3 i sista inningen med två brända och 2 strikes med löpare 1 och 2 så vände ALLT… Belgarna slår en trippel till 5-5 och förlängning, där Belgarna vinner extra innings med 1-0 och hoppet lever.

Sölvesborg slängde sedan Brian Strawn den femte dagen mot det belgiska laget, Firehawks var tvungna att vinna med två poäng för att då får en "three-way tie" och kunna gå vidare på bättre poängskillnad.
Men det blev en "blowout" direkt i första inningen. Sölvesborg slog in fem poäng och såg direkt belgarna deppa ihop då de inte kunde få igång offensiven mot Brian på pitcherkullen. Ytterligare tre poäng i den 4:e inningen gjorde sedan matchen till en tam inställning.

Sölvesborg hade en batting average på turneringen på .264, anförda av bröderna Johnson, Daniel med 9 hits i turneringen tätt följd av Joel på 8 hits. Daniel hade även flest rbi's - 5 st i turneringen. Brian Strawn stod för flest runs på 8 och samtidigt en av de två Homeruns i turneringen.

Kalle Knutsson om finalen:

- I finalen visste vi att vi inte hade råd med några misstag men vi gjorde ett par errors som blev kostsamma tidigt i matchen. Parker Talbert pitchade tillräckligt bra för att hålla oss i matchen men slagningen räckte inte.

Om lagen i övrigt i turneringen:
- Draci Brno är ett stabilt lag med flertalet landslagmän samt spets som pitching och SS och slagning från andra sidan Atlanten. Skillnaden är att Draci utnyttjar all misstag samt att majoriteten av lineupen sprang snabbt och aggressivt – helt enkelt mer atletiska. Deras defensiv var jämn men man gjorde misstag så inte så stor skillnad där. Gissar att om man spelade en 10 matchers serie skulle man slå dom 2 ggr kanske.

- Vi blev positivt överraskade av slovakerna och bulgarerna då deras pitching var helt okej liksom deras slagning. Defensiven sprack till och från under turneringen. Det ryska laget var däremot en stor besvikelse.
Belgarnas importerade pitcher-ess Frank Alves Vilacha var mycket imponerande med 25 strike outs på 10.2 innings!

Inför fortsättningen av seriespelet ser Kalle Knutsson positivt på hur Europacupdeltagandet gjorde laget starkare:
- Turneringen fick oss att spela ihop dag ut och dag in vilket är väldigt positivt. Laget blev bättre varje dag och mer samspelta så nu känns det som vi är på gång i Elitserien för nu är det dags att prestera, avslutar Kalle Knutsson

Första testen kommer nu direkt kommande helg då Sölvesborg tar emot Leksand på hemmaplan i Elitseriespelet!

INFÖR FEDERATIONS CUP:

Federations Cup är den tredjerankade cupen i europeisk klubb-baseboll. Seger i årets Federations Cup ger klubbens förbund en plats i CEB-cupen 2017.

Head coachen Kalle Knutsson ser fram emot en spännande vecka i Brno med mycket baseboll:

- Spelschemat är perfekt för oss med dagmatcher i början och lite svagare lag på pappret i början. Den tredje matchen mot Brno blir riktigt tuff och avgörande, konstaterar Karl Knutsson.

Arrangerande Draci Brno tillhör Europaeliten och deltar även i den professionella EuroLeague-ligan. I den inhemska tjeckiska ligan leder Draci Brno med 24 segrar på 31 matcher hittills.

- Dessutom brukar Ryssland och Belgien av tradition ha starka lag i Europacuperna och de kommer säkert försöka sätta käppar i hjulen för Firehawks, konstaterar Knutsson.

Sölvesborg har med sig tre amerikanska spelare som alla, i enlighet med CEB:s regelverk för Europacuper, får pitcha.

- Evan Porter, Brian Johnson-Strawn och Parker Talbert blir alla tre oerhört nyttiga för oss pitchingmässigt sett, konstaterar Karl Knutsson.

Två andra nyckelspelare blir bröderna Joel och Daniel Johnson, fostrade i Tranås men numera boende i USA. Bröderna spelar high school baseboll i USA och tanken var att de skulle spela i tyska Deggendorf där Daniel Husband coachade. Men efter att tyska klubben bröt kontraktet med Husband blev det istället spel i Sölvesborg för den seniorlandslagsmeriterade brödraduon, och de kommer bli riktigt viktiga för Sölvesborgs ambitioner att nå finalspel i Federations Cup.

Publicerad: 2016-06-20

Senast uppdaterad: 2016-11-09

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se