Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Pionjärer i Herr-EM Softboll

Sveriges softbollherrar inledde spelet i Softboll-EM med att förlora mot regerande EM-silvermedaljörerna Danmark. Siffrorna skrevs till 0-16.

Foto: Magnus Hallqvist

-> Herr-EM Softboll, spelschema, resultat och statistik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Dag 1: Väntad förlust mot Danmark

Game 1
Statistik från matchen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Danmark
162 7 - 16
Sverige
000 0 - 0
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Första matchen i turneringen och första softbollmatchen mot seniorpitching för de flesta. Motståndet står Danmark för, topptippade i turneringen och är nog på förhand det bästa laget vi kommer möta.

Vi inleder matchen med bra defensiv och flera fina svingar.

Andra inningen börjar vi slarva och danskarna tar sig runt baserna lite för enkelt, samtidigt som bristen på rutin blir tydlig.

Vi vaknar till igen och spelar bättre - även om danskarna fortsätter göra poäng gör dem de med bra slag och inte errors.

En bra match i pitcharcirkeln av Lewis Hamilton som även gjorde en snygg catch på en line drive. Offensivt slog Magnus Martinsson (bilden) vår historiska första hit och matchens enda för svensk del.

Slutresultatet skrevs till 0-16 efter 4 innings. Nu väntar bad i den 34-gradiga värmen innan vi tar nya tag mot Israel imorgon. 

Inför Softboll-EM i Italien

Det är 12:e gången som Herr-EM i softboll avgörs av Europeiska Softboll Förbundet, och denna gång är det i italienska Montegranaro som det hela skall avgöras. Och för första gången någonsin kommer ett svenskt lag representeras vid ett Herr-EM.

Bakgrunden till detta initiativ har vi berättat om i tidigare artiklar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., här på SBSFs webbsida – men det är värt att beskriva ännu en gång.

ESF, Europeiska Softboll Förbundet, har gjort en satsning på att se herrsoftbollen växa ännu mer i Europa och har därför pushat fler länder att anmäla sig till Herr-EM. Detta har gjort att Herr-EM vuxit från sju till 10 lag denna upplaga. För att underlätta deltagandet har ESF bland annat beslutat att halvera anmälningsavgiften för nya deltagande länder.

- När vi fick frågan i samband med Baltic Open 2015 om att eventuellt deltaga i EM, gjorde vi klart att vi inte kunde begära något ekonomiskt stöd från SBSF då förbundets begränsade budget gör att vi aldrig kan motivera en finansiell insats för en satsning på herrsoftboll, säger Kristian Pälviä som är en av de som varit initiativtagare till att starta herrsoftboll i Sverige.

- Med handen på hjärtat så trodde jag aldrig att vi skulle få så många som var villiga att lägga tid, engagemang och framförallt egna pengar på att deltaga i EM – men det har varit en oerhört positiv överraskning.

Spelartruppen består av 12 spelare med blandad bakgrund inom baseboll och softboll.  Och alla har själva fått stå för samtliga kostnader för deltagandet, allt från anmälningsavgifter till resor och boende har fördelats ut på deltagarna.

- Vi hade fler spelare som ändå som var intresserade av att deltaga - men av olika anledningar har de tyvärr fått lämna återbud till turneringen, konstaterar Kristian Pälviä.

Kalle Hjelm och Lewis Hamilton två nyckelspelare

Totalt har ett trettiotal spelare deltagit i olika arrangemang inom herrsoftboll under de två senaste åren och en av de mest namnkunniga i spelartruppen är f.d. juniorlandslagsmannen i baseboll, Kalle Hjelm, som de senaste åren spelat softboll för danska Amager Vikings.

- Utan Kalles engagemang hade vi aldrig spelat EM, han har varit oerhört drivande, styrt upp logistiken på plats, bokat resor, och engagerat spelare, berömmer Kristian Pälviä.

Kalle Hjelm kommer vara en av två pitchers i EM – den andra är Lewis Hamilton, som är mer känd som softbolldomare. Men Lewis, som nyligen erhållit svenskt medborgarskap, har även spelat softboll sedan barnsben hemma i Nya Zeeland och kommer bidra med nödvändig rutin för de övriga spelarna som till största delen mest spelat baseboll sedan tidigare.


Större delen av truppen fanns på plats vid Baltic Open då man spelade mot Danmarks U19-landslag och Litauen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att förbereda sig inför turneringen.

Målet med en sådan här satsning att bidra till att förbundet får fler lag och fler aktiva, att förbundet ska kunna få fler spelare att vara licensierade längre, och målgruppen är framförallt att attrahera de spelare som av tidsskäl väljer bort att spela baseboll - och kunna göra att dessa spelar längre upp i åldrarna.

- Vi kommer fortsätta arbeta för att ha fler reguljära softbollturneringar under säsongen för killar och herrar i Sverige, för att kunna erbjuda mer möjligheter till spel oavsett ambitionsnivå, säger Kristian Pälviä.

Och Europeiska Softboll Förbundet har fortsatt utlovat stöd för att utveckla herrsoftbollen i Sverige och Baltikum.

- Det är ju tredje året som Baltic Open arrangeras, och ett av syftena är ju att utveckla softbollen på alla plan. ESF har ju också utlovat stöd fortsättningsvis, bland annat pitchingclinics som ju även kan utnyttjas av kvinnliga softbollspelare, poängterar Kristian Pälviä som ser fram emot en lyckad turnering i Italien.

Så här spelas Herr-EM i Italien

Följ turneringen (spelschema, resultat, play by play) på ESFs officiella resultatsajt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. 

Grupp A
Grupp B
Danmark
Belgien
Israel
Italien
Kroatien
Nederländerna
Storbritannien
Tjeckien
Sverige
Tyskland

Gruppspelet spelas med fyra matcher på tre dagar där de tre bästa i respektive grupp går vidare till slutspel, de två sämst placerade i respektive grupp går till placeringsmatcherna.

Sveriges gruppspelsmatcher i EM:

I en redan tuff grupp kommer Sverige redan i öppningsmatchen troligtvis möta en av medaljkandidaterna i Herr-EM - nämligen EM-tvåan Danmark. Efter avslutat gruppspel väntar med största sannolikhet placeringsmatcher mot lag 4 och 5 från den andra gruppen.

- Det viktigaste är för de här pionjärerna att skaffa sig erfarenhet, som de sedan kan ta med sig hem till Sverige när vi fortsätter bygga upp herrsoftbollverksamheten på olika håll i landet. I mina ögon är spelarna redan vinnare bara genom att våga ta sig an utmaningen, avslutar Kristian Pälviä.

Dag
Tid
Match
 
Mån 11 juli
13:00
Sverige - Danmark
 
Tis 12 juli
16:30
Sverige - Israel
 
Ons 13 juli
09:00
Storbritannien - Sverige
 
Ons 13 juli
13:00
Kroatien - Sverige
 

De spelare som ska representera Sverige i Herr-EM i Italien är följande:

Fredrik Ekberg
Skövde 
Pontus Hummerhielm
Skövde 
Thomas Mikkelsen
Skövde 
Ted Bratsberg
Umeå 
Pontus Ununger
Umeå 
Kalle Hjelm
Amager (Danmark)
Lewis Hamilton
Enköping
Martin Sundqvist
Jönköping
Niklas af Forselles
Norrköping
Rickard Åström
Skellefteå
Magnus Martinsson
Sundsvall
Karl Knutsson
Sölvesborg
Coach: Ryan Volk
Amager (Danmark)

Är du intresserad av att veta mer om Herrsoftboll i Sverige? Kanske sugen på att vara med i kommande evenemang eller starta ett lag där du bor?

Kontakta då Kristian Pälviä, kristian.palvia@gmail.com, för mer information!

Publicerad: 2016-07-11

Senast uppdaterad: 2016-11-09

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se