Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Enköping i USA

Enköping Baseboll och Softboll Klubb kom hem i veckan efter ännu ett USA-äventyr. EBSK reste med 14 softbollspelare och 2 basebollspelare för andra gången till Scarborough, Main i USA.


Coach Ingrid berättar att det tog laget närmare 2 år att samla och jobba ihop pengar som täckte ungefär hälften av resan, resten en human summa betalades av respektive spelare.

Anledningen att det är Scarborough de återvänder till är för att Ingrids amerikanska värdfamiljs bror Tom Griffin med familj bor där. Alla tjejer bodde hos Tom och hans fru Mary Ann medan killarna bodde hos pitchingcoachen Doug Williams familj. Tom var Ingrids basketcoach när hon var utbytesstudent men är numer en mycket högaktad highschool coach i softboll och han vann just sin 400:e seger i år. Hans dotter Kelsey Griffin pitchade för Enköping för några år sedan. 
Tom har drillat oss i grunder, spelsituationer, slagning och taktik säger Ingrid.
I 13 dagar!! Endast en dag var träningsledig för de vanliga positionsspelarna medan pitchers har haft träning varje dag. Vi har dessutom spelat 5st matcher som Tom ordnat med och han har även ordnat domare till matcherna där vi mött olika travel teams från regionen i olika åldrar. Pga av olika försäkringar har vi inte kunnat spela med i turneringar så därför blev det träningsmatcher förklarar Ingrid som ser fördelen med att alla har fått slå i varje match och vi har kunnat byta runt lite som vi ville bland spelare och positioner.
Förra gången vi var över förlorade vi samtliga matcher vi spelade men denna gången vann vi 1 av 5 matcher men spelade jämt i alla så det är en fin utveckling och roligt att se.


Vi har tackat alla spelare, coacher och domare med svenskt godis som Ahlgrens bilar, Marabou choklad och Ballerinakakor. Det har varit så uppskattat att vi fått tröjor och en domare som dömde oss i 3 matcher bjöd oss på bakelser sista matchen.

Det bästa med resan har varit sammanhållningen och hur roligt vi har haft det på träningar, matcher och fritiden tillsammans. Det har varit ett tufft schema så klart med träning kl 08:00 på morgonen utom 3 dagar då vi fick börja redan kl 07:00 för att det var för varmt. 
Det har märkts speciellt på de lite yngre spelarna dessa varma dagar. 

Målet med resan har varit att alla ska känna sig som en del i laget och få lära sig något nytt. Att få uppleva hur kul det är att träna och spela match tillsammans i softbollens hemland. Att komma hem taggade och vilja satsa på softbollen för att vi har kul som ett lag, det är det bästa. Vi har gjort allt ihop i 2 veckor nu lagat mat ihop och bott tillsammans hos coacherna och tränat ungefär 3 till 4 timmar per dag.


Det ska bli så spännande att se hur Enköping, som låg serietvåa, spelar resten av säsong när de nu efter sommaruppehållet. I de första matcherna möter Enköping tabelltrean Leksand på bortaplan.


Så en helgs speluppehåll blir det för de flesta i laget medan landslagsuttagna pitcherna My Törnblom och Amanda Wallén denna helg haft fullt upp på landslagsläger på Skarpnäck en uppladdning inför Softboll EM 2017. Förbundskapten Mattias Grimstoft säger att de har en annan blick och en annan motivation, det syns att de jobbat mycket med pitchingen och fått bra tips i USA. De är jäkligt taggade vilket är kanonkul. 
Softbollen utvecklas verkligen i Sverige nu och det är riktigt kul att se lag som Enköping, under ledning av Ingrid Törnberg, som är engagerade och jobbar för möjligheterna till bättre utveckling och ökad glädjen för sporten och gemenskapen som softboll innebär. 

Tack till Ingrid Törnberg för hjälp med text och bilder.

Publicerad: 2016-07-26

Senast uppdaterad: 2016-11-09

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se