Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Leonard Bäckström till MLB Elite Camp

För första gången sedan 2012 har en svensk spelare tagits ut av MLB International att deltaga i MLB Elite Camp i Regensburg, Tyskland, tillsammans med de 70 bästa juniorerna i Europa och Afrika.

Det är Leonard Bäckström, 17, från Sundbyberg Heat, som har tagits ut bland 70 spelare från hela Europa och kommer få träna på heltid 2-18 augusti.

MLB Elite Camp (tidigare MLB European Academy) har arrangerats i Europa av proffsligan MLB sedan 2005 och detta är således den 12 gången i ordningen som unga, lovande, spelare från hela Europa får träna på heltid med meriterade coacher som ex-proffsen Barry Larkin, Steve Finley och Greg Swindell.

Leonard Bäckström spelar till vardags för Sundbyberg Heat och har det senaste läsåret gått på Riksidrottsgymnasiet i Leksand. Leonard var en av Sveriges bästa spelare i Junior-EM i Gijon, Spanien, där han slog .350 offensivt –men defensivt var den catcher i turneringen som brände flest löpare som försökte stjäla baser (brände 5 av 9 löpare på steal).


Spelarna som deltar i MLB Elite Camp är uttagna av MLB Scouting Bureau. Tidigare har Sverige haft totalt sju spelare som fått deltaga på MLB Elite Camp (tidigare MLB European Academy): Robin Lausen (2008, 2009), Oscar Carlstedt (2006, 2008, 2009), Niklas Melin (2006), Johan Höglund (2011), Elvis Hammarstedt (2012), Johan Klarberg (2012), och Jakob Syrén (2012). Ingen av dessa har dock signat något proffskontrakt med någon av MLB-klubbarna. Däremot har MLB-spelare som Alex Liddi (Italien), Donald Lutz (Tyskland), och Max Kepler (Tyskland) tagit sig hela vägen till Major League Baseball via MLB Elite Camp.


Steve Finley, en av coacherna, menar att man även i samband med MLB Elite Camp kan testa spelare på nya positioner, baserade på deras ”tools”.
- "First, we analyze what the best qualities of each player are. Often pitchers turn out to be better batters and batters become pitchers. It's not very easy to get that right when players are 15 and 16 years old. But checking the arm speed and bat speed, you learn a lot during a period like this. It's remarkable how players can improve in just one week."

Vi önskar Leonard Bäckström varmt lycka till under MLB Elite Camp!

Publicerad: 2016-08-05

Senast uppdaterad: 2016-11-09

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se