Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Hallå Kristian Pälviä!

Vid Europeiska Softboll Förbundets (ESF) årsmöte i början på februari valdes Kristian Pälviä in i styrelsen, och vi har fått möjlighet till en kort uppdatering om arbetet i styrelsen.

Först, stort grattis till posten i styrelsen!
Ni hade första helgen i april ert första styrelsemöte sedan årsmötet, hur kändes det?

- Det kändes riktigt bra. Vi samlades i Rotterdam för att bland annat gå igenom vår arbetsplan för de kommande fyra åren, fördela arbetsuppgifter internt i styrelsen, men även uppdatera oss om utvecklingen inom både de europeiska förbunden, och vårt världsförbund World Baseball Softball Confederation (WBSC).
- Vi har en bra grupp av människor i ESF-styrelsen, med blandade erfarenheter och kompetenser som kompletterar varandra väl, så det känns riktigt positivt att få kavla upp ärmarna och delta i styrelsearbetet för ESF under den kommande fyraårsperioden.

Vad av dina erfarenheter från svensk baseboll och softboll och Little League ser du som styrkor i arbetet i ESFs styrelse?

- Från Little League tar jag med mig erfarenheterna om hur en så pass stor organisation behåller fokus på viktiga dagliga operativa frågor utan att för den delen tappa fokus på visions- och utvecklingsarbete för framtiden. De fyra åren med Little League Internationals styrelse gav mig otroligt mycket erfarenhet och kunskap om hur en stor internationell organisation arbetar med alla sina dagliga och strategiska frågor.

Från SBSF tar jag främst med mig erfarenheterna från att jobba praktiskt med allt från ungdomar, bredd- och elitidrott, landslagsverksamhet och mycket annat i ett litet till medelstort förbund, och de utmaningar som man har som ett mindre idrottsförbund med begränsade ekonomiska resurser.

- Vi har en skön blandning av större och mindre softbolländer i ESF-styrelsen och det är alltid bra att ha med sig olika perspektiv, och att ha jobbat både med tjejer och killar, både softboll och baseboll, känns också bra att ha med sig då ESF har så pass många olika grenar - fastpitch och slowpitch både för herrar, damer, pojkar, flickor och mixade lag.

Här hemma i Sverige jobbar vi med föreningsutveckling och för att stärka vår barn och ungdomsverksamhet, vilka frågor är på agendan i ESF?

- Den grundläggande biten inom ESF är ju självklart de mästerskap och cuper som förbundet arrangerar årligen och som är basen i själva verksamheten.
Sedan har vi ett stort fokus i ESF på att synliggöra och marknadsföra sporten softboll i Europa, främst via nya medier och sociala medier. Vi vill att fler i Europa skall känna till softboll, och även känna en stolthet över att tillhöra den europeiska softbollfamiljen - genom detta hoppas vi självklart kunna öka andelen externa intäkter från bland annat sponsorer och samarbetspartners.

Men en ännu större fråga, som ESF arbetat hårt med de senaste åtta åren, och som jag kommer få ta ansvar över under den kommande fyraårsperioden, är utvecklingsfrågor inom ESF Development Commission.

Där arbetar vi med olika utvecklingsprogram, vi förbereder implementationen av ESCA (European Softball Coaches Association), vi assisterar förbund med deras förfrågningar och utvecklingsplaner, och samordnar även en hel del distribution av begagnad softbollutrustning från USA till medlemsländerna, framförallt via vårt samarbete med Pitch in For Baseball.

På vilket sätt kan vi som förbund och föreningar hjälpa dig i ditt styrelsearbete (och vad har vi för nytta av att ha dig där)?

- Genom bra feedback och kommunikation, framförallt är det viktigt för oss att få feedback från de aktiva och de ledare som deltar i de av ESF arrangerade turneringarna för att veta hur vi kan göra turneringarna bättre för alla deltagare. Här kommer vi under året inleda arbetet med att etablera en Athletes Commission där vi kan få direkt feedback in i styrelsen från de aktiva utövarna, så att vi vet hur vi kan förbättra och utveckla vår palett av spelmöjligheter.
Det är även viktigt att vi fortsätter att ha löpande dialog mellan ESF och våra medlemsförbund, så vi vet hur vi kan samordna olika insatser och kunna assistera medlemsförbunden med sina utvecklingsfrågor genom den plattform som vi erbjuder genom ESF Development Commission.

- En direkt nytta att ha en svensk representant i internationella organisationer är ju att mycket av de regler och bestämmelser som svensk idrott har att följa i hög grad bestäms på internationell nivå. Sedan känner jag att det är viktigt att - även om man skall arbeta för europeisk softbolls bästa - inte glömmer de viktiga frågor och värderingar som man har med sig från hemlandets idrottsliga verksamhet.

Tack för samtalet Kristian och lycka till med ditt uppdrag.

Publicerad: 2017-04-21

Senast uppdaterad: 2017-04-21

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se