Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Leksand softbollmästare inomhus 2019

Det var en underbar helg i Sundsvall. Vi från SBSF vill först och främst säga grattis till Leksand och tacka Sundsvall Baseboll och Softboll Club för det enastående arrangemanget. Nedan följer ett kort referat från varje match under Inomhus-SM.

Match 1: Skövde vs Söder

Turneringens första match bjöd på otroligt rolig och spännande softboll. Söder öppnade matchen otroligt starkt mot sommarens SM-mästare genom att ta en tidig ledning. Innan Skövde kom igång så hade Söder en 5–1 ledning. Men sommarens mästare visade på en offensiv styrka och vände matchen och vann tillslut med 7–6.

Match 2: Enköping vs Leksand

Leksand kopplade tidigt greppet i matchen genom en tidig 3–0 ledning i första inningen. De lättade aldrig på gasen och utökade ledningen stadigt. Med en enormt stark pitching så stängde de även ner Enköpings offensiv som under hela 2018 skapade problem för motståndarna i de flesta matcherna. Det tog till fjärde inningen innan Enköping fick in en poäng men det hjälpte tyvärr inte. Slutresultatet skrevs till 2–15.

Match 3: Leksand vs Skövde

Matchen otroligt offensivt med ett tidigt intryck av att bli en svängig historia. Redan efter tre innings var resultatet 14–6. Efter tredje så kom pitchingen och defensiven igång för båda lagen. I och med vinsten hade Leksand slagit båda finallagen från sommarens softbollserie. Lagen höll nollan i resterande innings och matchen slutade 14–6.

Match 4: Enköping vs Söder

Tidigt bjöd matchen på strålande pitching och försvarsspel från båda hållen. I tredje inningen bröts tillslut nollan när Söder metodiskt flyttade en spelare runt baserna och tog en 1–0 ledning. Det var som att den poängen väckte Enköping och ledningen blev kortvarig då Enköping svarade snabbt med fyra egna poäng i botten av inningen. Det var en ledning som sedan succesivt utökades i varje resterande inning och slutresultatet skrevs till 10–2.

Match 5: Skövde vs Enköping

Reprisen på sommarens SM-final kunde inte ha haft ett bättre upplägg. Båda lagen kom in med en vinst och en förlust. Vinnaren skulle få möta Leksand i final medan förloraren skulle få kriga om bronspengen.


Lagen visade tidigt på hur viktig matchen var. Fram och tillbaka gick det. Efter tre innings var resultatet 3–2 till Skövde och båda lagen hade haft ledningen. I fjärde inningen exploderade Enköping med revanschlust och tog fyra poäng innan de fick sin första brända och hade efter inningen en 4–6 ledning. I vad som blev femte och sista inningen hade Skövde kvitterande poängen på andra bas men lyckades inte få det där sista slaget som hade behövts och Enköping gick till final efter en otroligt spännande match. Slutresultat 4–6.

Match 6: Söder vs Leksand

Första dagens sista match blev aldrig riktigt jämn. Leksand visade tidigt sin offensiva styrka och tog hela 8 poäng i första inningen. Ihop med deras starka pitching som stängde ner Söders slagträn drog matchen iväg. Slutresultatet skrevs till 3–19.

Summering kvalspel

Skövde vs Söder 7-6
Enköping vs Leksand 2-15
Leksand vs Skövde 14-6
Enköping vs Söder 10-2
Skövde vs Enköping 4-6
Söder vs Leksand 3-19

Bronsmatch: Skövde vs Söder

Startande pitchers
Skövde: Vanessa Karadag
Söder: Minna Kulokorpi

Andra dagens första match blev samma som turneringens öppningsmatch.
Till en början såg det ut som en repris. Söder tog en tidig 0–3 ledning i första inningen. Andra inningen började med att Söder utökade ledningen till 0–4. Sedan kom Skövdes slagträn igång. De slog in tre poäng innan Kulokorpi fick en viktig strikeout med laddade baser för att behålla ledningen. Söder var stabila offensivt och gav aldrig Skövde tiden att andas ut defensivt. De svarade med en poäng i tredje och en poäng i fjärde. Sedan såg det ut som att Skövde skulle smälla till igen när Vanessa Karadag slog en tripel som sedan följdes upp av en dubbel av Lina Larsson. Dock stängde Söder ner inningen och höll Skövde till en poäng. Det såg ut som att de hade lärt sig av förra matchen lagen emellan, framförallt när de exploderade i femte inningen med fem poäng. Sedan tystade man ner Skövdes fruktade offensiv och vann med 4–11.

Final: Leksand vs Enköping

Startande pitchers
Leksand: Karin Hjelm
Enköping: Amanda Wallén

Matchen öppnade med en leadoff singel av Janet Thorsén. Något som inte rubbade Hjelm alls då hon och Leksand brände tre i rad efter det. Leksand svarade för en härlig leadoff själva med en trippel av Lina Busk. Leksands snabbhet och grymma kontaktförmåga vid plattan skapade problem för Enköping som tog tre poäng. I andra inningen utökade Leksand på sin ledning till 5–0 efter en trippel av Felicia Granlund som fick hem två spelare. I toppen av fjärde inningen såg det ut som att Enköping skulle få hål på Hjelm och Leksands defensiv men ett double play på hemplattan och tredje bas efter en hit stängde inningen och Leksand bibehöll sin nolla. Offensivt blev snabbheten och de fina buntarna och välplacerade slagen för mycket för Enköping. Leksand tog ett poäng i fjärde och fyra i femte. De vann matchen med 10–0 (5) och tog SM-veckans första guld!


Individuella priser

Bästa offensiva spelare: Lina Busk, Leksand

I toppen av deras slagordning var hon bakom Leksands heta starter i alla matcher. Hon visade på en underbar säkerhet med slagträt och på en grym snabbhet på baserna vilket skapade bekymmer för motståndarna.

Bästa pitcher: Karin Hjelm, Leksand

Under hela turneringen visade hon ett otroligt lugn då hon kontrollerade tempot och lurade motståndarna gång på gång. När hon dessutom höll nollan i finalen så var det givet att hon skulle få priset.

MVP: Lina Busk, Leksand

Precis som i offensiven så var hon otroligt stabil i försvaret där hon plockade ner allt som kom hennes väg. Med hennes fantastiska ledarskap blev Lina stommen i ett ungt Leksand och kunde leda dem hela vägen till guldet.

Publicerad: 2019-01-29

Senast uppdaterad: 2019-01-29

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se