Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Grupperna till sommarens EM klara

I helgen hade Europeiska Softbollförbundet och Europeiska Basebollförbundet årsmöten i Aten. Under dessa årsmöten lottades grupperna till alla årets landslagsturneringar. Sverige kommer att vara representerat under tre av dessa turneringar.

De tre turneringarna är EM i både softboll och baseboll och U18-EM kval i baseboll.

Softboll EM – Damer i Ostrava, Tjeckien


30 juni–6 juli

Sveriges grupp
1. Tjeckien
2. Sverige
3. Frankrike
4. Belgien
5. Slovakien
6. Litauen

Sverige kommer att få ställas mot värdnationen Tjeckien i årets EM. Något Förbundskapten Mattias Grimstoft ser positivt på: ”A-gruppen kommer bli en spännande grupp, att få hemmanationen i sin grupp är alltid roligt! Nu kommer vi till Ostrava och kanske får öppningsmatchen mot just Tjeckien vilket kommer ge oss en rejäl tändvätska.” Enligt Grimstoft blir Tjeckien det klart tuffaste motståndet i EM.

Belgien har varit ett land Sverige historiskt haft svårt med men i år tycker Mattias att de har bra koll på laget och han är glad att de hamnade i samma grupp. Grimstoft tror att Sverige kommer att slåss med Frankrike om andra platsen i gruppen och säger så här om det franska laget, ”Frankrike har en välfungerande softbollakademi som tar fram unga talanger och de kommer alltid med några överraskningar. Vi har bra koll på deras pitchning. Frankrike gillar buntspel då deras topp 5 är snabba löpare, så här får vi helt enkelt vara på tårna från start.”

Baseboll U18-EM kval – Herrar i Sundbyberg

8–13 juli

Sveriges grupp
1. Belgien
2. Storbritannien
3. Israel
4. Schweiz
5. Sverige

Sveriges U-18 killar kommer få tufft motstånd på hemmaplan med raketen Belgien i gruppen. Belgien har utvecklats otroligt mycket senaste åren och kan bli ett uppropstecken. Storbritannien och Israel kan ofta ha väldigt starka lag. Sverige kommer att vara konkurrenskraftiga i denna grupp för att förhoppningsvis ta sig till EM. Vi hoppas att hemmastödet hjälper dem gå hela vägen.
Så här säger Förbundskapten Björn Johannessen om lottningen: ”Det var inte oväntat men det är ju helt klart klass skillnad på grupperna. Det finns flera bra lag i vår grupp men jag skulle säga att Belgien och GB är dom stora utmanarna för oss...samtligt vet man inte vad Israel har för lag då det kan finnas många dubbelpassare i laget.
Det gäller att vinna rätt matcher, ta sig till finalen på lördagen samt att ha fräscha armar kvar i pitching-staffen!
Det kommer bli en fantastisk vecka med mycket bra U18 baseboll och det är alltid speciellt för svenska spelarna att få representera sitt land på hemmaplan och att få stöd från alla svenska basebollfans.”


Baseboll EM – Herrar i Bonn/Solingen, Tyskland

7–15 september

Sveriges grupp
1. Nederländerna
2. Tyskland
3. Tjeckien
4. Sverige
5. Storbritannien
6. Vinnare B-EM i juli

Sverige hamnar även här i en tuff grupp där inga länder kan underskattas. Man inleder turneringen med att möte värdnationen Tyskland som har odlat fram en del USA-proffs. Sverige kommer även få tufft motstånd från Nederländerna som under flera år varit Europas starkaste basebolland samt Tjeckien som utvecklats otroligt mycket senaste tio åren.
Förbundskapten Jim Sasko säger så här angående lottningen: ”Grupp A blir en tuff men spännande grupp för Sverige. Vi ser fram emot att inleda turneringen mot värdnation Tyskland eftersom vi har några spelare som spelar i det Tyskaligan. Det kommer att bli roligt som vanligt utmana Europas bästa nation Holland där vi kan överraska och lyfta vårt spel till en hög nivå. Vi förväntar oss också tuffa matcher mot både Storbritannien och Tjeckien under första spel veckan. Inga lag i gruppen kan underskattas, det kan bli några överraskningar.”

Publicerad: 2019-02-04

Senast uppdaterad: 2019-02-04

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se