Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Intervju med Jonna Källström

I en del av SBSF:s satsning på ungdomssidan som annars går under namnet Sweden Youth Academy tog man in Jonna Källström som instruktör. Här följer en intervju med ett av våra unga energirik tillskott.

Jonna, som på projektbasis, kommer att jobba med att vidarutveckla våra ledarutbildningar är även förbundskapten för juniorlandslaget i softboll.

Berätta lite om sig själv och din softbollbakgrund.

Jag är född i USA men har svenska föräldrar. Jag växte upp för det mesta i Västerås där jag började med baseboll vid en ung ålder. Sen när jag fyllde 14 började jag spela softboll med Enköping. Åkte sen tillbaka till andra sidan pölen när jag fyllde 18 för att starta min college karriär. Spelade på community college i California och div 2 i Florida. Jag catchade alla mina år på college. Efter att min egen karriär var slut började jag coacha travelball, high school men även jobbade jag heltid på en inomhus baseboll och softboll akademi utanför Orlando. Efter ett tag kände jag att det var dags att starta mitt eget så det gjorde jag!! Jag blev sen sugen på att börja spela lite igen så jag fick för mig att åka och spela i Australien en säsong, vilket var jätte roligt! Jag brukar säga att Australien var min mellanlandning mellan USA och Sverige, för efter säsongens slut i Australien tog jag mig tillbaka till svensk mark efter 8 år i USA. Jag är nu tillbaka i Sverige sen ett år tillbaka.

Du håller på att avsluta en utbildning på Bosön. Vad har tiden där gett dig?

Det är ju en ett-årig tränarutbildning. Så den har gett mig väldigt mycket. Även fast jag har jobbat väldigt mycket som tränare redan kan man aldrig sluta utvecklas. Jag har lärt mig mycket om träning i helhet, vikten med att träna balanserat och hur man kan förebygga skador. Sen är det också ett ställe man knyter många bra kontakter eftersom det är en landslagsanläggning.

Du spenderade en tid i USA där du var aktiv som både spelare och tränare. Vad kan vi i Sverige ta lärdom av från USA?

Det finns mycket att lära från USA när det kommer till idrott. Speciellt när det kommer till att balansera idrott med skola. Dock tror jag inte att jag skulle vilja se Sverige bli som USA i idrottssammanhang. Det finns mycket positivt från båda kulturerna. Om man tar det positiva från dom båda så kommer man sätta en riktigt bra idrottskultur, så det är det jag försöker göra som tränare och det har vart väldigt uppskattat.

Vad kommer du ha som huvudfokus i din roll som tränare för juniorlandslaget?

Jag försöker verkligen sätta en ny kultur för svensk softboll för unga tjejer. Vi har fixat ihop en del mål som vi vill nå till 2021 som lag vilket jag tror kommer vara vår grund åren framöver. Vi försöker också jobba så brett vi bara kan vilket har lett till att vi har en trupp på 25 tjejer i år som vi sen vill jobba vidare med. Så det är väl två huvudfokus; ny kultur och bredda.

Det var för några veckor sedan ett juniorlandslagsläger i Enköping. Berätta lite om vad ni gjorde.

På detta läger presenterade vi våra framtidsmål för första gången för tjejerna. Vi gick igenom dom i detalj, vi visade även vart tjejerna ligger idag både individuellt och i grupp och vi diskuterade litegrann hur vi har tänkt att nå dessa mål. Sen hade vi även vanlig softboll träning med kast, slag, pitchning och avslutade med matchspel.

Senast på SIM ställde Umeå upp med ett lag. Även Skellefteå jobbar hårt med att få igång ett lag. Du var nyligen där och höll en klinik, hur gick det?

Jag var faktiskt i båda städerna och höll i varsina pass!! Det var jätte roligt att se verksamheten där uppe. Jag fick äran att jobba med Umeås softbolltjejer, Skellefteås softboll tjejer men även skellefteås u12 killar. Så det var en fullspäckad helg, men som sagt det var jätte roligt!!

SBSF satsar stort på tränarutbildningar, du har själv varit instruktör på många av dem. Vad får du för respons på utbildningen?

Jag har fått väldigt bra respons på dom utbildningarna jag höll i våras. Många duktiga tränare ute i landet som bara behöver ha lite extra push på vägen. Jag tror dessa tränarutbildningar är jätte viktiga och dom kommer fortsätta hållas framöver. Mer information om dom olika stegen och framtidsplaner kommer vid senare tillfälle så ”stay tuned”!

Slutligen, var ser du svensk softboll om 10 år?

Jag ser fram emot att se utvecklingen för både baseboll och softboll och förhoppningsvis kommer jag få ta del av utvecklingen. Jag tror att nivån kommer höjas extremt och vi kommer få många fler klubbar igen i hela landet. Mitt mål är att inom ett par år få vår division att delas in i minst två regioner så man slipper många långa resor som kanske skrämmer bort en del spelare. Det ska vara lätt att åka iväg och spela match!Publicerad: 2019-04-23

Senast uppdaterad: 2019-04-23

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se