Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Baseboll-EM: 12 plats för Sverige

Sverige slutar på en 12:e plats i EM, och flyttas ned från A-pools EM, efter förluster mot Kroatien och Storbritannien i placeringsrundan.

Torsdagens match mot Kroatien slutade 17-2 (6) till Kroaterna, där de tog ledningen direkt i första inningen, och gav alrig Sverige möjlighet att kvittera ledningen.

Sverige hade ytterligare en chans att hålla sig kvar i A-poolen genom att besegra Storbritannien under fredagen. Den matchen var länge jämn innan britterna i botten av 4:e inningen kunde ta 4 poäng för att ta ledningen 8-2, slutresultatet skrevs till 12-2 (8).

Sverige producerade totalt 40 hits under EM-turneringen, varav sju extra basehits inkluderande 2 homeruns. Pontus Byström var bäste slagman med 7 hits på 23 at bats. (0.304) och en dubbel. Nicolas Filice och Peter Johannessen slog vars sin homerun. 

Placeringsspel väntar

Efter förlust med 10-3 mot Tjeckien på tisdagen och 13-7 mot Storbritannien under onsdagen väntar planceringsmatcher under torsdagen och fredagen för landslaget. Under torsdagen står Kroatien för motståndet och på fredagen är det antingen Österrike eller Storbritannien baserat på hur matcherna på torsdagen går.

I matchen mot Tjeckien tog Tjeckerna ledningen direkt med 5-0 i första inningen, en ledning som Sverige inte lyckades hämta. Laget producerade 9 hits, fördelat på 7 spelare, där Joel Johnson slog en trippel.

Storbritannien tog ledningen direkt över Sverige med 3 poäng i första inningen och ytterligare 1 i vardera andra och tredje inningen innan Sverige reducerade i botten av tredje inningen till 2-5. Efter sex spelade innings var ställningen 8-7 till Britterna, som sedan i 8:e och 9:e inningen utökade ledningen till 13-7 utan att Sverige kunde svara. Även i denna match hade Sverige 9 hits, fördelat på 7 spelare, där Peter Johannessen slog en first pitch homerun för att starta upp 4:e inningen.

I den övre halvan spelas kvartsfinalerna enligt följande:

  • Israel - Frankrike
  • Nederländerna - Belgien
  • Spanien - Tjeckien
  • Italien - Tyskland

Förlust mot Nederländerna

Regerande Europamästarna Nederländerna blev för svåra för Sverige och gick segrande ur måndagsmatchen med 9-0. Under tisdagen väntar en viktig match mot Tjeckien med start 16.00.

Matchen mot Nederländerna var länge en pitcherduell, där Nederländerna drog det längsta strået i 5:e inningen med tre homeruns och totalt 4 poäng, vilket punkterade matchen. 
Sverige hade totalt 2 hits (Joel Johnson och Oscar Jerfsten) och de nederländska pitcherna stod för totalt 15 strike outs över 8 innings.

Under tisdagen väntar Tjeckien klockan 16.00 i Solingen. Tjeckien har en vinst och två förluster hittils, efter förlust i extra innings med 3-4 mot Storbritannien under måndagen.

Ställningen i Grupp A efter tre spelade dagar är att Israel leder med 3-0 i matcher, efter vinst mot Tyskland 4-2 i extra innings under måndagen. Tyskland ligger tvåa med 2-1. Nederländerna och Storbritannien har en uppskjuten match, man är i botten av 7:e inningen med Nederländera i ledning 10-2, som spelas färdigt onsdag kväll.


I Grupp B har både Italien och Spanien 3-0 i matcher, lagen möts under tisdagen. 


Topp 4 från grupperna går vidare till slutspel, lag 5 och 6 spelar placeringsmatcher.

Sur söndag i Solingen

Med det ökande regnet i Solingen under söndagen, kunde Israel vända 2-3 till vinst 4-3 i botten av 9e inningen.

I botten av andra inningen tog Israel ledningen med 1-0, innan Nicolas Filice i toppen av fjärde slog en solo homerun, som följdes upp av ytterligare ett poäng på en balk i samma inning. Israelerna kvitterade i botten av 4:e inningen till 2-2, en ställning som höll sig till sjude inningen, då Peter Johannessen slog hem Daniel Johnson med en sac-fly.

Med ledning 3-2 inför botten av 9:e inningen skulle Sverige "bara" stänga matchen, men Israelerna var inte redo att ge sig och vände matchen och spang in både 3-3 och 4-3 för ytterligare en vinst.


Elvis Hammarstedt startade matchen på kullen för Sverige och släppte 4 hits, 7 walks och 3 strikeouts under sina 5 innings. Niklas Melin var nästa pitcher, som gick tre innings innan Jakob Syren kom in i sista inningen.

Sverige hade 5 hits, varav 3 var extra basehits. Homerun av Nico Filice, trippel av Alex Rubanowitz och dubbel av Pontus Byström.

Under måndagen står regerande Europamästarna Nederländern för motståndet, som är 0-1 i turenringen efter att ha förlorat med 6-8 mot Tjeckien under söndagen och har en avbruten match mot Storbritannien, där man spelat 7 innings och Nedeländerna leder med 10-2

Matchstart är 15.00 på måndagen och matchen streamas via www.baseballsoftball.tv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. 

Baseboll-EM: Förlust i öppningsmatchen

Regn och hårt arbete med att göra i ordning planen, gjorde att Sveriges öppningsmatch mot Tyskland startade först 21.30, istället för 19.00 på lördagskvällen. Hemmanationen gick segrande ur striden med 9-1

Jesper Svedhem startade matchen med en strike, men Tyskland tog tre poäng i första inningen innan Sverige kom ur inningen med en strike him out, throw him out på andra base. Joel Johnson svarade med en dubbel när han var uppe och slog, och det följdes upp med en hit av Alex Rubanowitz, som Joel sprang hem på och Tysklands ledning reducerades till 3-1 i botten av första inningen.

Daniel Linder kom in i toppen av 4: inningen i ställningen 5-1 till Tyskland och var effektiv under sina 4 innings på kullen, med 3 strike outs, 2 walks och endast 1 hit.


Även Tysklands pitchers var effektiva, och det dröjde till sjätte inningen innan Sverige fick sin nästa hit, även då var det Alex Rubanowitz som slog en singel. Pontus Byström stod för Sveriges 4:e hit i matchen, men slutresultatet skrevs till 9-1 till Tyskland. Sverige gick runt på totalt 5 pitchers i denna match som var färdigspelad 00.40.

Efter ett par timmasr sömn står idag Israel för motståndet klockan 12.30 under söndagen. Matchen går at se via www.baseballsoftball.tv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller följa Play by Play via https://www.baseballstats.eu/2019/bonn/schedule.php Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2019-09-10

Senast uppdaterad: 2019-09-08

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se