Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Seriestarten närmar sig.

Med anledning av styrelsens beslut att starta våra nationella serier tidigast från 21 juni vill Tävlingskommittén informera om några saker.

Serierna

Elitserien Baseboll är lagd som en halv serie i två pooler med 12 matcher och ett komplett slutspel med kvartsfinaler, semifinaler och finaler. Det finns därmed plats för reservhelg och landslaghelg och domartillsättningen ser ut att hålla. Det kan i år bli aktuellt med "nedåtkval" om alla lagen fullföljer säsongen.

Softbollserien är också decimerad i antal matcher men slutspelet är med semifinaler och finaler, dock bara tre finalmatcher.
Det finns därmed plats för sammandragshelger (Div 2), reservhelg och domartillsättningen är klar.

Juniorserien är inte förkortad utan ligger kvar på 16 matcher i två pooler och ett avslutande JSM.
Här kommer det också bedrivas pilotverksamhet i form av scoring med hjälp av MyBallClub.

Regionserien är förkortad till 8 matcher i tre pooler plus lite "interleague" med gemensam serietabell. Kvalserien innehåller 4-7-playoff och Regionslutspel, och beroende på om alla lagen i Elitserien fullföljer sin avkortade säsong så kan det bli aktuellt med kval till Elitserien.

JSM i Softboll diskuteras nu tillsammans med Softbollutskottet, dess spelform behöver antingen ändras eller invänta ändringar i Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Ungdomscuper kommer på samma sätt att sanktioneras när Folkhälsomyndigheten lättar på kravet kring max 50 personer i folksamlingar. Ungdomsutskottet och TK diskuterar hur detta ska hanteras och hur ett ev. USM ska spelas.

Tillfälliga matchbestämmelser för minskad smittspridning

TK och Styrelsen har kommit överens om innehållet i nya tillfälliga matchbestämmelser som ska gälla från seriestarten och tillsvidare.
Dessa skickas ut i ett separat dokument till föreningarna. Sammanfattningsvis handlar det om att utse matchvärdar, sätta upp skyltar med information, olika hygienåtgärder och ansvarsfördelning mellan coacher, domare och arrangörer.

Tillfälliga ändringar i Tävlingsbestämmelserna

Med anledning av den försenade säsongen så behöver olika saker såsom senastedatum, serieutformning och bestraffningar förändras tillfälligt.
Dessa ändringar har också gått ut till föreningarna i ett separat dokument efter styrelsebeslutet.

Slutligen ombeds klubbarna i samband med öppningsmatcherna att spela i sorgband med anledning av tidigare förbundsstyrelseledamoten Ulf Steinvalls bortgång.Publicerad: 2020-06-09

Senast uppdaterad: 2020-06-09

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se